stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasveti za vitko jesen

10. 10. 2016; 08.23
Avtor: M. B./Revija Maja
dreamstime_xxl_12445678-mPSA

foto: Dreamstime

Počitniška sproščenost za obloženo mizo je preteklost, spet je čas, da se vrnemo na stare tirnice. Majina knjižica z nasveti za hujšanje vam bo pri tem v pomoč!

Lažja kava

Ali tudi vi, kot velika večina ljudi, dan začnete z veliko skodelico kave s polnomastnim mlekom? Priporočamo, da preklopite na manjšo porcijo. Kavo nalijte v majhno skodelico, izboljšajte pa s kokosovim mlekom. Tako boste zmanjšali količino kalorij, kokosovo mleko pa vsebuje tudi maščobe, ki zvišujejo raven dobrega (HDL) holesterola. Držite se tega nasveta vsaj en teden in skupno boste zaužili kar 560 kalorij manj.

Temna je boljša

Ste sladkosnedni? Škodljive sladkorje zamenjajte z enim ali največ dvema rebroma temne čokolade. Ta je celo koristna za zdravje, saj izboljšuje razpoloženje in varuje srce. Hkrati pa s takšno menjavo na teden privarčujete celih 600 kalorij.

Nizkokalorični zajtrk

Običajno jutranjo žemljico zamenjajte za polnozrnati kos kruha, maslo pa nadomestite z rezinami avokada in v istem hipu boste od zajtrka odščipnili 275 kalorij.

Posodobite krožnike

Čas je, da kupite nove krožnike. Namesto velikih vzemite manjše, na katere si boste postregli tudi manjše porcije hrane, rezultat pa bo kar 22 odstotkov manj zaužitih kalorij na obrok.

Najboljši sendvič

Ko si boste naslednjič pripravljali sendvič, se spomnite tega nasveta: če namesto dveh rezin kruha vzamete eno, privarčujete 75 kalorij. Piščančje prsi imajo približno 40 kalorij manj kot suha salama ali šunka. 150 kalorij boste privarčevali, če boste namesto majoneze uporabili hren ali gorčico, še dodatnih 100 pa, če boste izpustili sir.

Osiromašeni koktajl

Koktajli s sirupom in sladkim likerjem se iz pijače hitro lahko spremenijo v sladico, ki vsebuje več kot 800 kalorij. Namesto tega raje naročite pijačo s sodavico, tonikom, brusničnim sokom ali rezino limone.

Zbogom, mehurčki

Veliko je razlogov, da se odrečete gaziranim pijačam. Pri tem dietne kole niso nič boljše, saj umetna sladila, kot sta aspartam in sukraloza, sprožijo izločanje inzulina in s tem prispevajo k povišani telesni teži. Začnite tako, da pločevinko kole nadomestite s kozarcem vode in v enem tednu prihranite kar 980 kalorij.

Izberite pravo juho

Juhe v restavracijah so pogosto pripravljene z dodatkom polnomastnih smetan, zlasti kremne juhe. Namesto tega raje izberite govejo ali redko zelenjavno juho, in 180 kalorij boste pustili za sabo brez truda. Če tako naredite petkrat v tednu, je to skupaj že 900 kalorij.

Kuhajte doma

Obedovanje v restavracijah je zoprno, kadar ste na dieti, saj so tudi najbolj zdrave jedi z menija lahko skrite kalorične bombe. Raje kuhajte doma. Če samo 60 minut vihtite kuhalnico, pokurite več kot 150 kalorij.

Buča namesto testenin

Testenine so hitro kuhane, zato so pogosto na naših jedilnikih. Še hitreje pa bo kosilo pripravljeno, če namesto špagetov uporabite bučo. Narežite jo na široke rezance, jih za 2 minuti potopite v vrelo vodo in postrezite s poljubno omako. Poteza, ki vam prihrani 200 kalorij.

Prinesite svojo pokovko

Hladnejši meseci so idealni za obisk kina. Vendar pozor! Ne kupujte pokovke na stojnicah pred dvorano. Zaradi dodane soli in priprave na maslu vrečka takšne pokovke vsebuje kar 1000 kalorij. Če le lahko, pretihotapite v kino svojo pokovko. Kupite takšno za pripravo v mikrovalovni pečici in z le malo maščob, pa boste prihranili 900 kalorij.

Domači ohrovtov čips

Med hujšanjem se ni treba odreči niti čipsu. Le da krompirjevega nadomestite z bolj zdravim ohrovtovim, ki ga pripravite doma v pečici. Ohrovt poleg tega vsebuje veliko kalcija, folne kisline, vitaminov A in C ter samo 84 kalorij.

prejšnji članek
Duševno zdravje je še vedno tabu tema, zato ljudje neprimerno rešujejo stiske
Zdravje
Duševno zdravje je še vedno tabu tema, zato ljudje neprimerno rešujejo stiske
naslednji članek
Lepa rdeča je osnova zdravja
Zdravje
Lepa rdeča je osnova zdravja