zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Naredite sami lepotne izdelke

21. 7. 2016; 11.30
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
maska

foto: arhiv njena.si

Ste siti nakupovanja lepotnih izdelkov, ki naj bi pomagala vaši koži, pa vendar nikoli niso učinkovita? Za vas smo izbrskali nekaj receptov, ki jih lahko preizkusite doma!

Zdravilo za utrujene oči

Preprost poparek iz cvetnih listov si nanesite na vzdražene ali vnete oči.

Potrebujete: 250 mililitrov vrele vode, 2–3 cvetne liste vrtnice

Cvetne liste vrtnice prelijte z vrelo vodo in namakajte približno 10 minut. Ohladite in poparek precedite. Večja kosma vate namočite v rožnem čaju ter nanesite na zaprte oči. Počivajte in se sprostite.

Hranilna krema za vrat

Pri vsakodnevni negi ne pozabite na vrat, na katerem se običajno pokažejo prvi znaki staranja. V receptu so uporabljena olja, ki kožo ohranjajo prožno.

Potrebujete: čajno žličko suhih kamilic, 310 mililitrov vrele vode, 45 mililitrov avokadovega olja, 45 mililitrov mandljevega olja, 2 čajni žlički jojobinega olja, 30 gramov nastrganega čebeljega voska za kozmetično uporabo, 2 čajni žlički glicerina, 20 kapljic limoninega eteričnega olja

Kamilice v večji skodelici prelijte z vrelo vodo. Skodelico pokrijte in namakajte 15 minut. Tekočino precedite v drugo skodelico. V zgornji posodi dvojnega kuhalnika nad paro segrejte avokadovo, mandljevo in jojobino olje. Dodajte čebelji vosek in mešajte, da se raztopi. Posodo odstavite s pare ter s stepanjem kapljico po kapljico vmešajte 30 mililitrov toplega kamiličnega poparka, da se zmes zgosti in ohladi. Dodajte glicerin in eterično olje ter dobro premešajte. Kremo naložite v čisto 170-gramsko stekleno posodico s širokim vratom, ki se dobro zapre. Hranite v temnem in hladnem prostoru.

Osnovni tonik

Nežno sredstvo za čiščenje kože in prvi korak pri dnevni negi je tonik, ki ga lahko prilagodite, da bo ustrezal vaši koži.

Potrebujete: čajno žličko suhih kamilic, 80 mililitrov vrele vode, 2 kapljici eteričnega olja geranije, ki ustreza vsem tipom kože, ali katerega drugega eteričnega olja, primernega za vašo kožo

Kamilice v skodelici prelijte z vrelo vodo. Pokrijte in namakajte 15 minut. Poparek precedite skozi drobno cedilo v sterilno 125-mililitrsko stekleničko, ki se dobro zapre. Ohlajenemu poparku primešajte eterično olje in dobro pretresite. Pustite stati 48 ur in vmes večkrat pretresite. Tonik prelijte skozi filter za kavo v sterilno stekleničko. Zaprite in hranite v hladnem in temnem prostoru. Tonik s kosmom vate vsak dan nanesite na obraz. 

Maska z artičoko

Artičoka obnavlja suho in poškodovano kožo, povečuje njeno napetost in zmanjša luščenje.

Potrebujete: 1 svež, dobro kuhan artičokin srček ali srček iz pločevinke (vložen v vodi, ne v olju), 2 čajni žlički lahkega olja (avokadovo, olivno ali repično), 1 čajno žličko kisa ali svežega limoninega soka

Artičokin srček zmečkajte v keramični posodi. Primešajte olje in kis ali limonin sok. Dobro premešajte, da nastane gladka zmes. Masko nanesite na obraz in vrat ter pustite delovati od 10 do 15 minut. Nato obraz izperite in dobro osušite.

Mandljevo luščilo z majonezo

Glede te maske ne imejte pomislekov. Odlična je za zelo suho kožo.

Potrebujete: 40 gramov celih mandljev, ½ čajne žličke majoneze, 1 čajno žličko rdečega vina ali jabolčnega kisa, 125 mililitrov vrele vode

Kožo temeljito očistite z osnovnim tonikom. Mandlje zmeljite v mešalniku ali multipraktiku, da postanejo podobni zdrobu. Primešajte jih majonezi in dajte na stran. V manjši posodi zmešajte kis in vodo. S to mešanico kožo najprej splaknite. Zdaj v kožo na obrazu nežno vtrite mandljevo-majonezni piling. Pustite delovati 10 minut, nato izperite s toplo vodo in kožo osušite.

Čokoladni balzam za ustnice

Ko boste pripravljali ta dišeči balzam, vas bo morda zamikalo, da bi ga pojedli, a čeprav prijetno diši, ni hrana.

Potrebujete: 90 gramov nastrganega čebeljega voska za kozmetično uporabo, 125 mililitrov ekstra deviškega olivnega olja, 3 do 6 gramov nastrgane čokolade, ½ kapsule vitamina E, 500 IE

V mikrovalovni pečici ali zgornji posodi dvojnega kuhalnika na paro v olju raztopite čebelji vosek. Ne kuhajte. Če začne mešanica vreti, jo odstavite z ognja in ohladite. Ko sta olje in vosek premešana, dodajte nastrgano čokolado. Z iglo prebodite kapsulo vitamina E, iztisnite polovico in premešajte. Mešanico prelijte v čiste posodice s pokrovčki. Balzam za ustnice pustite na sobni temperaturi 48 ur, da se primerno strdi za nanašanje. Čez dan balzam nosite s seboj, čez noč pa ga raje shranjujte v hladilniku.

prejšnji članek
Ena žlahtna štorija: znana igralka na pragu ločitve, zdaj pa ...
Svet slavnih
Ena žlahtna štorija: znana igralka na pragu ločitve, zdaj pa ...
naslednji članek
Kate šokirala s takšno odločitvijo
Svet slavnih
Kate šokirala s takšno odločitvijo
#nasazenazenska
nasazenazenska