stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Žvrkljajte za zdravje

15. 3. 2016; 06.15
Avtor: Barbara Tišler/revija Bodi zdrava
Žvrkljajte za zdravje
Morda se zdi misel, da bi jutranjim obredom in obveznostim dodali še kakšno novo nalogo, malce neprijetna. Toda žvrkljanje olja vam ne bo vzelo veliko časa, poleg tega ga lahko opravite med drugimi opravili.

Terapija z naravnim oljem je stara ajurvedska praksa, ki jo v Indiji že tisočletja uporabljajo za krepitev zdravja zob, preprečevanje obolenj dlesni in za zdravje celotne ustne votline. V starodavnem besedilu o ajurvedi, Charak Samhita, je zapisano, da redno žvrkljanje olja preprečuje izsušenost grla, kožo ustnic ohranja celo, gladko in sijočo, zobe ščiti pred nečistočami ter jih ohranja močne in zdrave, krepi zdravje dlesni ter ohranja izostren občutek okusa.

Ajurvedski zdravilci verjamejo, da učinki oljne terapije segajo tudi globlje ter nam pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju številnih zdravstvenih težav ter ohranjanju zdravja celotnega telesa in dobrega počutja.

Zdravje ustne votline  je namreč bistvenega pomena za zdravje in vitalnost telesa. V ustni votlini se zadržuje veliko škodljivih bakterij in nečistoč, ki lahko povzročijo nastanek številnih zdravstvenih težav. Žvrkljanje olja je odličen način, kako bakterije v ustni votlini odstranimo iz telesa in s tem poskrbimo za razstrupljanje celotnega organizma.   

Kako žvrkljamo olje?

Povsem preprosto. Zjutraj na tešče, še preden popijete kozarec vode ali skodelico čaja in kave, zaužijte žlico naravnega, hladno stiskanega olja. Najbolj priporočljiva so sezamovo, kokosovo ali sončnično olje. Olja ne pogoltnite, pač pa ga od 10 do 20 minut žvrkljajte po ustih – z nežnim pritiskanjem jezika olje potiskajte naprej in nazaj, gori in doli, med zobmi po celotni ustni votlini. Olje namreč deluje proti bakterijam in v ustih deluje kot čistilo, ki nase veže nečistoče, strupe, mikrobe, presnovne izločke, ki so se čez noč nabrali na jeziku, zobeh in dlesnih.

Po 20 minutah zmes sline in olja postane gosta, mlečnata in belo obarvana tekočina. Nikar je ne pogoltnite, saj vsebuje veliko škodljivih snovi, ampak jo izpljunite! Zatem usta večkrat umijte s toplo vodo (vodi za izpiranje lahko dodate ščepec soli) ter skrbno ščetkajte zobe.

Učinki žvrkljanja olja

Številne raziskave o delovanju žvrkljanja olja so pokazale, da učinkovito deluje na zdravje zob, dlesni in celotne ustne votline. Z rednim žvrkljanjem olja krepimo in ohranjamo močne in zdrave zobe, preprečimo nastanek zobne gnilobe, preprečimo vnetja in krvavitve dlesni, ohranjamo svež zadah ter preprečimo izsušenost ustnic in grla.


Celostno zdravljenje

Ajurveda nas uči, da so posamezni deli jezika povezani z delovanjem določenih notranjih organov – s pljuči, jetri, vranico, ledvicami, črevesjem in podobno. Tako skozi temeljito čiščenje jezika in ustne votline poskrbimo ne le za zdravje zob in dlesni, ampak vplivamo na razstrupljanje in čiščenje telesa ter dobro delovanje in zdravje telesnih organov.

O zdravilnem delovanju in učinkovitosti oljne terapije je bilo opravljenih veliko raziskav, zanimanje za to preprosto prakso postaja tudi pri nas vse večje. K njeni prepoznavnosti je v začetku 90. letih 20. stoletja veliko pripomogel ruski zdravnik dr. F. Karach, ki je učinkovanju oljne terapije posvetil veliko raziskav, dognanja pa so ga prepričala, da nam lahko žvrkljanje olja pomaga pri premagovanju široke palete zdravstvenih težav in obolenj. Tako naj bi z rednim žvrkljanjem olja ublažili glavobole in simptome bronhitisa. Dobro vpliva na ponovno vzpostavitev hormonskega ravnovesja, pomaga ublažiti težave pri vnetju sinusov, vpliva na telesno presnovo in jo po potrebi uravnovesi, ohranja sijočo in čisto polt, pomaga pri zmanjševanju ekcemov, podpira delovanje ledvic, in ker iz telesa odstranjuje škodljive bakterije, pomaga do optimalnega delovanja limfnega sistema.

prejšnji članek
Otrok naj pospravlja sam
Zdravje
Otrok naj pospravlja sam
naslednji članek
Dejstva o kašlju
Zdravje
Dejstva o kašlju