franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdaj bi si v resnici morali vzeti čas za počitek, delo ali šport?

7. 2. 2024; 03.00
Avtor: Bodi zdrava
ženska, spanje, počitek

Spočita ženska foto: Profimedia

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima celovito in temeljito razumevanje biološkega ritma, ki predstavlja harmonijo med človekom in naravo. Kdaj bi si morali torej vzeti čas za kakšno aktivnost?

Med 5. in 7. uro je čas debelega črevesa, zato je najprimernejše, da takrat prek odvajanja blata telo očistimo toksinov od prejšnjega dne. Telesu privoščimo tudi prhanje ali kopel ter z nekajminutnim česanjem las in lasišča poskrbimo, da se očisti ne samo fizično telo, temveč tudi um in duša.

Med 7. in 9. uro je čas želodca.

V teh dveh urah je pomembno, da si privoščimo največji obrok dneva – zajtrk, saj tako optimiziramo prebavo in poskrbimo za absorpcijo hranil. Ker je želodec po TKM močno povezan z vranico, je pomembno, da je obrok topel, po možnosti kuhan. Na tešče torej odpadejo sveže stisnjeni sokovi in zelenjavni smutiji ter hrana neposredno iz hladilnika. Najbolje je jesti tople kaše, kot so prosena, ajdova, ječmena, ovsena …

Med 9. in 11. uro je čas trebušne slinavke in vranice. V tem času se sproščajo encimi, ki pomagajo prebaviti hrano in nam dajejo vso potrebno energijo za dan, ki je pred nami. To je idealen čas tako za delo kot tudi za kakšno športno vadbo. Naša koncentracija je v polnem teku, zato se lotimo dela ali stvari, ki od nas zahtevajo zbranost, jasnost in odločnost.

Med 11. in 13. uro je čas srca, ki nam pomaga pri črpanju hranil in nam zagotavlja energijo. To je tudi čas, ki ga posvetimo kosilu, ki naj bo lahkoten in kuhan obrok. Bistveno je, da si med tem časom privoščimo kratek dremež ali spanec ter popijemo skodelico toplega zeliščnega čaja. Skušajmo biti čim bolj umirjeni.

Med 13. in 15. uro je čas tankega črevesa. Hrana, ki smo jo do zdaj zaužili, se bo nekako dokončno prebavila. Tudi to je dober čas za naše vsakodnevne naloge in delo, prav tako športno aktivnost.

Med 15. in 17. uro je čas mehurja, ko se ves odpadni material premakne v ledvični sistem za filtriranje. V tem času je dobro piti čim več tekočine, najbolje toplo vodo po požirkih, ter si privoščiti še dodatno skodelico čaja, saj s tem pomagamo telesu, da se lažje razstruplja. Prav tako je to še vedno čas, ko so naši možgani aktivni in dovolj zbrani, da počasi končamo mentalno delo za tisti dan.

Med 17. in 19. uro je čas ledvic, ki delujejo za vzdrževanje ustreznega kemijskega ravnovesja. To je tudi čas za večerjo, ki naj bo prav tako lahkotna, brez večjih količin sveže zelenjave ali sadja, saj v večernih urah hitro povzročata kopičenje vlage v telesu. V teh dveh urah je dobro tudi aktivirati krvni obtok s hojo, masažo ali razteznimi vajami, nikakor ne z intenzivnimi, hitrimi aktivnostmi.

prejšnji članek
Ingver je odličen za zdravje, a popestri tudi številne jedi
Zdravje
Ingver je odličen za zdravje, a popestri tudi številne jedi
naslednji članek
Rjavčki iz sladkega krompirja
Kulinarika
Rjavčki iz sladkega krompirja