Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Namesto čokolade posezite po zrnih kakava

6. 12. 2016; 02.45
Avtor: A.K.
Kakav

foto: Profimedia

Če ste ljubitelj čokolade in če se zavedate, da ni najboljša izbira, potem posezite po zrnih kakava. Vas zanima zakaj? Preverite v prispevku!

Užitna kakavova zrna so pečena in oluščena, razkosana na manjše koščke, da jih lažje zaužijemo. Lahko jih grizljate kot prigrizek, lahko pa jih dodajate različnim jedem, če želite dobiti hrustljavo teksturo in čokoladno aromo. Z njimi v telo vnašate veliko hranil, ki so pomembna za naše splošno zdravje. Zbrali smo nekaj razlogov, zakaj je bolje, da se odpoveste čokoladi in raje grizljate kakavova zrna.

Hranilna vrednost kakavovih zrn

30 gramov tako pripravljenih kakavovih zrn vsebuje 130 kalorij, 13 gramov maščob, 10 gramov ogljikovih hidratov in tri grame beljakovin. So bogat vir magnezija, vsebujejo pa tudi kalcij, železo, baker, cink in kalij. Raziskave so pokazale, da kakavova zrna vsebujejo več antioksidantov kot borovnice, ki so splošno znane kot bogat vir antioksidantov. Imajo celo več antioksidantov kot rdeče vino in zeleni čaj.

Zakaj raje kakavova zrna kot čokolada?

Dvigujejo raven energije. Vsebujejo teobromin, ki je prisoten tudi v kofeinu, torej, vpliva na nivo energije. Namesto skodelice kave raje pojejte nekaj zrn kakava.



Popravlja razpoloženje. To dejstvo vas verjetno niti ni presenetilo, saj je znano, da ima isti učinek kot čokolada. Kakav vsebuje aminokislino triptofan, ki proizvaja serotonin. Ta, če je povečan, pozitivno vpliva na vaše razpoloženje, saj ga dvigne in ublaži simptome anksioznosti. Ob grizljanju zrn se sprošča tudi endorfin, ki nam daje občutek sreče.

Ublaži simptome PMS-ja. Pomanjkanje magnezija v organizmu se pokaže s povišanimi simptomi PMS-ja, na to pa lahko vplivate s kakavom. Po zrnih kakava bo želja po čokoladi izginila.

Kontrolira apetit. Ker vsebuje krom, ki je pomemben mineral, ki regulira nivo sladkorja v krvi in na ta način kontrolira vaš apetit.

Izboljšuje cirkulacijo. Kakav je bogat izvor flavonoidov, močnih antioksidantov, ki so izjemno pomembni za dobro cirkulacijo. Preprečujejo namreč krvne strdke in ustvarjanje blokad v arterijah, ki jih povzročajo maščobe.


Izboljšuje nivo holesterola v krvi. V kakavu se nahajajo mono-nasičene maščobe, kot v oljčnem olju, kar pa dokazano dviguje dobri holesterol v krvi.

prejšnji članek
Jennifer Aniston navdušila oboževalce
Moda&Lepota
Jennifer Aniston navdušila oboževalce
naslednji članek
Skrivnosti o vašem razmerju, ki jih nikoli ne smete izdati!
Zdravje
Skrivnosti o vašem razmerju, ki jih nikoli ne smete izdati!