stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tega o mandarinah najbrž še ne veste!

30. 10. 2016; 04.00
Avtor: Sonja Grizila /Zarja
dom_gospodinjstvo_mandarine

foto: Shutterstock

Sadje in zelenjava sta najbolj zdravilna takrat, ko dozorita na prostem. Izkoristimo dobre lastnosti nekaterih jesenskih pridelkov in se dobro pripravimo na zimo.

Ohrovt

Je pravcata lekarna, saj nevtralizira proste radikale (in torej posredno zavira raka), vsebuje betakaroten in precej vitaminov C in E, kar vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema, kalcij in kalij med drugim uravnavata krvni tlak, vlaknine pa urejajo prebavo.

Kako ga pripraviti, da bo čim bolj koristil in nam za povrh tudi teknil? Kuhati ga moramo čim manj, le nekaj minut v čim manj vode ali še bolje na pari. Potem ga z oljčnim oljem, česnom in jabolčnim kisom pripravimo kot solato. Kuhane ohrovtove liste lahko namažemo z zeliščno skuto, dušenimi gobami, sesekljano in zdušeno zeleno čebulo ali porom in še je nadevov, ki so zdravi in okusni.

Brokoli 

Spada tudi med tisto jesensko zelenjavo, ki je najbolj učinkovita proti raku, saj preprečuje spremembe zdravih celic in rast rakavih (celo brokolijeve kapsule izdelujejo). Pripravimo ga takoj, ko ga prinesemo z vrta ali tržnice. Narežimo ga na tanke rezine (uporabimo tudi olupljen kocen in olupljene spodnje dele listov) in prelijemo s solatnim prelivom. Lahko pa ga kratek čas kuhamo na pari in zabelimo s stopljenim maslom ali kislo smetano ali pa naredimo solato s tanko narezanimi obročki čebule.

Kaki 

Marsikomu se je zameril, ker je jedel premalo zrelega in mu je »potegnilo usta skupaj«. Kaki je treba najprej umediti, kar se najprej zgodi, če ga damo v isto skledo z jabolki (jabolka vsebujejo eterično snov, ki mehča kaki). Nad zmehčan kaki se spravimo z žličko, približno tako kot nad mehko kuhano jajce. Ima veliko vitamina C, encimov in vlaknin, ki čudežno pospešujejo prebavo. Dva kakija zjutraj in pol litra vode, pa bodo naše težave odpravljene! Posebno tisti s hemoroidi ne bi smeli zamuditi sezone kakijev, ki je prav zdaj na vrhuncu.

Mandarine

So zakladnica vsega dobrega, saj vsebujejo antioksidante, znižujejo škodljivi holesterol in sprožajo encime, ki pospešujejo presnovo. Za povrh so manj kisle od pomaranč in jih je lahko olupiti, zato so dobrodošla malica v službi.

Pastinak

Je podoben peteršilju, vendar je bolj milega okusa. Ima veliko rudnin in vitaminov, pospešuje prebavo, obnavlja črevesno floro, odplavlja vodo iz telesa in raztaplja ledvične kamne. Jejmo surovega, nastrganega v solatah, v juhah in prikuhe.

prejšnji članek
Pazljivo v pekarnah in slaščičarnah!
Zdravje
Pazljivo v pekarnah in slaščičarnah!
naslednji članek
Posladkajmo se ob koncu tedna
Kulinarika
Posladkajmo se ob koncu tedna