stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S koprivami nad akne

25. 5. 2016; 12.39
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
koprive
Velikokrat so mozolji rezultat slabe prebave, posledica hormonskih sprememb, alergična reakcija na hrano in prah.

Z aknami, mozolji, ogrci, lišaji in drugimi nevšečnostmi na obrazu in vratu nimajo problemov le pubertetniki, ampak nas lahko spremljajo do pozne starosti. Samo kreme običajno ne pomagajo. Poleg znanih pridig, kako je treba paziti na hrano (sladko, mokasto in mastno vsekakor škodi) in kako se je treba gibati na svežem zraku, je treba povedati vsaj še nekaj stvari.

Najprej k zdravniku 

Hude spremembe na koži mora najprej videti zdravnik, ki izključi (ali potrdi) kakšne hujše nevšečnosti. Če zamudimo, lahko razne okužbe pustijo trajne posledice na koži. In četudi je vse skupaj povezano s hormonskimi viharji, stresom, prehrano ali čim drugim, si nikar ne stiskajmo mozoljev in jih potem prekrijmo z debelo plastjo pudra, kot to rada počnejo mlada dekleta in stvar seveda zelo poslabšajo. Seveda znajo z mozolji najbolje kozmetičarke, a za to v glavnem – še posebej mladi – nimamo denarja. Če že, si stiskajmo mozolje samo po takšnem postopku: pokrijmo si obraz s toplo brisačo, namočeno v kamiličnem čaju, in vztrajajmo vsaj deset minut. Še bolje je, če kamilični čaj skuhamo, odstavimo, se pokrijemo z brisačo in si obraz vsaj pet minut parimo. Nato vzamemo čist kozmetični robček, si ga ovijemo okrog kazalcev in rahlo pritisnemo ob rob mozolja. Če gre bela ali črna vsebina z lahkoto ven, je v redu, če ne, ne vztrajamo, da ne bomo ranili kože. Potem si očistimo obraz z alkoholom za rane, ki ga razredčimo z malo vode, nato si kožo namažemo s hranljivo kremo. Če smo kljub vsej previdnosti kožo ranili, namažimo odrgnino s kremo, ki ima rahel protibakterijski učinek, pametno je tudi, če si po stiskanju umijemo obraz z gostim žajbljevim čajem.

Pijmo koprivni čaj!

Velikokrat so mozolji rezultat slabe prebave, posledica hormonskih sprememb, alergična reakcija na hrano in prah, stres … S skrbnim opazovanjem sebe in svojih navad bomo najlažje sami ugotovili, kaj nam najbolj škodi. Vsekakor pa bo vsem koristilo, če bomo veliko pili, in sicer čaj iz kopriv – kmalu jih bo mogoče najti na vsakem vogalu –, ki čisti kri, pospeši delovanje ledvic in odplavlja strupe iz telesa. Žlico suhih ali dve žlici svežih kopriv poparimo s pol litra kropa, pustimo dvajset minut stati, precedimo in pijemo.

Pomaga tudi divja mačeha (po obliki cveta je podobna vijolici, po barvi je bela, rumena ali vijolična oziroma vseh treh barv), ki prav tako preganja mozolje. Pol jedilne žlice cvetov prelijemo s pol litra kropa, pustimo stati petnajst minut, nato precedimo in pijemo po požirkih čez dan.

Pordelo kožo umirimo s svežimi jagodami – stečkamo jih, si jih namažemo na obraz, po dvajsetih minutah umijemo. Potem se namažemo še s prerezano jagodo, posušimo in se namažemo z običajno kremo.

prejšnji članek
Grobo napadla frizerko
Svet slavnih
Grobo napadla frizerko
naslednji članek
5000 let zelenega čaja
Zdravje
5000 let zelenega čaja