stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pacientu prijazno puljenje zob

7. 4. 2016; 03.30
Avtor: Petra Mauer/Bodi zdrava
zobozdravnik

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Sodobno zobozdravstvo je do pacienta vse bolj prijazno, saj strokovnjaki uporabljajo čedalje več načinov, s katerimi so postopki manj boleči in bolj prijetni.

Velik napredek je viden tudi pri puljenju oziroma ekstrakciji zob, o čemer se je z nami pogovarjal Jure Poglajen, dr. dent. med., iz Zobne ordinacije Nikolić-Poglajen v Brežicah.

Se smernice v zobozdravstvu hitro spreminjajo?
Živimo v času, ko razvoj poteka eksplozivno hitro. Nič drugače ni pri zobozdravnikih. Zelo hitro se razvijajo novi materiali. Razvijajo se novi instrumenti, ki lajšajo delo zobozdravnika. Nova oprema je seveda tudi v korist zdravja naših pacientov. Novi izumi na področju zobozdravstva v sodelovanju z drugimi strokami so včasih res dih jemajoči in prav zanimivo bi bilo videti, kakšne ordinacije bomo imeli čez petdeset, sto let. 

Kako pomembno je, da ste zobozdravniki na tekočem s temi spremembami in novostmi, ki nastajajo v svetu zobne medicine?


Hitremu razvoju je precej težko slediti. Če hočeš biti dober pri svojem delu, preprosto moraš slediti, drugače te povozi čas. Trudimo se biti na tekočem in se po najboljših močeh prilagajamo novostim. Primer za to je trenutno zelo aktualen trdotkivni laser, katerega lastnost je, da delamo brez anestezije, a bolečine kljub temu skoraj ne zaznamo. Tudi samo vzdušje v dobro urejeni, moderni ordinaciji je bolj prijazno do pacienta.

Veliko ljudi se boji zobozdravnika, saj obisk pri njem povezujejo z bolečino. Kako pacienta pripravite na postopek puljenja zob?
Vsakemu pacientu najprej naredim klinični pregled in se pogovorim o možnostih zdravljenja zoba. Vsak zob poskusim ohraniti, vendar včasih žal ne gre drugače kot z ekstrakcijo. Pod lokalno anestezijo s švedskim instrumentom Luxator LX porežem pozobnična vlakna, s katerimi je zob učvrščen v kost, in ga tako izdrem. Oskrbim rano, jo po potrebi še zašijem in dam pacientu napotke, kako ravnati po posegu. Včasih je izpulitev tehnično precej težavna. V takšnih primerih napotim pacienta raje k specialistu.

Kakšni so najpogostejši razlogi, da morate zob odstraniti, izpuliti?
Razlogi so zelo različni. Kot sem že omenil, vedno skušam zob ohraniti. Največkrat je vzrok tako napredovana paradontalna bolezen, da zoba ni mogoče več ohraniti, ker je destrukcija obzobnih tkiv preobširna. Vzrok so lahko tudi zlomi korenine zoba, nadštevilčni zobje, tesna stanja v čeljusti, neuspela endodontska zdravljenja, obsežen karies in podobno.

Največkrat je vzrok, da moramo zob odstraniti, tako napredovana paradontalna bolezen, da zoba ni mogoče več ohraniti, ker je destrukcija obzobnih tkiv preobširna.

Luxator je torej sodobno orodje za puljenje zob. V čem se način puljenja z njim razlikuje od običajnega?
Osnovno načelo pri obeh je enako. Z instrumentom porežemo pozobnična vlakna in tako napravimo zob tako majav, da ga z ekstrakcijskimi kleščami lahko brez poškodb izvlečemo iz pozobnične špranje. Razlika pa je v samem instrumentu, izvoru sile, s katero opravimo izpulitev, in najpomembnejše, škodi na tkivu, ki jo s tem povzročimo.

