stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepotno potovanje okoli sveta

15. 5. 2016; 04.26
Avtor: pp/Zarja
češnja
Tudi eksotične sestavine pomagajo pri vsakdanji negi in lepoti.

Odpotujmo na sproščujoče potovanje okoli sveta in odkrijmo, kaj nam lahko pomaga.

Madagaskar: tigrova trava

Iz listov rastline Centella asiatica, ki so jo za lepotne namene začeli uporabljati na Madagaskarju, rase pa tudi v Indiji, na Šrilanki, v Indoneziji in južni Afriki, pridobivajo tako imenovane heteroside, ki so sestavljeni iz molekul sladkorja in lahko naravno vplivajo na kožo. Uravnavajo proizvodnjo kolagena in učinkujejo proti encimom, ki ga uničujejo. Tako ostaja tkivo bolj stabilno in napeto. Zato je izvleček tigrove trave dragocena sestavina negovalnih preparatov.

Kanada: vednozeleni gornik

Gornik, ki je na las podoben brusnici, le da na spodnji strani listov nima rjavih peg, vsebuje čreslovino in arbutin. Obe sestavini učinkujeta protivnetno in matirata. Posušene liste vednozelenega gornika po navadi uporabljajo v čaju, severnoameriški Indijanci so jih kadili kot tobak, v Kanadi pa ga čedalje bolj uporabljajo tudi v lepotne namene, in sicer izvleček iz njegovih listov, ki je močan antioksidant, dodajajo kremam. Tako te še močneje zavirajo staranje oziroma nastajanje gub. Vednozeleni gornik tudi očisti mastno in nečisto kožo.

Iran: svilena akacija

Izvleček akacijevih listov ohranja prožno kožo in varuje kolagenska vlakna. To so najprej ugotovili v Iranu, a se je novica kmalu razširila in zdaj izvleček uporabljajo pri izdelavi negovalnih in hranilnih krem, šamponov ter gelov. Ker akacija tudi poživlja prekrvitev, kar pomaga pri odpravljanju zabuhlosti, je dragocena sestavina izdelkov za nego predela okoli oči.

Japonska: češnjev cvet

Ne le da lepo dišijo, češnjevi cvetovi imajo tudi izjemne negovalne učinke. Pomagajo pri obnovi celic ter ščitijo občutljivo kožo pred vplivi iz okolja, kot so UV-žarki in oksidativni stres. Zaradi res izjemnega vonja se uporabljajo tudi v dišavah in dišavnih kremah za nego telesa.

Maroko: arganovo olje

Hladno stiskano arganovo olje imenujejo tudi tekoče zlato. Njegova uporaba je številna in raznolika – ima vlažilne učinke, učinkuje negovalno, pomirja razdraženo kožo. Primerno je za nego kože in las, še posebej poškodovanih. In še nekaj – arganovo olje tudi gladi gubice.

Avstralija: olje čajevca
Olje pridelujejo iz listov čajevca in je zelo uporabno. Pomaga pri aknah na obrazu in proti trdovratnim glivicam na nohtih ter še pri številnih problemih. Dezinficira, blaži vnetja in je odlično za nego mastne kože ali pri razdraženem lasišču in prhljaju.

Peru: camu-camu

Mali rdeče-zeleni plodovi rastline, ki izvira iz deževnega pragozda Peruja in Brazilije, vsebujejo kar 30-krat več vitamina C kot pomaranče ali limone. Zato se uveljavljajo po vsem svetu, tako v prehrani kot kozmetiki, dodajajo jih vlažilnim kremam, serumom in CC-kremam. Vsebujejo tudi antioksidante, ki skrbijo za mladostni videz kože.

prejšnji članek
Vsi imamo čudežna stopala
Zdravje
Vsi imamo čudežna stopala
naslednji članek
To je Lana, malčica Mance Špik
Svet slavnih
To je Lana, malčica Mance Špik