stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se spopasti z brazgotinami?

28. 4. 2016; 05.35
Avtor: Mateja Bevk /Zvezde
Brazgotina
Nekateri nosijo svoje brazgotine nadvse ponosno, kot znamenje časti, drugi pa si trajne spomine na koži prikrivajo na vse mogoče načine.

V katero skupino spadate vi? Če bi se v imenu lepote radi vsaj za trenutek ali celo za večno znebili brazgotin, vam lahko pomagamo z nekaterimi nasveti in idejami. Brazgotine so ostanek celjenja ran in so lahko zelo različne. Na njihovo velikost in videz med drugim vplivajo globina in položaj rane, starost posameznika, prehrana in življenjski slog, za vse vrste brazgotin pa je tudi značilno, da jih ni mogoče docela izbrisati in kože povrniti v prvotno stanje. Seveda jih lahko zelo omilimo, s sodobno lepotno kirurgijo postanejo skoraj neopazne, če si pomagamo še z ličili, pa vsaj za nekaj ur tako rekoč izginejo.

Kelodi

Videz: Keloidi so na otip trše rožnato-modrikaste brazgotine, ki se lahko oblikujejo tudi več let po nastanku rane ali celo spontano, brez predhodne poškodbe. Včasih jih opazimo pri posameznikih z aknami, največkrat na predelu ramenskega obroča, na obrazu, ušesnih mečicah, praviloma pa srbijo, so občutljive in pečejo.

Prekrivanje: Izberite korektor, namenjen prekrivanju brazgotin, na primer Dermablend Quick-Fix. Njegovi koncentrirani pigmenti poskrbijo, da vam ga ni treba nanašati v več plasteh. Za nanos uporabite majhno sintetično ščetko, ki bo segla tudi v težko dostopne brazgotinske razpoke.

Odstranjevanje: Zoper koloide so precej učinkovite kortizonske injekcije, saj mehčajo brazgotino, da se skrči in splošči. Druga možnost pa je frakcijski laser, s katerim na prizadetem predelu ustvarimo veliko število mikroskopsko majhnih poškodb kože. Te drobne ranice se celijo z roba, kjer je ostanek zdrave kože, in tako že po dnevu ali dveh zmanjšajo videz brazgotine. Slabost pa je, da je treba za dober rezultat postopek z laserjem večkrat ponoviti (od tri- do petkrat), najmanjši časovni interval med ponovitvama pa je od dva do tri tedne.

Na srečo brazgotine niso prave ....

Atrofične brazgotine

Videz: Nastanejo po akutnem vnetju kože, na primer po noricah ali cističnih aknah. Prve tedne je opaziti rožnate predele kože, ki pa po nekaj mesecih zbledijo: postanejo svetlejše, sijoče in nagubane.

Prekrivanje:: V preteklosti je bilo prekrivanje tovrstnih brazgotin skoraj nemogoče. Danes pa že obstajajo silikonski seti, usklajeni z barvo kože, ki skupaj s pravim pudrom (vse to dobite v kompletu, na primer Dermaflage) do 36 ur prekrijejo brazgotine.

Odstranjevanje: Poleg laserske metode lahko atrofične brazgotine odstranite tudi z injiciranjem polnil, denimo hialuronske kisline, lastne maščobe ali kalcijevega hidroksiapatita. Izboljšanje videza brazgotine je takojšnje, vendar ni trajno. Postopek je treba ponavljati.

Še ena od možnosti pa je kemično luščenje kože s kislino, fenolom ali kombinacijo kislin. Pri tem postopku s kemikalijo odluščimo vrhnje plasti kože, s čimer zgladimo brazgotino in dosežemo enotnejšo barvo kože. Postopek je primeren za izrazito površinske brazgotine.

Hipertrofične brazgotine

Videz: Tako pravimo izbočenim, rožnatim ali vijoličnim, na otip čvrstim brazgotinam. Tretjina tistih, ki imajo takšno brazgotino, toži o srbenju in pekočini. Največkrat nastanejo na predelu ramenskega obroča (nad prsnico, na ramenih, na zgornjem delu hrbta), imajo pa jo tudi ženske po carskem rezu.

Prekrivanje: Izberite kremni puder zelenega odtenka, ki nevtralizira rdečino. Na ta nanos je treba dodati še plast pudra, ki se ujema z vašim tenom kože.

Odstranjevanje: Ena od možnosti odstranjevanja hipertrofičnih brazgotin je kriokirurgija s tekočim dušikom. Pri tem postopku vrhnjo plast kože ali notranjost brazgotine zamrznemo, pri tem pa na koži utegnejo nastati mehurji. Brazgotine naj bi se po tem postopku zmanjšale, zlasti tiste privzdignjene, ki nastanejo po aknah.

prejšnji članek
Fantaziranje ni varanje
Zdravje
Fantaziranje ni varanje
naslednji članek
Tega nikar ne govorite partnerju
Zdravje
Tega nikar ne govorite partnerju