stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepe s črno magijo

23. 5. 2016; 04.27
Avtor: pp/Zarja
oglje
Sliši se neverjetno, a aktivno oglje je odlično tudi kot pripomoček za nego obraza in telesa.

Čisti pore, daje lasem lesk in zobem belino. Poglejmo, kako ga lahko uporabljamo in na kaj moramo biti pri uporabi pozorni. Seveda govorimo o aktivnem ali medicinskem oglju v prahu, za katero velja preprosto pravilo, da ga lahko tudi sami vmešamo v vse kozmetične izdelke, ki jih po najmanj 15 minutah delovanja zmijemo s kože, in deodorante.

Oglje sicer pridobivajo tako, da les ali lubje s posebnim postopkom ožgejo, zatem ga skrbno obdelajo in na koncu zmeljejo v fin prah. Pri tem imajo najpomembnejšo vlogo uporabljene sestavine. Zato obstaja aktivno oglje različnih kakovosti. V kozmetiki je trenutno najbolj znano bambusovo oglje.

Od kod toliko blagodejnih učinkov?

Zaradi spužvaste strukture se ob vlažnih teksturah hitro sprime oziroma veže nase vlago in tako zagotovi čistočo. Poleg tega, da dobro veže vlago, veže nase tudi maščobo, in to mu daje posebno vrednost v kozmetiki.

Komu so namenjeni izdelki z aktivnim ogljem?

Vsakdo lahko uporablja kozmetične izdelke, ki vsebujejo aktivno oglje. Vendar je boljše za nego mastnih kakor suhih las in primernejše tudi za nego mastne kože na obrazu.

Popolno očiščena in mat koža

Čez dan se na naši koži nabere precej bakterij in loja, svoje dodajo tudi onesnažen zrak in drugi vplivi iz okolja. Če smo nagnjeni k mastni koži, je posebno skrb treba namenjati njenemu čiščenju. Izdelki, ki vsebujejo aktivno oglje, so za tak tip kože idealni, ker neagresivno vzpostavljajo ravnotežje kože, saj umazanijo in odvečni sebum vsrkajo.

Za mastno kožo je priporočljiva tudi čistilno-luščilna maska za obraz, ki jo lahko izdelamo kar sami, in sicer zmešamo oglje v prahu in kokosovo maščobo. Mešanico si nanesemo na obraz in pustimo delovati 10 minut, nato dobro zmijemo.

Sami lahko izdelamo tudi gel za prhanje z aktivnim ogljem. V 400 ml tekočega gela primešamo tri žice aktivnega oglja v prahu in dobro pretresemo. Še boljša metoda je, da oboje premešamo tik pred uporabo, in sicer si na dlan preprosto natresemo žličko oglja in brizg gela za prhanje ter si oboje skupaj nanesemo na kožo. Po uporabi moramo oglje zmiti s kože!

Oglje je deodorant

Stres in vročina pospešujeta znojenje in takrat je priporočljivo uporabiti dezodorant z aktivnim ogljem. Prenese dvakrat toliko potenja kot primerljivi dezodoranti in je hkrati odlična nega za občutljive pazduhe. In ne le to, tudi na obleki pušča takšen dezodorant veliko manj madežev kakor klasični.

Bolj beli zobje

Aktivno oglje deluje kot zelo fin polirni prašek in daje zobem belino. Čeprav je črne barve, ni bojazni, da bi taki postali tudi zobje. Ravno nasprotno! Ostanke kave, čaja in podobnih pijač, ki obarvajo zobe, veže nase. Zobje so tako bolj beli, in to brez agresivnih sredstev, ki tanjšajo sklenino.

Kako si pobelimo zobe z aktivnim ogljem? Ščetko preprosto namočimo v oglje v prahu in si z njo zdrgnemo zobe kot pri umivanju. Za boljši učinek pustimo delovati še nekaj minut, nato si zobe umijemo.

Nega las

Dobra novica za tiste, ki se jim lasje hitro mastijo: šamponi z dodatkom aktivnega oglja bodo hitro pomagali pri tovrstnih težavah. Šampon z ogljem blago odstranjuje izločke loja. Poiščite izdelke, na katerih piše, da vsebujejo »charcoal«, ali nekaj oglja v prahu zmešajte s svojim običajnim šamponom kar v dlani. 

prejšnji članek
Usodno vino: Je znani slovenski igralec tudi v resnici pretepač?
Svet slavnih
Usodno vino: Je znani slovenski igralec tudi v resnici pretepač?
naslednji članek
5 skrivnosti ravnega trebuščka
Moda&Lepota
5 skrivnosti ravnega trebuščka