stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Tudi ženske imajo rade seks za eno noč

21. 6. 2016; 12.30
Avtor: L. P.
ženska, noč,
V lovu na enakopravnost z moškimi smo ženske že zdavnaj začele ločevati med ljubeznijo in seksom.

V čakanju na čas za pravega uživamo samsko življenje, potešitev pa znamo najti v bežnih avanturah, kot to počnejo moški. Takšno življenje nam ustreza, nas zadovoljuje, osvobaja drame in na prvo mesto postavlja nas in našo rast. Vsaj tako pravimo. Najnovejše raziskave pa kažejo, da je vse to le metanje peska v oči.

Živimo v času, ko vlada neke vrste 'avanturistična kultura'. Kultura, v kateri smo nepredvidljivost partnerskih razmerij zamenjali za veliko manj naporno samsko življenje in seks brez obveznosti. Tak način življenja ni rezerviran zgolj za moške, že dolgo več ne. Statistike kažejo, da se za tak življenjski slog odloča tudi vse več mlajših žensk. Ker naj bi po njihovo prinesel manj drame in razočaranj, hkrati pa puščal dovolj prostora in časa za zadovoljivo karierno in družabno življenje. Zadovoljivemu spolnemu življenju pa se tako tudi ni treba odpovedati, ker je na voljo precejšnje število moških, ki brez pomislekov in tehtanj radi vskočijo zgolj za eno noč. Tako vsaj pravijo ameriške študentke, ki so sodelovale v eni nedavnih raziskav na temo žensk in seksa brez obveznosti. Če to počnejo moški, zakaj ne bi tudi me, pravijo. Zakaj bi za žensko morala veljati drugačna pravila? Zakaj tudi ženska ne bi mogla uživati na tak način?

Gre res za užitek?

Čeprav se zdi, da gre za življenjski slog, ki je pisan na kožo novodobnim emancipiranim ženskam, pa se strokovnjaki sprašujejo, ali gre res za enakopravnost med spoloma ali ženske tudi v tem primeru zgolj potegnejo kratko (z lastnim privoljenjem). Še več. Trdijo celo, da vsa ta kultura seksa brez obveznosti ženskam kot družbeni skupini močno škoduje.

Čeprav študentke, sodelujoče v raziskavi, zatrjujejo, da jih tak način življenja zadovoljuje, mnoge v isti sapi priznavajo, da seks brez obveznosti vendarle ni tako preprosta stvar. Mnoge za pogum in sprostitev pogosto potrebujejo ogromne količine alkohola. Nekatere priznavajo, da nato veliko raje privolijo v oralni seks, ker ga je hitreje konec, in so tako lahko do trenutka, ko se streznijo, že doma. Kadar se streznijo, navadno namreč ne želijo več biti pri moškem za eno noč. Večina sodelujočih pa je priznala, da jih seks za eno noč pogosto pusti nepotešene in s slabim občutkom naslednji dan.

Kaj pa orgazem?

Ker seks brez obveznosti na prvo mesto postavlja potešitev in užitek, je seveda orgazem pričakovana nagrada. A se na tej točki zalomi. Neka druga raziskava, ki so jo prav tako izvedli med 7000 ameriškimi študentkami, je namreč pokazala, da obstaja precej majhna verjetnost, da bo ženska med seksom s partnerjem za eno noč doživela orgazem.

Natančneje 11-odstotna. Na drugi strani je možnost doživljanja orgazma pri ženskah, ki so v resnih razmerjih, 67-odstotna. V tej isti raziskavi je kar 68 odstotkov samskih žensk tudi priznalo, da pri seksu med zadnjo avanturo za eno noč ni uživalo. Kar seveda ni nič nenavadnega, saj so rezultati raziskave pokazali, kaj je tisto, kar zagotavlja ženski orgazem in užitek – predanost, naklonjenost, zaupanje in občutek varnosti ob partnerju. Bolj ko ženska pozna partnerja in mu zaupa, večja je možnost, da bo doživela orgazem in v seksu uživala.

To dokazuje tudi dodatna raziskava, ki je bila opravljena v sklopu omenjene, ki kaže, da se odstotek verjetnosti doživljanja orgazma med avanturami za eno noč poveča glede na število srečanj z istim partnerjem. Po drugem ali tretjem seksu je verjetnost že 16-odstotna, po četrtem ali več 34-odstotna, po dlje trajajočem spolnem razmerju pa se že približa odstotku žensk v resnih razmerjih. Kakovostno spolnost žensk torej zagotavlja stalen partner.

