stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Barvanje: previdno in natančno za popoln rezultat!

14. 5. 2016; 04.35
Avtor: pp/Zarja
lasje1
Sivi lasje ali le sprememba – pravzaprav je povsem vseeno, zakaj si želimo spremeniti barvo las.

Pomembnejše je, da je barvanje las pravilno in brez kakšnih neljubih presenečenj. Še posebej, če se ga lotimo doma.

Prekrivanje sivih las

Preden se lotimo prekrivanja sivih las, presodimo, koliko jih imamo. Če jih je manj kot 50 odstotkov, je bolje izbrati barvo, ki ne vsebuje amonijaka in je obstojna približno šest tednov. Najbolje je izbrati odtenek čim bliže naravni barvi las. Če pa je sivih las veliko, se bolje obnese obstojna barva, katere pigmenti prodrejo v las. Pri obstojni barvi je zato možna tudi intenzivnejša sprememba.
Če uporabljamo obstojno barvo, je dobro poskrbeti tudi za lasne korenine in jim nameniti posebno nego. Na tržišču je na voljo kar nekaj izdelkov.

Za dodaten lesk

Za dodaten lesk las lahko uporabimo preliv. A z njim ni mogoče posvetliti las, zato je pri svetlih laseh neuporaben. Prelivi so sicer primerni za okrepitev leska las lešnikove, čokoladne, karamelne, kostanjeve barve in drugih temnejših odtenkov.

Pozor pri svetlih barvah!

Če si želimo svetlih las, moramo najprej razbarvati svojo barvo (če je ta temnejša). Bolj ko je naravni odtenek temen, dlje bo trajalo in bolj se bomo morali potruditi. Če prvič ne bo želenega rezultata, postopek ponovimo po treh tednih. Šele na razbarvane lase nanesemo blond barvo. Če se ne barvamo pogosto ali s tem nimamo izkušenj, je barvanje na svetlejše odtenke bolje zaupati strokovnjaku.

Tudi to morate vedeti 
- Če je na laseh kana, jo moramo sprati do konca, preden si nanesemo barvo. 
-Barvani lasje so zaradi kemikalij tudi prej uničijo, zato jih redno negujmo z olji, maskami in balzami ter redno skrbimo za lasne konice. 
-Za barvanje las doma se odločimo, kadar imamo dovolj časa, da se nam ne bo mudilo. Nadenemo si staro majico, ki nam je ni škoda. Uporabljamo rokavice in si zaščitimo kožo. Odstranimo nakit in očala. Dobro je tudi gledati na uro.

Koliko so barve za lase škodljive?

Znano je, da barve za lase ne sodijo med najbolj zdrave preparate, saj vsebujejo ogromno kemikalij. A čeprav tako proizvajalci kot vse institucije za varnost potrošnikov zagotavljajo, da je vse v okviru zakona, svetujemo previdnost pri barvanju las. Premislite in ne hitite z barvanjem že pri nekaj milimetrih narastka. Če je le mogoče, uporabljajte čim naravnejše izdelke.

Alergija na barvo za lase?

Tako rekoč vsakdo, ki si barva lase, lahko postane alergičen na barvo za lase, tudi če jo uporablja že dlje. Pred vsakim tretjim barvanjem zato napravimo test, da nismo slučajno alergični na izdelek.

Prvi znaki alergije so: pikanje in srbenje lasišča, ko je barva nanešena. Oboje mine, ko si barvo speremo. Druga stopnja so srbeči in boleči izpuščaji na lasišču, ki ostanejo še nekaj časa in potem izzvenijo. Lahko pa se pojavi zelo huda reakcija na barvo za lase in takrat moramo takoj k zdravniku. Posebna pozornost velja pri tetovažah, saj lahko izdelki za barvanje sprožijo reakcijo.

Strah me je, da odtenek ne bo pravi

Najprej moramo določimo naravni odtenek las in polti, saj je od tega odvisen rezultat. Poiščemo svojo fotografijo in si vizualiziramo končni rezultat. Če to ne gre ali še vedno ne vemo, ali smo se odločili prav, je bolje obiskati frizerja ali se obrniti po pomoč k stilistu.

Še nikoli si nisem sama barvala las

Za začetnice velja – vedno le za kakšen ton spremembe. Dobro je tudi vedeti, da si barve ne nanašamo na sveže umite lase. Če so lasje suhi, jih ob zadnjem umivanju pred barvanjem dobro navlažimo in nanesemo masko. Potem pa kar pogumno, vendar pa si vzemimo čas tudi za branje navodil na barvi za lase.

Želim si pramene

Na tržišču so na voljo spreji ali geli za pospeševanje naravne posvetlitve las, ki so preprosti za uporabo. Uporabimo jih lahko večkrat zapored, dokler ne dosežemo želenega odtenka. Le potrpežljivi moramo biti.

Kateri izdelek izbrati

Pena, krema, gel …, izbira je velika in predvsem stvar posameznika. Za začetnike je odlična izbira pena, ki jo je najlaže nanesti. Kremo je malce težje nanašati, je pa primernejša za prekrivanje sivih las. Gel je nekakšna mešanica obeh in zato priročen kompromis. 




prejšnji članek
Naj začnem jemati tablete?
Zdravje
Naj začnem jemati tablete?
naslednji članek
Igralko po ločitvi od tretjega moža tolaži njen kuža
Svet slavnih
Igralko po ločitvi od tretjega moža tolaži njen kuža