Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nič več med pranjem izgubljenih nogavic

7. 8. 2016; 09.00
Avtor: mh/Zarja
perilo3-ThinkstockPhotos-457408447

Olajšamo si pranje in sušenje perila. foto: Thinkstock

Čeprav se v dobi pralnih in sušilnih strojev ne moremo pritoževati nad napornostjo pranja perila, pa se vseeno zgodijo neprijetnosti, ki nas, če ne drugega, spravijo v slabo voljo.

Čistite boben

Čeprav se zdi to nepotrebno, češ, saj se boben pralnega stroja opere med pranjem, je dobro, da ga vsaj dvakrat ali trikrat na leto očistimo. Najprej s pralnim praškom in toplo vodo temeljito očistimo gumo okoli bobna, notranjost pa očistimo z mešanico 200 ml alkoholnega kisa in žličke sode bikarbone. Nato prazen pralni stroj vključimo na program s temperaturo 90 stopinj, le da prej izključimo centrifugo.

Priprava na pranje

Preden perilo operete, zaprite vse zadrge, da se med pranjem ne bodo zataknile. Vse vrvice zavežite, da se perilo med pranjem ne bi zapletlo. Izpraznite žepe oblek, da v njih ne ostanejo robčki. Rokave zravnajte, nogavice raztegnite. Majice, ki imajo potisk, obrnite narobe.

Doma narejeni osvežilec perila

Včasih je sicer čisto perilo predolgo v omari in dobi zatohel vonj. Takega perila ni treba znova oprati, težavo lahko odpravite z doma narejenim osvežilcem perila. V stekleničko vlijte 50 ml čistega alkohola, 400 ml destilirane vode in nekaj kapljic eteričnega olja denimo sivke ali katerega drugega vonja, ki vam je všeč. S to tekočino poškropite perilo, pa bo znova dišalo, kot da bi ga pravkar vzeli iz pralnega stroja.

foto: Thinkstock

Limona za beljenje

Namesto kemičnih sredstev lahko za beljenje belega perila uporabite limono. V velikem loncu prevrite vodo, ki ste ji dodali na debele kolute narezani dve limoni. Ko voda zavre, lonec odstavite in vanj namočite umazano perilo. Namakajte ga vsaj eno uro, nato ga v pralnem stroju operite kot belo perilo.

Dišeče brisače

Ne glede na to, koliko mehčalca zlijete v pralni stroj, stare brisače ne dišijo več. Osvežite jih lahko tako, da enkrat na mesec ob pranju brisač v boben stroja nalijete 400 ml alkoholnega kisa. Zatohel vonj brisač bo izginil, te pa bodo tudi mehkejše.

Soda bikarbona odstranjuje madeže

Za odstranjevanje madežev lahko uporabite kremo iz sode bikarbone. Štiri žlice sode bikarbone zmešajte s štirimi žlicami vode, kremo nanesite na madež in pustite delovati vsaj pol ure. Nato operite v pralnem stroju.

Vrečke za drobno perilo

Težave z izgubljenimi nogavicami lahko odpravite tako, da vsakemu članu družine naredite ali kupite platneno vrečko, v katero naj shranjuje umazane nogavice. Te nato operete kar v vrečki, tako se nogavice gotovo ne bodo pomešale z drugim perilom.

Črno perilo osvežite s kavo

Če črno perilo zbledi, vam ni treba kupovati posebnih praškov, ki osvežijo barvo. Pomagate si lahko tudi s skodelico kave ali čaja, ki ga dodate v zadnje izpiranje.

Mehke blazine

Pri pranju blazin se pogosto zgodi, da se polnjenje zgrudi, blazine pa nikoli več niso tako mehke, kot so bile prej. To lahko preprečite tako, da v sušilni stroj med sušenjem blazin daste dve čisti teniški žogici, ki bosta poskrbeli, da bo polnjenje enakomerno razporejeno.

prejšnji članek
10 nasvetov za sijoč obraz
Moda&Lepota
10 nasvetov za sijoč obraz
naslednji članek
Kefir ima boljši učinek od jogurta!
Moda&Lepota
Kefir ima boljši učinek od jogurta!