stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katere barve je vaša duša?

15. 3. 2016; 01.00
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
Katere barve je vaša duša?
Intenzivna travnata zelena ali nežno prelivajoča se vijoličasta? Si ju predstavljate in ju vnašate v svoje življenje? Predvsem v naglo prihajajočem temnejšem delu leta si že vsak peti človek pomaga z malce barvne spodbude. Vzemite si 15 minut časa, rešite test in ugotovite, katera barva lahko najbolje pobarva vašo dušo.

Ste že kdaj opazovali, v sobi katere barve je hitreje hladno – ob modrih in zelenih stenah ali oranžnih? Prav imate! Poskusne osebe v študiji o vplivu barv na dobro počutje so poročale, da se jim zdi v modro pobarvanih prostorih tudi do 15 stopinj hladneje kot sicer. Takšno je naše dojemanje različnih barv. Tudi rdeča, rumena in zelena imajo določene lastnosti – ne same po sebi, ampak zaradi interpretacije možganov različnih valovnih dolžin svetlobe. Učinki te interpretacije so presenetljivi – ista kava je lahko v modri skodelici blaga, v rjavi močna in v rdeči aromatična – takšno je naše dojemanje. Še en primer: črna škatla se nam zdi še enkrat težja kot bela.

Barvna terapija

Ideja temelji na tem, da barve vplivajo na naše psihično počutje in na zdravje. Že nemški pesnik Goethe in antropozof Rudolf Steiner sta proučevala vpliv barv na dušo, zdaj pa uporabljajo barvno terapijo predvsem alternativne tehnike zdravljenja, v veliko pomoč pa nam je lahko tudi v temnem delu leta, da si dvigujemo razpoloženje.

Bela svetloba lahko prežene zimsko depresijo. Vsebuje namreč vse barve mavrice. Posebne lučke proti depresiji lahko tako ustvarijo učinek spektra jutranje svetlobe v poletnem dnevu. Zakaj je to tako pomembno? Ker sproža nastajanje serotonina, hormona sreče. V možganih pa se hkrati sproži signal, ki ustavi nastajanje spalnega hormona – melatonina. Učinki so vidni po nekaj dnevih ali tednu, znanstvene študije pa jih potrjujejo.

Rdeča za energijo, modra pomirja stres

Barvna terapija pa temelji tudi na posamezniku. Sami lahko na primer začutimo, katera barva nam dobro dene v določenem obdobju in stanju. Rdečo potrebujemo predvsem pozimi, da prebudi naše čute, modra pa globoko pomirja in je primerna za umirjanje stresa. Barve izbiramo intuitivno, v povezavi s telesnimi energetskimi centri.

Doma se lahko lotimo barvne terapije povsem preprosto – ovijemo se v šal določene barve ali oblečemo oblačila, si nalakiramo nohte, zremo v steno določene barve in podobno., lahko pa si na lučko pisalne mize namestimo barvni filter. Opazujte spremembe razpoloženja.

Test

Katere trditve držijo za vas? Preštejte, kolikokrat ste označili določeno barvo, in preberite, kaj vam pomeni ta barva.

RDEČA Vsaka telesna aktivnost me okrepi.
MODRA Konec tedna na kavču – sanjsko.
ORANŽNA Vedno se okužim od drugih in zbolim.
RUMENA Znam se v trenutku popolnoma zbrati in osredotočiti.
VIJOLIČASTA Starejši sem, več strahov imam.
ZELENA Kadar sem v stresu, dobim glavobol.
RDEČA Večinoma imam nizek pritisk.
MODRA Zadnje čase slabo spim in se pogosto prebujam.
ORANŽNA Rad opravljam svoje delo.
ZELENA Znanci pravijo, da delujem zadržano.
RDEČA Hitro mi postane vroče in pogosto imam mrzle noge.
MODRA Jem neredno in pogosto v naglici.
ORANŽNA Pri meni zmagajo občutki, ne pa napredek za vsako ceno.
RUMENA Moja koža je suha in občutljiva.
VIJOLIČASTA Vedno sanjam veliko akcije – v sanjah tečem, skačem, se premikam.
ZELENA Moja prebava bi bila lahko boljša.
RDEČA Želim si imeti več energije.
MORDA Moj urnik je tako napet, da se sploh ne znam več umiriti.
ORANŽNA Želim si, da bi bilo v mojem življenju več smeha in veselja.
RUMENA Hitro se vznemirim.
VIJOLIČNA Drugi pravijo, da si delam preveč skrbi.
ZELENA Že dolgo se ne počutim preveč dobro.
RUMENA Poznam zimsko depresijo, zima ni moj letni čas.
VIJOLIČASTA Moja ustvarjalnost redko pride do izraza.

Rezultati

MODRA, RDEČA, ORANŽNA, RUMENA, VIJOLIČASTA, ZELENA

RDEČA - Dodatne zaloge energije
Kako deluje rdeča? V barvni terapiji rdeča velja za najmočnejši impulz, saj v naravi pomeni barvo nevarnosti. Študije kažejo, da spodbuja nastajanje adrenalina, s tem pa se poviša krvni tlak, dihanje se pospeši in pulz naraste. Jasno je, da barvo potrebujete, ko želite energijo v najmočnejšem odmerku, ko so vaše baterije prazne in delujete s polovično močjo. Ni pomembno, ali se ovijete v rdeč šal, dodate rdeč šampon v kopel ali si privoščite barvno kopel. Spodbudili boste presnovo, učinkovitost in opravili s fizično in psihično izčrpanostjo.
Najboljši viri: rdeči čili – njegovo rdeče barvilo spodbuja srce in krvni obtok, ostrina pa prebuja telo in duha.
Dodatni nasvet: Ste zmrzljive narave? Oblecite rdeče spodnje perilo in manj vas bo zeblo.

