profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Na prostem je najlepše

4. 5. 2016; 10.30
Avtor: sn
na terasi

V toplih mesecih sta terasa ali balkon najljubši kotiček v stanovanju, kjer se sprostimo in si naberemo novih moči. foto: dreamstime

Urejanja balkona ali terase se lotimo, ko ni več nevarnosti, da bi ponoči zmrzovalo. Torej bo to že čez nekaj dni.

Bo treba prebarvati ograjo in stene, poskrbeti za novo talno oblogo, zaščito pred soncem ali pred pogledi iz okolice? Ali je morda treba obnoviti staro balkonsko opremo, jo dopolniti z novimi blazinami in kupiti kakšen nov kos vrtnega pohištva?

Nova talna obloga

Če vaša oaza potrebuje novo talno oblogo, boste verjetno izbirali med izdelki iz lesa ali keramike, odlična rešitev pa so tudi plošče iz mešanice poliuretana in elastičnega gumijevega granulata.

Keramične ploščice je enostavno čistiti, a izbrati moramo takšne, ki so odporne proti zmrzali in imajo hrapavo površino, da v dežju in mrazu ne bodo nevarno spolzke. Prednost lesenih talnih oblog je v tem, da se v sončni pripeki ne segrejejo tako močno kot ploščice, pa tudi v senci se dolgo ne ohladijo, zato lahko hodimo po njih bosi tudi v največji vročini. Pravilno vzdrževana lesena tla tudi zelo dobro prenašajo vlago in dež. Tudi elastična talna obloga je topla in varna ter odporna na vremenske spremembe in zmrzali. Tako kot ploščice in les jo lahko polagamo neposredno na stare plošče ali beton. 

Za prijeten klepet se tudi na zelo majhnem balkončku najde prostor za dva zložljiva stola in majhno mizico z dvema kozarcema vina in diskretno lučko. foto: dreamstime

Zaščita pred soncem in pogledi

Že zdaj je treba pomisliti tudi na to, ali potrebuje vaš kotiček na prostem zaščito pred soncem in kakšna bo najprimernejša. Najbolj je treba pohiteti, če se odločite za naravno živo zaveso iz hitro rastočih plezalk. Zelo primerni so slak, klematis, bršljan, hitro rastoče plezajoče vrtnice. Če sta pripravljeni na naravno senco počakati nekaj let, si lahko omislite dišečo plezalko modri dež (visteria simensis), ki bo na špalirju ali pocinkanih žicah zapolnila prostor med zgornjim in spodnjim balkonom. Če za vzgojo rastlin nimate potrpljenja, lahko balkon, ki ga delno ščiti zgornji balkon, s strani zaščitite z lahkimi zavesami, ki jih že narejene kupite v trgovini in obesite na pocinkano žico, napeto pod robom zgornjega balkona.

Markize so praktične: na konstrukcijo napeto blago varuje pred soncem in vročino, obenem pa prepušča svetlobo. foto: dreamstime

Če nad vašo teraso ali balkonom ni trdne strehe, potrebujete pomično streho iz platna, akrila, poliestra ali PVC-ja. Zelo dobra izbira so najrazličnejše markize, sončna jadra in sončniki, ki so na voljo v najrazličnejših materialih, barvah in vzorcih.

prejšnji članek
Ste za svoje intimno zdravje naredile dovolj?
Zdravje
Ste za svoje intimno zdravje naredile dovolj?
naslednji članek
Kako postati boljša prijateljica?
Zdravje
Kako postati boljša prijateljica?