franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kava, pravi eliksir vitkosti!

29. 6. 2016; 09.30
Avtor: Marijana Mandić/Maja
coffee-1399801_1920

foto: Pixabay

Uživamo ob srkanju vročega napitka in izgubljanju kilogramov

Niti eno leto ni minilo od super kavne diete, ki namesto dodatkov - mleka ali smetane - predpisuje čajno maslo prostopašnih živali in kokosovo olje. Ameriški dietologi pa so idejo hujšanja s poživljajočim napitkom že razvili naprej in ji dodali še praktični režim prehranjevanja. Takšen, ki prepreči napade volčje lakote in vrne vašo presnovo v najstniška leta. Začnite dan z dišečim poživilom, malce prilagodite jedilnik in se veselite sezone kopalk!

Ideja trenerja fitnesa

Začelo se je pred dvema letoma, ko je ameriški trener fitnesa Dave Asprey skušal izgubiti 12 kilogramov. Gola radovednost ga je gnala, da preveri, kaj se zgodi s kavo, katere velik ljubitelj je, če ji doda nekaj čajnega masla ali kokosovega olja, idejo pa je dobil med potovanjem v Tibet, kjer čajno maslo dodajajo kar pravemu čaju. Takšna pijača vlije domačinom obilo energije in jih, kakor sami zatrjujejo, ohranja neverjetno vitke.

Ko je kavo s čajnim maslom prostopašnih živali začel pripravljati doma, ga je že po enem mesecu njegov zdravnik opozoril na izboljšanje krvne slike, sam pa je opazil, da se mu je neverjetno osvežil spomin in da so kilogrami začeli kopneti brez kakršnegakoli napora. »Nikoli nisem imela praznega želodca,« poudari Dave Asprey, »vse skupaj pa me je spodbudilo, da izdelam tudi prehranski načrt za hujšanje s kavo, da bo vse skupaj še hitrejše in bolj zdravo.«

Preprosto in okusno

Če želite preizkusiti trenerjevo dieto, si za zajtrk pripravite slastno kavo po njegovem receptu. Če se zbudite zelo lačni, zraven umešajte še jajce ali dve. Res pa je, da je večina navdušencev nad dieto ostala bolj sita, če so za dobro jutro vztrajali le ob kavi. Sledita kosilo ob dveh in večerja okoli sedme ure. Ob glavnih obrokih se držite pravila, da zaužijete od dve do tri žlice zdravih maščob, od kokosovega olja do avokada ali olivnega olja, veliko zelenjave, nekaj beljakovin in sadja ali škrobne zelenjave, nikoli pa obojega skupaj.

Dobro je vedeti!

Med dieto se vam ni treba obremenjevati s porcijami. Jejte, dokler ne postanete prijetno siti!

Zakaj maščobe spodbujajo hujšanje?

Znanstveniki že dolgo časa vedo, da telo ne začne kuriti maščob, dokler ima na voljo ogljikove hidrate, od tod tudi uspešnost diet, ki prisegajo na minimalne količine teh. Dave Asprey pa je odkril še eno veliko shujševalno novost. Da bi hujšali turbo hitro, vam ni treba ogljikovih hidratov nadomeščati z beljakovinami, temveč z zdravimi maščobami, kar po tej dieti storite že kar zjutraj, in sicer z napitkom iz 100 odstotkov zdravih maščob, namesto s kosmiči ali opečencem. »Če boste spontano uživali več maščob in manj ogljikovih hidratov, bo telo začelo kuriti maščobe kot glavni vir energije,« zatrjuje tudi dr. Hyman, specialist za diete z več maščobami in še razloži, da nas beljakovine res oskrbijo z nekaterimi ključnimi hranili, a je dejstvo, da maščobe nasitijo bolje in za dalj časa.

Riž je neprecenljivo živilo

Avtor diete je odkril še en shujševalni trik, s katerim se je ravno tako srečal med potovanjem po Aziji. Riž tamkajšnji prebivalci skuhajo in ohladijo, nakar ga tik pred uživanjem ponovno segrejejo. Študija je pokazala, da takšen način uživanja riža aktivira shujševalne sestavine v rižu, imenovane »odporni škrob«. V takšni obliki si lahko riž mirno privoščite tudi s slastnim zrezkom, seveda če ste jutro začeli s shujševalno kavo.

Recept za turbo shujševalno kavico

Skuhajte dve skodelici črne kave, potem pa jo v električnem mešalniku zmešajte z dvema žlicama bio čajnega masla in z dvema žlicama kokosovega olja. Mešajte, vse dokler na površini ne nastane slastna pena, in uživajte v počasnem, poživilnem srkanju eliksirja vitkosti.

Predlogi jedilnika

Na internetni strani avtorja diete The Bulletproof Diet lahko najdete ogromno receptov, mi smo izbrali le nekaj osnovnih predlogov. Glede riža, še enkrat, glejte, da ga boste skuhali, ohladili in potem ponovno segreli, tik pred uživanjem. Popijte obilo vode z limoninim sokom in si privoščite obilo začimb, po potrebi tudi umetno sladilo.

Primer zajtrka 

Skodelica turbo shujševalne kave, če je lakota huda, pa zraven še dve v trdo kuhani jajci.

Kosilo in večerja

Goveji zrezek prostopašne živali, z veliko skledo pisane solate s čebulo, zabeljeno s pol avokada ali s prelivom z olivnim oljem in kisom. Poleg pa pol skodelice riža ali v foliji kuhanega krompirja.
Losos z limono ter prekuhano zelenjavo, zabeljeno s čajnim maslom.

Po kosilu in večerji vam pripada tudi sladica

Zmiksana zamrznjena banana z javorjevim sirupom.
Skodelica jagodičevja z nekaj koščki temne čokolade.

Če ste lačni med obroki

Sezite po nečem, kar vsebuje pretežno maščobo. Temna čokolada je odlična malica, če verjamete ali ne.

Kako naprej?

Diete se zlahka držite vse življenje, tako da za zajtrk popijete kavo po našem receptu, potem ob glavnih obrokih zaužijete po tri žlice zdravih maščob, obilo zelenjave, porcijo pustih beljakovin in porcijo »odpornega škroba«, od riža do kvinoje ter sladkega krompirja. Enak učinek kot odporni škrob ima tudi porcija sadja. Seveda je srkanje navadne, nesladkane kave dobrodošlo kadarkoli med obroki, a zavoljo kofeina ne pretiravajte, tri dodatne skodelice naj bodo kar zgornja meja.

prejšnji članek
Vse v imenu lepote!
Moda&Lepota
Vse v imenu lepote!
naslednji članek
Potovalna lekarna - za brezskrben dopust
Zdravje
Potovalna lekarna - za brezskrben dopust