Je za to potrebna natančnost, kakovostno orodje?
Pravijo, da slab delavec krivi svoje orodje. Niso dovolj le znanje, veščine in izurjenost zobozdravnika za dobro ekstrakcijo. Zelo pomemben je tudi instrument, s katerim se izdrtje opravi. Družino instrumentov Luxator – tako ročnih kot strojnih – je razvilo švedsko podjetje, znanstveniki različnih strok, pri katerih smo bili vodilni zobozdravniki. Sam si štejem za priznanje, da so me kot prvega Nešveda sprejeli v svojo razvojno skupino. Mi smo z izkušnjami in znanjem določili obliko delovne konice in način delovanja Luxatorja LX. Seveda pa nam brez znanj ostalih ved ne bi uspelo narediti tako izjemnega instrumenta.

Zakaj se pravzaprav reče, da gre za biološki in prijazen način puljenja zob?


Luxator LX deluje na mikromotor, torej je neke vrste nasadni instrument, ki se navpično premika gor in dol in s tem reže pozobnična vlakna. Pri klasičnem načinu napravimo precej škode v okolnem tkivu, kljub temu da ne uporabljamo velike sile, ampak sta pomembni predvsem tehnika in potrpežljivost. Z Luxatorjem pa to opravimo precej elegantno, z minimalnimi poškodbami kosti in ostalih tkiv. Rana zato potrebuje manj časa, da se zaceli. Zaradi teh pozitivnih lastnosti bi lahko to ekstrakcijo poimenovali biološka ekstrakcija.

Postopek je neboleč zaradi lokalne anestezije. Se ta izvede kot običajno, na klasičen način?
Da, kar zadeva anestezijo, je povsem enaka kot pri klasični tehniki. Žal takšnega instrumenta, s katerim bi lahko brez anestezije in bolečine izpulili zob, še ni. Pustimo se presenetiti, razvoj je hiter.

Kakšni so možni zapleti in koliko časa, potem ko anestetik popusti, še pacient čuti bolečino, ne sme jesti, piti in podobno?
Pacientu svetujem, da gazne tampone odstrani v pol ure, se tisti dan izogiba vroči hrani in pijači in raje uživa hladno. Sladoled je tako lahko v prihajajočem poletju dober razlog za kršitev diete. Pacient naj rano pusti pri miru in brez omejitev vzdržuje ustno higieno kot pred izdrtjem. Priporočamo tudi antiseptične ustne vode. Pri tako imenovani biološki ekstrakciji je tudi bolečina manjša in bolj kratkoročna ravno zaradi manjše poškodbe tkiv. Morebitno bolečino lajšamo s protibolečinskimi zdravili. Zapleti, kot je ponovna krvavitev iz rane, vnetje rane, bolečine in drugo, pa so, kot pri vsakem posegu, tudi tu mogoči.

Kako so, po vaših izkušnjah, stranke zadovoljne z novo napravo za puljenje zob?


Pacientu med posegom z Luxatorjem LX ni nič manj udobno kot pri klasični metodi. Gre le za naprednejšo ekstrakcijo zoba. Bolj so pomembne prednosti, ki jih pacient ne zazna, ker ne more primerjati obeh postopkov. Možnih je manj zapletov med posegom, manjše so poškodbe tkiva, manjša je bolečina po posegu in rana se hitreje zaceli. Ohranjena kostna substanca je pomembna tudi za uspešno vgradnjo zobnih vsadkov. Tudi zobne proteze se na tako ohranjeno podlago bolje nalegajo. In to so tiste pomembne prednosti, ki jih Luxator in biološka ekstrakcija prineseta pacientom.

Ali tudi pri tem postopku naredite pacientom akupunkturo na ušesu? Zakaj, koliko časa traja in kaj z njo dosežete?
Tudi pri ekstrakciji z Luxatorjem LX pacientom pomagam z akupunkturo. Znanje iz tečaja ušesne akupunkture zdaj v svoji ordinaciji uporabljam predvsem za zmanjšanje strahu in napetosti pacienta že pred posegom kot tudi za druga zdravljenja, kot je odvajanje od kajenja, debelost, odpravljanje stresa. Z iglicami, ki jih zapičim v kožo uhlja, delujem na različne akupunkturne točke, pri čemer to ugodno vpliva na pacienta. Seveda pa je akupunktura lahko le kot pomoč sodobni medicini.

prejšnji članek
Higiena na počitnicah in doma
Zdravje
Higiena na počitnicah in doma
naslednji članek
Vse o dojkah
Zdravje
Vse o dojkah