stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ne pozabite na kožo na vašem vratu!

22. 7. 2016; 09.30
Avtor: Tina Guček/revija Bodi zdrava
vrat1
Lepotna polička skoraj vsake ženske zajema čistilno mleko in tonik, pa dnevno in nočno kremo za obraz ter kremico za nego predela okoli oči.

 V kopalnici se skrivajo milo, piling in losjon za telo, ne pozabimo na šampon in balzam za lase, pa seveda na vse izdelke za nego nohtov, za depilacijo, za ličenje … Pri vsej pozornosti, ki jo posvečamo svojemu telesu, pa pogosto pozabimo na vrat. Seveda neupravičeno.

Vrat je del našega telesa, ki opravlja pomembno nalogo, navsezadnje nosi po svetu našo glavo, poleg tega je skoraj vedno zelo izpostavljen oziroma viden (razen kadar je debelo ovit v šal ali ga odenemo v puli), zato pove veliko o nas. Naguban vrat izdaja našo starost, morebitni podbradek dejstvo, da imamo kak kilogram preveč, in še bi lahko naštevali. Prenehajte torej zapostavljati svoj vrat in ga vključite v svojo lepotno rutino.

Negujte ga nežno

Koža na vratu je precej bolj nežna in tanka kot tista na obrazu ali telesu, zato se prvi znaki staranja, kot so gube ali starostne pege, najhitreje pokažejo prav tam. Vrat moramo negovati z izdelki, ki kože ne dražijo, kadar izdelke (na primer sredstva za čiščenje ali hranilne kreme) nanašamo na vrat, pa jih moramo nanašati z nežnimi gibi in pri tem paziti, da kožo čim manj raztegujemo. Razna luščilna sredstva za nego vratu niso najbolj primerna, zato jih resnično uporabite le občasno.

Kar zadeva vprašanje, ali koža na vratu potrebuje posebno kremo ali lahko uporabimo kar tisto, s katero sicer negujemo obraz, so strokovnjaki večinoma enotni, da je to odvisno od starosti ženske. »Ženska v dvajsetih, ki ima kožo v izvrstnem stanju, za svoj vrat z lahkoto uporabi vlažilno kremo za obraz ali losjon za telo, ki ga običajno uporablja,« pravi Jeffrey Dover z Univerze Yale. »Ne potrebujete torej šestih različnih krem, morate pa paziti na to, da vsebuje izdelek, ki ga uporabljate, zaščitni faktor za zaščito pred soncem. Ko ste nekje v tridesetih, pa bi že lahko počasi začeli razmišljati o kremi, ki je namenjena prav negi vratu.«

»Pred desetimi leti smo se osredotočali le na vlažilne nege,« meni Nadine Pernodet, ki dela za kozmetičnega velikana Estee Lauder, »danes pa že imamo nove tehnologije, ki se osredotočajo na specifične funkcije naše kože.«

Zaščita pred soncem je nujna

Vrat je eden tistih predelov našega telesa, na katerem se škoda najhitreje pozna, hkrati pa jo najtežje odpravimo. Ko bo enkrat vaš vrat videti kot vrat stare ženske, bo praktično nemogoče, da ga spravite 'nazaj v formo'. Ena najbolj ključnih stvari, ki jo lahko naredite za to, da bo vaš vrat dlje časa ostal lep in gladek, je (že zgoraj omenjena) zaščita pred soncem. Nanj redno nanašajte kremo z zaščitnim faktorjem 30 in nanos ponovite večkrat na dan, zlasti takrat, kadar ste veliko zunaj, na soncu.

Domači recepti za nego vratu

Drage kreme so ena od stvari, ki jih lahko privoščite svojemu vratu, lahko pa poskusite tudi z doma narejenimi izdelki, ki bodo malce 'zategnili' kožo ter jo naredili mehkejšo in na pogled lepšo.

- Zmešajte skupaj en jajčni beljak ter po eno čajno žličko medu, olivnega olja in limoninega soka. Nanesite tanko plast na vrat in navzdol proti dekolteju. Pustite delovati petnajst minut, nato pa izperite s hladno vodo, rahlo potapkajte s suho brisačo in na kožo nanesite vlažilno kremo.

- Zmešajte malo čajno žličko glicerina (kupite ga lahko v vsaki lekarni) z žlico medu, jajčnim beljakom in malce moke. Stepite sestavine, da dobite prijetno kremasto strukturo, in mešanico za deset minut nanesite na vrat (lahko tudi na obraz). Nato izperite s toplo vodo.

Upoštevajte še …

Poleg zgoraj omenjenih nasvetov je za lep in negovan vrat zelo pomembna tudi lepa in ravna drža. Če opravljate delo za računalnikom, bodite pozorni, da držite vrat naravnost in ramena navzdol. Kadar telefonirate, se uprite skušnjavi, da bi telefon 'držali' med licem in ramenom, roke pa imeli proste za tipkanje ali opravljanje drugih stvari. Če potrebujete proste roke, raje investirajte v slušalko za prostoročno telefoniranje in vaš vrat vam bo hvaležen.

Če nameravate resno poskrbeti za svoj vrat, vam lahko pomaga tudi redno izvajanje določenih vaj. Ena preprostejših je na primer ta, da se uležete z glavo na vzglavniku in sprostite telo. Nato glavo približate prsnemu košu in zadržite pet sekund (pozneje ta čas podaljšujte), nato glavo potisnete nazaj. Dvig glave nekajkrat ponovite, vaje pa ponavljajte večkrat čez dan.
Da sprostite trd vrat, se spustite na vse štiri. Ko vdihnete, spustite glavo navzdol in ukrivite hrbtenico navzgor, ko izdihnete, dvignite glavo proti stropu in usločite hrbet. Ponovite vsaj dvanajstkrat.

prejšnji članek
Najbolj znan šef in kuhar vpet v droge, laži, varanje in čudaški seks
Svet slavnih
Najbolj znan šef in kuhar vpet v droge, laži, varanje in čudaški seks
naslednji članek
Saša Lendero sprejela takšno odločitev
Svet slavnih
Saša Lendero sprejela takšno odločitev