stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepotni eliksirji, ki napenjajo kožo

14. 5. 2016; 10.30
Avtor: Lara Jelen/Zarja
obraz
Zakaj se nekatere ženske starajo lepše kot druge?

Zakaj so nekatere pri 40 letih uvele in zgarane, druge pa pri 60 sijejo ter izžarevajo lepoto in energijo? Je vse samo v genih ali so morda odkrile skrivnost, kako upočasniti staranje? Pobrskali smo, kaj vse počnejo in jemljejo številne ženske, za katere lahko trdimo, da imajo lepo, napeto in mladostno kožo, seveda kirurških posegov nismo upoštevali. Prvo pravilo, ki se ga je treba držati, če želimo ohraniti mladosten videz, je skrb za kožo. Ta mora biti vedno nahranjena in dovolj navlažena. Vsaka nega, ki je primerna za vaš tip kože, je zmaga v boju proti staranju.

Med in vitamin E v maski za obraz

Izjemne lepotne učinke ima, kot poročajo mnoge, lepotna maska za obraz, ki si jo naredite tako, da zmešate 2 žlici medu, malo večji ščep cimeta in 1 kapsulo vitamina E (kupite v lekarni). To mešanico si namažite na obraz in pustite učinkovati 15 minut. Potem se umijte s toplo vodo. Omenjene sestavine so dobrodošle tudi v drugih kozmetičnih izdelkih, ki jih uporabljate, saj med učinkuje protibakterijsko in vlaži kožo, cimet jo ogreje in ji da kisik, vitamin E pa je odličen antioksidant, ki varuje in obnavlja njene celice.

Mezoterapija proti utrujeni koži

Obstaja tudi veliko profesionalnih metod, ki jih ponujajo kozmetični saloni po Sloveniji. Med njimi je zelo priznana mezoterapija, pri kateri izkušeni strokovnjaki s tanko iglico vbrizgajo zdravilno učinkovino (npr. hialuronsko kislino, vitamine, aminokisline ali antioksidante) v tisti sloj kože, kjer je primanjkuje. Gre za naravno in domnevno precej učinkovito metodo, ki pomladi videz kože na obrazu, rokah, vratu in dekolteju. Spodbuja nastanek kolagena, obnavlja celice, gladi površinske gube, regenerira kožo in jo hkrati navlaži. Koža postane prožnejša, staranje pa manj opazno. Sam postopek je dokaj preprost in razmeroma neboleč ter primeren tako za ženske kot za moške. Še posebej je priporočljiv za tiste, ki imajo utrujeno kožo, gube ali so pogosto izpostavljeni sončnim žarkom, ki poškodujejo kožo.

Do napete kože s kolagenom

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in sodi med strukturne proteine z vlogo dajanja opore in oblike. Je pomemben gradnik sklepnega hrustanca, kože, nohtov in las. Uporablja se ga na dva načina: kot prehransko dopolnilo, ki ga lahko jemljemo skupaj s sokom ali jogurtom, pa tudi kot polnilo v plastični oziroma estetski kirurgiji. Ženske, ki ga jemljejo v obliki prehranskega dopolnila, so nad njim navdušene, saj opažajo, da odlično polepša kožo, pa tudi lase in nohte. V lepotni kirurgiji ga uporabljajo od leta 1982 kot manj invazivno metodo za odpravljanje kožnih nepravilnosti. Ker v telesu učinkuje naravno, so njegovi učinki vidni od šest mesecev do enega leta.

Od hialuronske kisline do lecitina

Poleg kolagena, ki je koži nekje do 20. leta starosti dobro poznan, so za mladosten videz nujno potrebne še nekatere druge sestavine, brez katerih naša koža preprosto ne more doseči svojega optimalnega videza. Katerakoli izmed naslednjih je lahko pri tem v veliko pomoč: kolagen, hialuronska kislina, glicerin, ceramidi, lecitin, elastin, proteini, aminokisline ... Te sestavine zdrava in mlada koža vsebuje že sama po sebi, v glavnem pa skrbijo za njeno mehkobo, zadržujejo vlago, varujejo kožo pred škodljivimi okoljskimi vplivi ter pred infekcijami ter obnavljajo njene zunanje in notranje zaščitne plasti. Uporaba teh sestavin v lepotne namene lahko bistveno izboljša teksturo kože ter (ob dolgi uporabi) odpravi težave s suho kožo.

Brez vode ni lepe kože

Voda ni pomembna samo kot tekočina za pitje, temveč tudi za čiščenje. Mnoge ženske, ki imajo lepo kožo, prisegajo na jutranje in večerno umivanje z vodo, ne glede na to, kako utrujene so.

Sicer pa se pomanjkanje vode najprej pokaže s suho, uvelo in utrujeno kožo. Zato je bolj kot karkoli drugega pomembno to, da vsak dan spijemo dovolj vode, in to se nam bo kmalu poznalo tako pri počutju kot pri laseh, koži in nohtih.

Lepotilna olja – pravi eliksirji lepote

Tudi pri ohranjanju lepe kože je pomembno, da damo prednost naravnim učinkovinam. Kadar uporabljamo sintetične kreme, naša koža "zaspi" in pusti, da krema dela namesto nje. Zato je veliko bolje, da za lep videz svoje kože poskrbite z naravnimi izdelki in učinkovinami. Ti bodo koži pomagali in izboljšali njeno delovanje. Zelo koristno je olje iz semen granatnega jabolka, ki ima močan antioksidativen učinek, hkrati pa ohranja naravno vlažnost kože. Med olji je izredno cenjeno še olje groznih pečk, med naravnimi sestavinami, ki kožo vlažijo, pa aloe vera ter izvlečka kutine in sleza.

prejšnji članek
Miro Senica pozabljen, zdaj ljubi Andreja Stareta!
Svet slavnih
Miro Senica pozabljen, zdaj ljubi Andreja Stareta!
naslednji članek
David Hasselhoff zaročen!
Svet slavnih
David Hasselhoff zaročen!