stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Recite kruhu: ja!

28. 4. 2016; 02.30
Avtor: A. J./Bodi zdrava
kruh
Ko je Atkins ustvaril dieto brez ogljikovih hidratov, se je kruh znašel na črni listi.

Nekdaj osnovno živilo, dragocen vir kalorij in spoštovanja vreden obrok, zadnjih nekaj desetletij pa živilo, ki so se ga tisti, ki prisegajo na zdravo prehrano, raje izogibali: po krivici, saj novejše študije dokazujejo, da je kruh zdravju ne le prijazen, pač pa celo koristen – še zlasti če ga uživamo v bolj zdravih, polnozrnatih različicah. Zakaj je dobro, da se košček kruha znajde vsak dan na vašem jedilniku? 

1. NE redi

Očitek, da kruh redi, ne drži, trdijo avtorji knjige Dieta za ljubitelje kruha. Nasprotno, uživanje polnozrnatega kruha v zmernih količinah celo pomaga izgubljati kalorije, saj ustvarja dolgotrajen občutek sitosti, zaradi česar po zaužitju pojeste manj. Zasluga za to gre, kot navajata avtorici Ellen Kunes in Frances Largeman-Roth, posebni vrsti škroba, ki ga takšen kruh vsebuje.

2. Pomaga pri prebavi

Uživanje polnozrnatega kruha pripomore k boljši prebavi. Koristilo bo vsem tistim, ki imate bolečine pri opravljanju velike potrebe. Vlaknine v kruhu pomagajo potiskati vsebino črevesja naprej, zato nepotrebne snovi lažje in hitreje potujejo proti izhodu iz prebavnega trakta. Strokovnjaki trdijo, da bi moral odrasel človek za zdravo prebavo zaužiti 38 gramov vlaknin na dan – kos polnozrnatega kruha jih vsebuje okoli 2,8 grama.

3. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Polnovredna žita dokazano zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni, zato naj bi se kos polnozrnatega kruha čim pogosteje znašel na jedilniku vseh, ki so presegli starost 40 let. Študijo o koristnosti uživanja polnovrednih žit so opravili pred leti, vključevala pa je več kot 42 tisoč moških, ki so jih raziskovalci spremljali kar štirinajst let. Rezultat ni dopuščal nobenega dvoma: jedci polnovrednih žit so bolj zdravi od tistih, ki se tem izogibajo.

4. Je hrana za možgane

Polnozrnati kruh vsebuje B- in E-vitamina ter magnezij, fosfor, železo in cink. Zaradi vsebnosti obeh vitaminov nekatere študije poudarjajo, da lahko njegovo uživanje varuje možgane in celo preprečuje nastanek alzheimerjeve bolezni. Pod eno takšnih študij se je podpisal medicinski center univerze v Marylandu v Ameriki.

Zakaj jesti kruh?

- ker vsebuje enostavne in sestavljene ogljikove hidrate, ki so v telesu glavni vir telesne energije, hranijo pa tudi naše živce in možgane,
- ker v polnozrnati različici vsebuje fitokemikalije in antioksidante,
- ker je lahko odličen vir vlaknin, ki pomagajo k boljši prebavi in preprečujejo raka.

prejšnji članek
Kdaj je čas za menjavo krtače?
Moda&Lepota
Kdaj je čas za menjavo krtače?
naslednji članek
Sramotni napis britanskega dvora
Svet slavnih
Sramotni napis britanskega dvora