MODRA - Končno sprostitev!

Kako deluje modra? Še sreča, da ste si vzeli čas za naš test – za kaj drugega že zdavnaj nimate več potrpljenja. A prav prosti čas in sprostitev najbolj potrebujete! Zamislite si nebo na sončen dan brez oblačka, mir in sprehod po plaži. Barvni terapevti priporočajo kopeli z modro svetlobo za znižanje vročine, izogibanje obolenjem, predvsem pa pomiritev stresa.
To vam bo pomagalo: Naučite se reči ne. Samo tako boste lahko našli notranji mir. K temu seveda spada utečen dnevni ritem z rednimi obroki – pri katerih se ne pustite motiti.
Dodatni nasvet: Pri zimskih motnjah spanja pomaga čim več jutranje svetlobe. Že pol ure izpostavljanja dnevni svetlobi na dan pomaga do trdnejšega spanca. Pred spanjem spijte skodelico toplega mleka z medom. Izogibajte se alkoholu, saj študije kažejo, da se zato ponoči zbujamo.

RUMENA - Okopajte se v pozitivni svetlobi

Kako deluje rumena? Sonce, regratovi cvetovi in metuljčki cekinčki – poletne barve nas spravijo v dobro voljo. To lahko izkoristite, kadar ste čemerne volje. Rumena deluje pozitivno na celotno telo, še posebej na kožo. Spustite sončne žarke v stanovanje in okrepite srce – z rumenimi dodatki ali kopeljo.
Najboljša zdravilna rastlina: Rumena šentjanževka pa ne spodbuja razpoloženja samo z barvo, ampak tudi z zdravilnimi učinkovinami. Hiperforin v njej namreč deluje kot naravni antidepresiv, ki spodbudi delovanje možganov. Pri lažjih motnjah razpoloženja si lahko vsekakor pomagate z njo.
Dodatni nasvet: Če želite dokaz, začnite uporabljati luči z rumenim ovojem. Dodatni odmerki rumene bodo spodbudili koncentracijo in sposobnost učenja.

Barve, ki vas okrepijo – vsaka od teh šestih barv ima posebno valovno dolžino in delovanje. Preberite, pri čem lahko pomagajo. 

ZELENA - Uporabite moč narave

Kako deluje zelena? Odprtost, svežina, koncentracija – to prinaša barva grmov in vej. A ne le tega! V barvni terapiji velja za najpomembnejšo barvo, ki bistveno vpliva na zdravje.
Vedno deluje: Naredite si mirni kotiček z veliko zelenih rastlin in zelenimi stenami v stanovanju. Načrtno se sproščajte v njem pol ure zjutraj in zvečer.
Popolna sestavina: Klorofil obarva zelišča, špinačo in solato zeleno ter nas obogati z vitamini.

ORANŽNA - Slovo od preteklosti

Kako deluje oranžna? Ob sončnem zahodu se pokrajina obarva v to toplo oranžno razpoloženje, ki spodbuja optimizem in pomirja. Energija te barve vas spodbudi k novim začetkom in akciji. V barvni terapiji oranžna omogoča opuščanje starih težkih okoliščin in ponuja priložnost za nov začetek.
Popolna sestavina: Korenje, mango in buče obarva ta barva, ki vsebujejo karotenoide, povezane z vitaminom A, ki krepi imunsko odpornost. Odlično v boju proti okužbam.
Dodatni nasvet: Dve minuti meditacije – postavite se pred oranžno luč in se naužijte njene vibracije.

VIJOLIČASTA - Bolj sproščeno življenje

Kako deluje vijoličasta? Barva najvišje valovne dolžine svetlobnega spektra. Alternativni zdravitelji vidijo v njej simbol duhovnosti in magije. Pomoč vesolja pa ne more biti odveč, ko iščemo odgovore, posebej ko preživljamo težke čase. Če vas kaj teži ali skrbi, vam lahko pomaga. Nosite jo ali se obdajte z vijoličasto svetlobo.


Popolna zdravilna rastlina: Sivka cveti čudovito vijoličasto, njen vonj pa se v aromaterapiji uporablja za pomiritev. V večjih odmerkih se uporablja tudi kot zdravilo, ki pomaga odpravljati strahove in sprošča.
Dodatni nasvet: Mirujoča obdobja v življenju lahko spodbujajo ustvarjalnost, pričaramo pa si jih lahko z vijoličasto, ki umiri nenehen vnos informacij, hrup okoli nas in spodbudi čute v pomirjeni harmoniji.

prejšnji članek
Kaj lahko storimo proti zgagi?
Zdravje
Kaj lahko storimo proti zgagi?
naslednji članek
Tole morate imeti za najmlajše!
Zdravje
Tole morate imeti za najmlajše!
#nasazenazenska
nasazenazenska