Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vse o dojkah

7. 4. 2016; 03.00
Avtor: Zarja Karimov/Bodi zdrava
dojke, dojenje

Med prvo nosečnostjo se pri ženski dokončno razvijejo prej še ne popolnoma dozorele mlečne žleze, posledica tega pa je zmanjšana količina maščobnega tkiva po koncu dojenja. foto: Profimedia

V toplejših dneh je prav, da dojkam namenimo prav posebno skrb, saj so v lahkotnih oblačilih bolj izpostavljene pogledom. A pri tem ne smemo pozabiti na zdravje.

Dojke ležijo na prsni mišici med tretjim in šestim rebrom. Prepletene so s krvnimi žilami, ki se zgostijo v smeri prsne bradavice. Med žilami in tkivom iz krvne plazme nastaja limfa. Prav prek limfe prehajajo strupi in povzročitelji bolezni iz krvi v telo. Kopičenje tekočine in prekrvavitev dojk se povečata v času menstruacije. S ciklom spreminjajoči se vozlički, ki jih zatipamo v dojki, so žlezno tkivo in niso nevarni. Nasprotno so morebitne zatrdline lahko znak bolezni. V tradicionalni kitajski medicini so dojke pomembno energetsko stičišče: skoznje naj bi namreč potekalo kar šest energijskih pasov ali meridijanov in energetskih vozlov, tudi pasovi, ki skrbijo za zdravje ledvic, jeter in želodca. Prvotna naloga dojk je ustvarjanje materinega mleka, ni samo idealna hrana za dojenčka, ampak po mnenju alternativnih zdravilcev tudi odlično biozdravilo. Priporočajo ga za zdravljenje pleničnih izpuščajev, pordelih oči in bolečin v ušesih.

Zaradi občutljivosti dojk je zelo pomembno, da jih negujemo s čim bolj blagimi in naravnimi negovalnimi sredstvi. Še posebej bradavičke. foto: Profimedia

Bradavičke, čudežni detektor za strupe

Bradavičke so izjemno občutljive na onesnaženo okolje. Ko ženska doji, dojenčkova slina prehaja skozi areolo, krožni predel okoli bradavice, v dojko. Dojke glede na vsebino sline prilagodijo sestavo materinega mleka tako, da dojenček dobi hranila, ki jih potrebuje. Alternativne teorije trdijo, da je prav ta občutljivost dojk vzrok za izjemno povečanje raka na dojkah: rak naj bi bil namreč odziv na strupene snovi, ki jih ženska vnaša v telo, nekakšno opozorilo, naj spremeni nezdrav življenjski slog oziroma se umakne iz toksinov polnega okolja. Zaradi občutljivosti dojk je zelo pomembno, da jih negujemo s čim bolj blagimi in naravnimi negovalnimi sredstvi. Še posebej bradavičke, sploh med dojenjem, naj ne bi prihajale v stik z različnimi kremami in dezodoranti, pa tudi z milom in vodo naj ne bi pretiravali. Doječe matere naj bi pri vnetih bradavicah raje kot lekarniške pripomočke uporabile lastno mleko.

Proč z modrčki! 
Rezultati japonske raziskave iz leta 1991, opravljene na enajstih ženskah, so pokazali, da so se ženskam, ki so ves čas nosile modrčke, prsi v treh mesecih povesile bolj kot tistim brez njega. V podobnem poskusu leta 2003 so francoski znanstveniki na precej večjem vzorcu odkrili, da so se prsi bolj povesile ženskam, ki so ves čas nosile modrček. 

Zakaj se dojke povesijo?

Po mnenju medicinske stroke dojenje ne vpliva bistveno na povešenost dojk, saj se dojke med nosečnostjo in po porodu zelo povečajo, ne glede na to, ali bo ženska dojila ali ne. Med prvo nosečnostjo se pri ženski dokončno razvijejo prej še ne popolnoma dozorele mlečne žleze, posledica tega pa je zmanjšana količina maščobnega tkiva po koncu dojenja. To pomeni, da ima ženska po nosečnosti lahko celo manjše dojke kot prej. Oblika dojk in njihovo staranje oziroma spreminjanje sta v največji meri odvisna od genetike. Predčasno pretirano povešenost lahko preprečimo z vajami za prsi ali kozmetičnimi pripomočki in utrjevalnimi sredstvi.

Vaje za krepitev prsnih mišic

Prsne mišice lahko redno krepite z dokaj preprosto vajo. Sedite in popolnoma vzravnajte hrbet, nato pa pred ključnico pritisnite skupaj dlani obeh rok. Nekaj sekund močno potiskajte eno dlan proti drugi, nato sprostite. Večkrat ponovite. Odlična vaja za lepe in čvrste prsi je tudi plavanje.

Kozmetični postopki za krepitev prsi

Čeprav h krepkejšim prsim deloma pripomorejo razne kreme za prsi – slaba stran krem je, da delujejo šele po dolgotrajni uporabi –, boste za intenzivnejši in predvsem hitrejši učinek morali obiskati kozmetičarko. Prsi pri kozmetičarki polepšate in okrepite s kombinacijo pilinga in učvrstitvenih terapij, denimo endodermne terapije in radiofrekvence, ali z učvrstitvenimi maskami, kot je kolagenska. Učinek je viden takoj. Če prisegate na naravno in vam ni težko nekoliko počakati na rezultate, lahko uporabite ajurvedski učvrstitveni nanos. Zmešajte grško seno v prahu (dobite ga na policah trgovin z naravnimi izdelki) z vodo. Z nežno masažo nanesite mešanico na dojke in pustite delovati nekaj minut. Sperite z vodo.

Da ne boste zboleli za rakom na dojkah: 
- vzdržujte primerno telesno težo, 
- pijte čim manj alkohola, 
- redno telovadite, 
- jejte veliko zelenjave, še posebno surove, 
- redno se pregledujte.

Rak na dojkah

Pri ženskah je rak na dojki najpogostejša oblika raka. Na milijon prebivalcev za njim zboli kar 667 žensk. Dobra novica je, da ga večina bolnic uspešno preboli. Verjetnost, da boste zboleli za rakom dojk, je večja, če imate bolezen v družini, še zlasti če je za rakom zbolela vaša mama ali sestra. Da bi izvedeli, ali ste nagnjeni k nastanku raka dojk, se lahko genetsko testirate za prisotnost mutiranih genov BRCA 1 in BRCA 2, kot je to storila Angelina Jolie. Če imate katerega od obeh genov, je verjetnost, da boste zboleli za rakom dojk pred dopolnjenim 70. letom, od 60- do 80-odstotna. Samoplačniško analizo za BRCA 1 in BRCA 2 lahko opravite tudi pri nas, in sicer na Inštitutu za DNK analize na Tržaški 132 v Ljubljani. 




prejšnji članek
Pacientu prijazno puljenje zob
Zdravje
Pacientu prijazno puljenje zob
naslednji članek
Vloga in pomen izobraževanja: Od golega znanja do vednosti
Zdravje
Vloga in pomen izobraževanja: Od golega znanja do vednosti
#nasazenazenska
nasazenazenska