Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

TRIK: Pripravite šmorn, puhast kot oblaček

22. 2. 2024; 01.00
Avtor: Vesna Meško
cesarski, praženec, šmorn

Naredite šmorn, puhast kot oblaček. foto: Profimedia

Sestavine za pripravo carskega praženca ali kot mu pravimo po domače, šmorn, nemara prav vsi dobro poznamo. Toda, ali veste, kako pripraviti tako puhast praženec, da se vam bo stopil v ustih?

Carski praženec je dokaz, da lahko ponesrečeni jedi z nekaj kreativnosti vdahnemo povsem novo podobo. Palačinka, ki se je kraljevemu kuharju ponesrečila, namreč ni romala med neuspele kulinarične podvige, pač pa je s ščepcem domišljije postala šmorn. Tako je, kraljevi kuhar je neobetavni palačinki dodal pest rezin, jo raztrgal na manjše kose, posul s sladkorjem v prahu in- uala, postregel svojemu cesarju Francu Jožefu I.

Super namigi za puhast in rahel šmorn
Dobro, osnovne sestavine za pripravo šmorna poznamo. Potrebujete jajca, mleko, ščepec soli, moko in sladkor v prahu za posip. Da pa se bodo sestavine med seboj nežno povezale, se držite sledečih nasvetov:

• Ločite beljake od rumenjakov. Beljakom dodajte ščepec soli in jih stepite v čvrst sneg. Rumenjake penasto umešajte z vanilijevim sladkorjem.

• Moko presejte!, dodajte ji 3 žličke pecilnega praška in ščepec sode bikarbone. S slednjo ne pretiravajte, saj bo imel v nasprotnem primeru praženec nekoliko poseben okus.

• Del mleka nadomestite z mineralno vodo.

• Zelo je pomembno, da ne pretiravate z mešanjem mase, saj slednje preveč čvrsto poveže sestavine, šmorn pa je po peki kompakten in prav nič rahel.

• Maso vlijte v dobro ogreto ponev, v kateri že prijetno diši po maslu.

• Pecite na srednji temperaturi in ponev pokrijte s pokrovko. V tem času bo masa puhasto narasla.

• Ko boste praženec obrnili, ga previdno razkosajte, malce potresite s sladkorjem v prahu, nato pa koščke previdno obračajte toliko časa, da bodo iz vseh strani lepo porumeneli. Sladkor v prahu bo puhaste kvadratke oblekel v tanko karamelno srajčko.

Pa dober tek!

prejšnji članek
Vzemite si čas za tišino
Zdravje
Vzemite si čas za tišino
naslednji članek
Hrvaška favoritinja letošnje Evrovizije, a predstavnika še ni izbrala
Svet slavnih
Hrvaška favoritinja letošnje Evrovizije, a predstavnika še ni izbrala