stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nagrobni aranžmaji za prvi november

30. 10. 2016; 01.00
Avtor: Renata Ucman/Zarja
ikebana cvetje

foto: Profimedia

V zadnjih letih se jih precej odloči za suhe ali polsuhe aranžmaje, da v hladnejših dneh dalj časa ostanejo lepi

Ob prvem novembru se številni še posebej potrudijo za lepo urejenost grobov in še skrbneje izberejo nagrobne aranžmaje. V zadnjih letih se jih precej odloči za suhe ali polsuhe aranžmaje, da v hladnejših dneh dalj časa ostanejo lepi – v spomin na pokojne. Kako lahko z naravnimi materiali – s suhim vejevjem, plodovi, storži, koreninami, zimzelenim in drugim rastlinjem – tak nagrobni aranžma domiselno izdelamo sami?

Ljudita Slovnik iz Cvetličarne Slovnik v Ihanu pri Domžalah je prikazala, kako izdelamo zanimive nagrobne aranžmaje in katere naravne materiale za izdelavo lahko naberemo kar na jesenskem sprehodu v naravi.

Preden se lotimo izdelave aranžmaja, je treba premisliti o njegovi velikosti, višini in izbiri materialov glede na velikost groba, višino nagrobnega spomenika, barvo kamna in peska. Če se namesto aranžmaja iz svežega cvetja odločimo za aranžma iz suhih ali polsuhih naravnih materialov, je prednost ta, da bo veliko dlje krasil grob.

Navdihujoči jesenski gozd

Za izdelavo nagrobnega okrasa lahko različne naravne materiale od vej, barvitega listja, plodov, gozdnega mahu do zanimivega kamenja naberemo že med jesenskim sprehodom po gozdu. Če navdih za nagrobne aranžmaje iščemo v naravi, nam že sprehod po gozdu pove, kaj od naravnih materialov je obstojno. V tem času so najlepši resa, šipek, različni plodovi, žir, želod, storži, lešniki, različne korenine. Ko vse to prinesemo domov, za izdelavo venčka kupimo biološko razgradljive okrogle osnove, ki po določenem času razpadejo. Vsebujejo cvetličarsko gobo, da cvetje in zelenje čim dlje ostaneta sveža. Vseeno izberimo obstojno zelenje, na primer nordijsko smreko, pri kateri iglice ne odpadajo, ali cipreso, ki je prav tako obstojna. Prav lepo in uporabno je tudi zelenje bršljana, pravega lovorja, mahonije ... »Pri izdelovanju uporabimo domišljijo. Obenem imejmo vedno v mislih, kam bomo aranžma postavili in komu je namenjen,« pravi Ljudita Slovnik, ki v nagrobne aranžmaje vključuje različne naravne materiale.
Lončnice v nagrobnem aranžmaju

Če boste v nagrobne venčke ali aranžmaje vključili lončnice, jih porežite in navežite na žico, da jih lažje zapičite v osnovo. Vse te jesenske rastline se lepo posušijo in tako dolgo ostanejo lepe, četudi niso v zemlji.

Nagrobni naravni venček s storži in svečo

Potrebujemo okroglo osnovo iz cvetličarske gobe, ki jo kupimo. Napojimo jo z vodo, da bosta zelenje in cvetje dolgo ostala sveža. Pripravimo si različne vrste cipres, lahko tudi vejice smreke. Osnovo najprej prekrijemo z vejami ciprese, ki jih zapičimo v gobo, nato dodajamo še drugo zelenje, na primer bršljan in mahonijo. Barvitost dodamo z vejicami šipka s plodovi in vejicami rese, ki jih privežemo na tanke žičke in zapičimo v osnovo. Tudi storži različnih velikosti lepo obogatijo venček. Ker ima obod dno, lahko na sredino postavimo svečo.

Nagrobni venček s cipreso in suhimi plodovi

Za manjši venček uporabimo biološko razgradljivo okroglo osnovo, ki jo pozneje lahko odvržemo med biološke odpadke. Cvetličarsko gobo namočimo v vodi, da se goba napije. Vanjo gosto zabadamo vejice več vrst ciprese, da je osnova povsem prekrita. Na koncu dodamo suhe plodove, ki smo jih nabrali v gozdu. Privežemo oziroma nataknemo jih na žico, da jih lažje zapičimo v gobo.

Nagrobni aranžma iz šibja v obliki srca

Za manjši ali žarni grob lahko izdelamo aranžma iz naravnih materialov v obliki srca. Osnovno naredimo iz šibja in na sredo pritrdimo cvetličarsko gobo, napojeno z vodo. Da bo aranžma razgiban, v višino dodamo suho pšenico in kokosovo lupino. Šibje zapolnimo z islandskim mahom, zelenimi cvetovi krizantem, ki jih zapičimo v cvetličarsko gobo, in z belimi cvetovi umetnih orhidej. Na koncu lahko dodamo angelčka.

Nagrobni aranžma z drevesnimi gobami

Za osnovo podolgovatega aranžmaja uporabimo cvetličarsko gobo v mreži. Vanjo zapičimo veje nordijske smreke tako, da je goba prekrita. Na sredini višino aranžmaja dosežemo s suho pšenico in vejicami ciprese, ki jih obdamo s kokosovo lupino. Na različne višine aranžmaja pritrdimo drevesne gobe in suhe plodove. Prazne prostore prekrijemo z mahom.

Okrogel nagrobni aranžma z rumenimi marjeticami

Za osnovo potrebujemo cvetličarsko gobo v mreži. Napojimo jo z vodo. Vanjo zapičimo veje nordijske smreke in ciprese tako, da poudarjajo okroglo obliko aranžmaja. Dodamo sveže cvetove rumene marjetice, suhe plodove lotosa in nekaj storžev, ki jih privežemo na žico in to zapičimo v gobo. Ko pade slana in cvetovi marjetice pomrznejo, te odstranimo. Suhi plodovi lotosa z zelenjem bodo ostali lepi še vso zimo.

Nagrobni aranžma s staro trto in netreskom

Cvetličarsko gobo v mreži napojimo z vodo in jo uporabimo za osnovo tega aranžmaja. Prekrijemo jo z vejicami ciprese. Na sredini pokonci postavimo staro trto, nanjo pa pritrdimo netresk z mahom. Rogoz, ki smo ga nabrali jeseni, v aranžma dodamo za višino in spodaj posadimo še en netresk. Cipreso lahko popestrimo z drugimi zimzelenimi vejami, reso v beli barvi, s storži in suhimi protejami.

Okrogla osnova s cvetličarsko gobo
Za izdelovanje venčkov si okroglo osnovo lahko izdelamo iz slame, ki jo povežemo s tanko žico, nanjo pa po vsem obodu pritrdimo cvetličarsko gobo. Okroglo osnovo iz cvetličarske gobe lahko kupimo.

prejšnji članek
Do najboljšega najceneje!
Zdravje
Do najboljšega najceneje!
naslednji članek
Brez operacije shujšala za 70 kilogramov
Zdravje
Brez operacije shujšala za 70 kilogramov
#obraziavenija
obraziavenija