Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ingver je odličen za zdravje, a popestri tudi številne jedi

7. 2. 2024; 04.00
Avtor: Jej zdravo
ingver

Ingver naribajte. foto: shutterstock

Ingver je ena izmed tistih začimb, ki jih umeščamo med pikantne, a hkrati tudi pomirja želodec in greje telo, zato je primeren za marsikatero tegobo in zimske jedi.

Znano je, da so posušene ingverjeve korenine iz Kitajske uporabljali že Asirci, Babilonci, Egipčani, Grki in Rimljani, kasneje pa se je njegova uporaba razširila po Evropi. Španski in portugalski osvajalci, ki so bili hkrati veliki trgovci z začimbami, so ga že v 16. stoletju začeli saditi v svojih novih kolonijah. V prah zmleta ingverjeva korenina, ki ima nekoliko drugačen okus kakor svež ingver, je postala priljubljena začimba za različne vrste kruha, kolače in piškote, koščke posušene korenine pa uporabljamo predvsem za razsole in vlaganje.

Po vsej Aziji sveže nastrgan, sesekljan ali narezan ingver uporabljajo za pripravo rib in morskih sadežev, vseh vrst mesa, zelenjavnih jedi in omak za pomakanje ter vloženo zelenjavo. Zlasti v Indiji ga najpogosteje uporabljajo skupaj s česnom in čebulo, čiliji in kurkumo ter limetinim ali limoninim sokom, ki še poudari njegov okus po agrumih. Nazadnje ne smemo pozabiti, da velike količine ingverja predelajo v brezalkoholno ingverjevo pivo, bolj znano kot ginger ale, ki je priljubljeno v Angliji in Ameriki.

Ingver je tako začimba kot zdravilo. Skrbi za dobro prekrvljenost in tako pospešuje celjenje. foto: dreamstime

Že davno je ingver veljal za zdravilo proti revmatizmu, ker telo ogreje in pospešuje potenje, je odlično zdravilo proti prehladom in drugim boleznim, ki nas pestijo v zimskem času. V ta namen lahko pijemo čaje, ki jim dodajamo svež ingver, ali 30 g posušene korenine 20 minut kuhamo v skodelici vode, za lajšanje sinusitisa vdihavamo hlape ingverjevega čaja, grgranje pa pomaga proti vnetemu grlu. Poleg tega ingver zbuja tek, dobro dene želodcu in ga uspešno uporabljamo proti jutranji in potovalni slabosti.

prejšnji članek
Bitko z rakom izgubil ameriški country pevec
Svet slavnih
Bitko z rakom izgubil ameriški country pevec
naslednji članek
Kdaj bi si v resnici morali vzeti čas za počitek, delo ali šport?
Zdravje
Kdaj bi si v resnici morali vzeti čas za počitek, delo ali šport?