Ženske in moški uživajo enako?

Čeprav ženske zagotavljajo, da v tako razgibanem spolnem življenju uživajo toliko kot moški, raziskave kažejo ravno nasprotno. Ne glede na vsa prepričanja enakopravnosti v tej igri ni, opozarjajo strokovnjaki. Kot pravijo anketiranke same, je seks brez obveznosti večinoma nerodna izkušnja, za katero si ženske želijo, da bi je bilo čim prej konec, in ki je večinoma podprta z ogromnimi količinami alkohola. Ker je ženskam navadno neprijetno neznancem razlagati, v čem in kako najbolj uživajo, pogosto ne uživajo in ostanejo nepotešene. Prav tako se večinoma za njihov užitek ne zmenijo niti njihovi partnerji za eno noč. Zato je navadno v tej igri še vedno zmagovalec moški, četudi je morda ženska tista, ki igro vodi.

foto: Profimedia

Za čigavo igro gre v resnici?

Dolgo smo verjeli, da gre za moško igro, zdaj smo jo prevzele tudi ženske. A ne glede na vse strokovnjaki opozarjajo, da gre še vedno za moško igro. To je še najbolj očitno iz besedišča, ki se v tej igri najpogosteje uporablja. Ne glede na jezik obstaja med pripadniki tovrstnega življenjskega sloga terminologija, ki v grobem sporoča enotno: moški so tisti, ki opravijo dejanje in so zadovoljeni, ženske pa tiste, ki so sredstvo za dosego užitka. Samo pomislite namreč na vse slengovske besede, ki se uporabljajo namesto besede seksati: podreti, pritisniti ipd.

Moški so tisti, ki podrejo, ženske tiste, ki so podrte

Tudi kadar je ženska tista, ki išče avanturo za eno noč in vodi celotno igro. Gre torej za mačističen diskurz, v katerem je moški še vedno tisti, za katerega je ta življenjski slog legitimen, opozarjajo strokovnjaki. Ne glede na domnevno enakopravnost. Moški ženske v tem pogledu ne vidijo kot enakopravne. Tako kot je v avanturi za eno noč ne vidijo kot enakopravne partnerice, je kot take ne vidijo tudi v tej igri. Kot so iz raziskav razbrali strokovnjaki, so ženske, ki so se odločile za tak življenjski slog, še vedno označene za promiskuitetne, kar obsojajo tako moški kot ženske. Še več, celo tako imenovane promiskuitetne ženske obsojajo druge promiskuitetne ženske.

Kakovostna spolnost

Razcvet avanturistične kulture med ženskami je neke vrste dokaz, da so ženske prevzele vajeti svojega spolnega življenja, da se zavedajo, da sta zdrava in zadovoljiva spolnost ter odprt odnos do nje pomemben del človekovega življenja, ob katerem ženske že dolgo ne zardevajo več. A vendarle raziskave kažejo, da avanture za eno noč ženskam ne zagotavljajo enakega želenega užitka kot moškim. Kljub navidezni enakosti so avanture za eno noč še vedno področje spolnih stereotipov in predsodkov. Ženske so še vedno tiste, ki so negativno označene, še vedno tiste, ki so sredstvo za dosego užitka. In tu, opozarjajo strokovnjaki, se kaže največja škoda ženskam. Tu se na videz svobodna izkušnja spolnosti spremeni v zgolj še eno od oblik podrejanja moškemu svetu. Ženske že res skladno z emancipacijo razpolagajo s svojo spolnostjo po načelu moških, a v njej ne najdejo tolikšnega užitka kot oni. In to je najbolj skrb vzbujajoče, opozarjajo strokovnjaki, da je zadovoljujoč seks še vedno nekaj, kar je rezervirano samo za ženske, ki živijo skladno s patriarhalnimi načeli.

prejšnji članek
S preprostim receptom stopila 25 kg v 100 dneh!
Moda&Lepota
S preprostim receptom stopila 25 kg v 100 dneh!
naslednji članek
Slavna igralka čez noč močno postarana!
Svet slavnih
Slavna igralka čez noč močno postarana!