cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Špinača je v resnici superživilo

20. 2. 2024; 09.00
Avtor: K.M.
špinača

Špinača foto: Pixabay

Mnoge špinača spomni na lik iz nekoč priljubljene risanke Popaj, ki je oboževal špinačo in jo jedel vsakokrat, ko je njegova moč oslabila. S špinačo se je nemudoma okrepil in tako je ta postala znana kot zdravo živilo, mnogi otroci so jo prav zaradi risanke počasi vzljubili.

Špinača je resnično eno izmed najbolj zdravih živil, saj je polna vitaminov in mineralov, katerih sestava ustrezno pomaga pri skrbi za zdravje. Če pogosto jeste špinačo, so raziskave pokazale, da bo to vplivalo na izboljšanje vaše inteligence, inteligenčni količnik bo višji. Špinača tako izboljšuje spomin, za kar pa naj bi bil zaslužen vitamin E, ki ga vsebuje. Delovanje ledvic se lahko uspešno uravnava, če zaužijete zadostno količino špinače, saj vsebuje visok odstotek kalija in pomaga pri boljšem odvajanju vode.

Špinača vsebuje tilakoide, ki spodbujajo sproščanje hormonov sitosti. foto: Vir: Profimedia

Pospešuje izgubo teže

Če razmišljate o dieti ali bolj zdravem načinu prehranjevanja, s katerim bi izgubili odvečne kilograme, ki ste jih pridelali čez zimo, vedite, da vam špinača pri tem lahko priskoči na pomoč, saj pomaga pri izločanju vode iz organizma, hkrati pa v telo vnaša večjo količino železa, ki bo zagotovilo boljše počutje. Ena skodelica špinače vsebuje le štirideset kalorij, zato je to zelo priljubljeno živilo v različnih dietah. Uživanje špinače pomaga tudi v boju z osteoporozo, krepi kosti in zobe.

prejšnji članek
Voditelj Andrej Hofer o breznu zasvojenosti
Svet slavnih
Voditelj Andrej Hofer o breznu zasvojenosti
naslednji članek
Podobnosti in razlike med sorodnimi dušami in dušami dvojčicami
Odnosi
Podobnosti in razlike med sorodnimi dušami in dušami dvojčicami