volilni-kongres, Matjaž Han
Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kdaj je čas za menjavo krtače?

28. 4. 2016; 02.31
Avtor: Mateja Bevk /Zvezde
krtača
Morda se je vaša krtača zaradi izdelkov za oblikovanje pričeske, ki jih dnevno uporabljate, spremenila v greznico umazanije ali pa so obloge na njej samo posledica tega, da se z njo češete že desetletja.

Morda se je vaša krtača zaradi izdelkov za oblikovanje pričeske, ki jih dnevno uporabljate, spremenila v greznico umazanije ali pa so obloge na njej samo posledica tega, da se z njo češete že desetletja. Kakor koli, očitno je umazana in sprašujete se: bo čiščenje z milnico dovolj, da ščetine spet povrnem v življenje ali bo, nasprotno, treba kupiti nov pripomoček za česanje?

Namen česanja las je, da jih uredimo, razpletemo, razvozlamo in zgladimo posamezne pramene. A če so na ščetinah krtače ujete plasti odmrlih kožnih celic in odpadlih las, krtača ne more opraviti svoje osnovne naloge: počesati las. Te kvečjemu lahko ogroža: lasje se ujamejo na obloge umazanije, se zataknejo in polomijo.

Umazane krtače dajo lasem tudi videz mastnosti in povešenosti. Z leti lahko krtače postanejo tudi gojišče bakterij, gliv, pršic, in če ste med tistimi, ki svojega česalnega pripomočka še nikoli niste očistili, vso to umazanijo prenašate na lase. Na ta način razdražite lasišče, ki lahko postane rdečkasto, srbeče, začne vas zategovati. Če imate prhljaj, ki je reakcija kože na glive kvasovke, lahko to stanje z uporabo nečiste krtače še poslabšate.



Kako ukrepati?
Najboljši način, da ohranjate učinkovitost krtače, je ta, da z nje odstranite ostanke las po vsaki uporabi in da jo enkrat na teden temeljito očistite. Za čiščenje krtače lahko uporabite kar navaden glavnik, ki potegne z nje odpadle lase, temeljitejše čiščenje pa opravite z otroško zobno ščetko. Ta je dovolj majhna, da lahko doseže ozka mesta med posameznimi ščetinami, in dovolj nežna, da ne poškoduje posteljice, na katero so pritrjene ščetine.

Če so na vaši krtači zasušene obloge, jih z zobno ščetko najprej očistite z mešanico sode bikarbone in vode. Nato med dlanmi spenite nekaj šampona, pomočite vanj ščetko in z njo še enkrat zdrgnite krtačo. Splaknite in stresite s krtače odvečno vodo – nato naj se na zraku suši še vso noč.

Odločitev, kako pogosto boste menjali krtačo, je odvisna od več dejavnikov: kakovosti krtače in tega, kako pogosto jo uporabljate. Splošno pravilo bi bilo, da jo zamenjate na vsakih šest do dvanajst mesecev. Prvi znak, da potrebujete zamenjavo, je, da se ščetine začnejo cepiti. To lahko za nekaj časa odločite, če jih stalno ohranjate vlažne, na primer z arganovim oljem. Malo ga razmažite med dlanmi, nato z masažnimi gibi potegnite po ščetinah.

Če pogosto uporabljate sušilnik za lase, so opozorilni znak za menjavo lahko manjkajoče ali stopljene ščetine. Kadar manjka več kot 10 odstotkov ščetin ali so te poškodovane, je vsekakor čas za nakup nove krtače.

Zadnji signal pa je poškodovana posteljica krtače. Večina ljudi čaka na ta trenutek, preden kupijo novo, vendar je takrat po navadi že prepozno. Frizerji svarijo, da je, ko se začno lasje nabirati in zatikati na krtači, čas za menjavo – ne glede na to, koliko je stara.

prejšnji članek
Ste pripravljene na sezono sandalov?
Moda&Lepota
Ste pripravljene na sezono sandalov?
naslednji članek
Recite kruhu: ja!
Zdravje
Recite kruhu: ja!