franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Posladkajmo se ob koncu tedna

30. 10. 2016; 03.00
Avtor: sm/Zarja
bananin kruh

foto: Profimedia

Ob dišeči štručki pravkar pečenega bananinega kruha človek lahko le vzdihne od ugodja.

Iz njega diši po cimetu in čokoladi, v mehkem testu so hrustljavi koščki orehov. Le kdo bi si mislil, da je mamljiv kolač z eksotičnim priokusom tako preprosto pripraviti?

Še nekaj prednosti bananinega kruha: koristno lahko uporabimo banane, ki so že skoraj prezrele, a zato nič manj okusne. Otroci imajo takšen kruh zelo radi za malico ali zajtrk. Je zdrav in nasiten. Če rezine postrežemo s stepeno smetano, dobimo čudovito sladico. Postrežemo jo po kosilu ali ob popoldanski kavi.
Sestavine: 4 zrele banane (450 g), 3 jajca, 120 g orehovih jedrc, 120 g masla, 120 g rjavega sladkorja, 1 žlica medu, 200 g moke, žlička cimeta, žlička začimb za medenjake, 50 g čokolade v prahu, ščepec soli, 6 g pecilnega praška, žlička sode bikarbone, tri žlice limonovega soka, sladkor v prahu za posip

Priprava:

1. Uporabimo zelo zrele banane, ki jih olupimo in z vilicami pretlačimo v skledi. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne potemnijo.

2. Dodamo zmehčano maslo, rumenjake, med in sladkor ter z električnim mešalnikom vse premešamo, da nastane kremasta zmes.

3. V skledi premešamo suhe sestavine: moko, čokolado v prahu, sodo bikarbono, cimet, začimbe za medenjake, pecilni prašek in sol. Po žlicah zmes dodajamo v kremo in ves čas mešamo, da dobimo gladko testo brez grudic.

4. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga previdno vmešamo v testo, nato dodamo še nasekljane orehe (nekaj jih pustimo za okrasitev).

5. Testo preložimo v namaščen pekač in pečemo eno uro pri temperaturi 180 stopinj, nato kolač povsem ohladimo. Preden ga postrežemo, ga potresemo s sladkorjem v prahu in nasekljanimi orehi.

prejšnji članek
Tega o mandarinah najbrž še ne veste!
Zdravje
Tega o mandarinah najbrž še ne veste!
naslednji članek
Do najboljšega najceneje!
Zdravje
Do najboljšega najceneje!