pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

10 nasvetov za sijoč obraz

8. 8. 2016; 07.30
Avtor: Mateja Bevk
Ženska
Suha koža je lahko celoleten problem, ki pa se v zimskih mesecih še poslabša. Koža začne srbeti, zateguje in se lušči, včasih je pordela in celo boleča, saj zaradi pomanjkanja vlage razpoka. Kako ji lahko pomagate? Z nekaj preprostimi zvijačami!

1. Jutranji ritual
Nega suhe kože se začne že zjutraj. Kožo očistimo z izdelki, ki ohranjajo njen naravni pH, na primer s čistilnim mlekom, in vatnimi blazinicami. Enako pomemben je nanos ustreznega tonika, ki kožo ponovno navlaži, predvsem pa jo pripravi za nanos kreme, ki kožo nahrani in zaščiti.

2. Vlažilna krema
Da bo koža mehka, nežna in čvrsta, jo je treba redno vlažiti in mastiti. Kremo nanašajte na obraz, ko je še vlažen od tonika, saj tako lažje prodre v podkožje. Dobra krema vsebuje sestavine, ki v koži zadržijo vlago, to so petrolej in njegovi derivati, mineralna olja, lanolin, glicerin, urea in vitamini pa pomagajo dovajati vlago v vrhnje plasti kože. Nekatere vlažilne kreme vsebujejo tudi alfahidroksi kislino (AHA), ki lušči odmrle kožne celice.

3. Oljna terapija
Poleg redne nege s kremo lahko suho kožo še dodatno razvajate. Občasno na obraz nanesite malo olivnega, mandljevega ali kokosovega olja in ga z rokami nežno vmasirajte. Če vam čas dopušča, olje pred nanosom malo segrejte, saj se toplo olje bolje vpija v kožo kot hladno.

4. Medeni zaklad
Med pomaga v kožo »zakleniti« vlago, je antioksidant in ima protimikrobne lastnosti. Rahlo segrejte dve žlici medu in ga nanesite na obraz. Pustite učinkovati 15 minut, nato sperite.

5. Aloe vera
Po umivanju obraza in pred nadaljnjo nego nanesite na kožo malo stoodstotnega gela aloe vere. Ta ne bo samo navlažila kože, ampak tudi ustvarila zaščitno pregrado, ki bo preprečila nečistočam vstop v pore. Čeprav aloe vera odlično vlaži, vseeno pusti na koži občutek napetosti, zato nanesite še svojo običajno vlažilno kremo.



6. Mlečna cesta
Preden zjutraj nalijete mleko v skodelico s kavo, ga dajte na stran štiri žlice. Dodajte mu nekaj kapljic rožne vode in si z njim natrite obraz. Umijte se z mrzlo vodo. Ponavljajte ta postopek dvakrat na dan več dni zapored in vaša koža bo pomlajena.

7. Vitaminska bomba
V najbližji lekarni kupite kapsule vitamina E. Odprite dve kapsuli, stisnite ven olje ter ga zmešajte z nekaj kapljicami limoninega soka. Nanesite na obraz in povsod po telesu, kjer imate suho kožo. Pustite učinkovati nekaj minut, nato sperite. Po takšni negi o suhi koži ne bo več sledu.

8. Luščenje


Suha koža piling potrebuje le občasno, denimo enkrat mesečno. Najbolje, da ga zmešate kar sami. Potrebujete eno žlico posušenih kamilic, eno žlico olivnega olja in nekaj kapljic limoninega soka. Kamilice zdrobite in presejte, tako da ostanejo samo manjši delci. Dodajte jim olivno olje in limonin sok. Dobro premešajte in si z zmesjo nežno zmasirajte obraz. Odstranite z vlažnimi kosi vate.



9. Izogibajte se:
pitju alkohola, saj dehidrira telo (in s tem tudi kožo)
uporabi trdih mil
izdelkom, ki vsebujejo dražeče sestavine (alkohol, poprova meta, mentol, meta, citrusi, evkaliptus, dišave)
UV-sevanju
hudemu mrazu

10. Poskrbite za:
dovolj popite tekočine vsak dan - koža mora namreč dobiti vlago tudi od znotraj
dovolj zdravih maščob (olivno, laneno olje ...) ter sadja in zelenjave
vlaženje zraka

prejšnji članek
Helena Blagne jokala, ko je njen Kristjan povedal takšno resnico!
Svet slavnih
Helena Blagne jokala, ko je njen Kristjan povedal takšno resnico!
naslednji članek
Nič več med pranjem izgubljenih nogavic
Zdravje
Nič več med pranjem izgubljenih nogavic
#obraziavenija
obraziavenija