Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sivka

7. 8. 2016; 06.00
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
sivka 1
Včasih je bila sivka rastlina toplih krajev, zdaj jo sadijo po vsej Sloveniji.

Včasih je bila sivka rastlina toplih krajev, zdaj jo sadijo po vsej Sloveniji. Težko bi našli bolj modno rastlino, saj iz nje izdelujejo številne pripomočke in okrasne predmete, posipavajo jo po hrani, iz nje kuhajo likerje in želeje – no, in vendar je sivka predvsem zdravilna rastlina.

Če ste letos že nasušili celo goro sivkinih cvetov in ne veste, kaj z njimi, saj so omare že zdavnaj polne vrečk proti moljem, si izdelajte blazino. Vzemite gosto platno, ga sešijte z vseh strani, pustite le majhno odprtino, skozi natlačite sivko in potem zašijte. Blazino (ki najbrž ni posebno velika in debela) damo na običajen vzglavnik in z njo preganjamo glavobole in migrene, odpiramo dihalne poti, nespečnežem prikliče spanec, hkrati pa prijetno odišavimo posteljo. Ko bo naslednje leto nova letina, vzglavnik odpremo, stresemo staro sivko iz njega in v blazino natlačimo sveže posušeno cvetje.

Posušene sivkine cvetove pripravimo kot čaj (dve žlici cvetov poparimo z litrom kropa, namakamo dvajset minut, odcedimo in pijemo po požirkih čez dan). Pijemo ga, ko smo utrujeni in v stresu, nervozni in depresivni, ko nas muči nespečnost in pesti glavobol, preganja tudi vetrove in pospešuje prebavo, blaži kašelj in umirja astmatične napade. Čaj, pripravljen po tem postopku, uporabljamo tudi kot odlično sredstvo proti aknam, z njim umijemo obraz, ga brez brisanja posušimo in nato uporabimo običajno kremo. S poparkom tudi izpiramo lase.

Sicer pa je najbolj od vsega uporabno sivkino eterično olje, ki ga kupimo (bodimo previdni – naj bo stoodstotno naravno pridelano in ne le umetna aroma). V primerjavi z drugimi eteričnimi olji sivkino ni tako močno in ga lahko uporabljamo nerazredčeno, kljub temu pa je priporočljivo, da ga mešamo z deviškim oljčnim oljem, še boljše je jojobovo.

foto: Vir: arhiv Svet24

Žličko sivkinega olja pomešamo s petimi žličkami jojobovega olja in z njim masiramo senca, če nas boli glava. S to mešanico masiramo tudi boleče mišice po telesu ali pa namažemo otroške glave, ko jih napadejo uši (lasišče zavijemo v brisačo in pustimo dve uri delovati, nato z gostim glavnikom izčešemo gnide). S sivkinim oljem se natiramo po prsih, kadar nas zagrabi močan kašelj, z njim pa tudi namažemo opekline od sonca ali običajne opekline, ki se potem veliko hitreje in lepše zacelijo.

Priporočljive so sivkine kopeli: pol lita cvetov prelijemo z dvema litroma mrzle vode, kuhamo pet minut. Čaj naj počiva dvajset minut, potem ga zlijemo v vodo za kopanje. Pomagalo bo pri bolečih sklepih in pretegnjenih mišicah, pa tudi če so nas popikali komarji in drugi insekti.

prejšnji članek
Kefir ima boljši učinek od jogurta!
Moda&Lepota
Kefir ima boljši učinek od jogurta!
naslednji članek
Doma v Dominikani
Svet slavnih
Doma v Dominikani