pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Potovalna lekarna - za brezskrben dopust

29. 6. 2016; 08.30
Avtor: Lara Jelen/Maja
summer-814679_1920

foto: Pixabay

Če bi dopust želeli opisati zgolj z eno besedo, bi ta beseda najverjetneje bila odklop.

Še preden se odklopite od vsakdanjih obveznosti in se odpravite na oddih, pa poskrbite za to, da boste s sabo vzeli najnujnejše pripomočke, ki spadajo v vsako potovalno lekarno. Le tako se boste lahko zares prepustili brezskrbnosti.

Ker navadno s sabo jemljemo iste zadeve, je nesmiselno pripravljati spisek potrebščin vedno znova. Če seznama še nimate, si ga napišite in shranite tudi za prihodnja popotovanja. Tako si vam pri pakiranju ne bo treba vsakič znova beliti glavo in razmišljati, ali ste nemara kaj pozabili, saj boste imeli zapisano vse najpomembnejše, po potrebi pa lahko tu in tam na seznam tudi kaj dodate.
Vsekakor pa ne pozabite naslednjih pripomočkov, ki bi jih morala vsebovati vsaka potovalna lekarna.

Probiotiki za urejeno prebavo 

Nekateri ljudje imajo na dopustu hude težave s prebavo. Eni so zaprti, drugi kar naprej sedijo na stranišču. Spremembe v okolju, kot so drugačna prehrana in higienske razmere, zadevo samo še poslabšajo. Rezultat je porušena črevesna mikroflora, ki se kaže v prebavnih težavah, kot so driska, napenjanje, zaprtje in slaba prebava. Tovrstnim težavam se lahko na dopustu izognete, če se nanje že preventivno pripravite. Najbolje z uživanjem probiotikov, ki bodo pred odhodom na potovanje okrepili črevesno mikrofloro. Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije so probiotiki živi mikroorganizmi, ki zaužiti v zadostni količini zagotavljajo koristi za zdravje gostitelja. Izraz probiotik izvira iz grških besed pro (za) in bios (življenje) in tako pomeni »za življenje«. Kajpak jih vzemite tudi s sabo na dopust, saj bo z njimi, ob vseh okoljskih spremembah, črevesje bistveno lažje funkcioniralo. Posledično se boste tudi sami počutili bolje.

Zaščita proti komarjem 

Komarji so nadležni vsepovsod, ob vodi pa jih je še posebej veliko. Zaščita pred njimi je zato vedno dobrodošla. S sabo vzemite repelent ali pa kakšen domač pripravek, ki odganja komarje, lahko tudi svečo z vonjem citronele. Sploh tisti, ki se odpravljate v Srednjo ali Južno Ameriko, izdelkom za zaščito pred komarji posvetite posebno pozornost. Na omenjenem območju lahko namreč komarji prenašajo virus zika, o katerem se je v letošnjem letu že veliko govorilo in pred njim opozarjalo predvsem nosečnice. Pred virusom zika se je mogoče zavarovati le tako, da preprečite pike komarjev ali na okužena območja sploh ne potujete.

Krema za sončenje in gel aloe vere 

Ne glede na to, ali se odpravljate ob morje, v gore, ali kam vmes (tudi če mislite svoj dopust preživeti doma na vrtu), ne pozabite na sončno kremo, ki vas bo varovala pred škodljivimi žarki UVA in UVB. Da s soncem ni šale in da je v poletnem času izredno močno, verjetno ni treba poudarjati. S primerno zaščito se bomo izognili prehitremu staranju kože in nevarnim boleznim ter obenem preprečili opekline. Otroci naj uporabljajo kreme z zaščitnim faktorjem 50, odrasli pa, sploh v prvih dneh na soncu, izdelke z zaščitnim faktorjem 30. Poleg zaščitnega faktorja bodimo pozorni še na to, da je izbran izdelek koži in zdravju prijazen, naraven in po možnosti vodoodporen. Če se kljub pazljivosti pojavijo opekline, jih ublažite z gelom aloe vere. Ta vam bo prišel prav tudi ob pikih insektov, britju ter suhi in vneti koži.

Z ingverjem nad potovalno slabost.

Tisti, ki imate težave s potovalno slabostjo, nikar ne odidite na pot brez ingverjevega čaja. Za boljši učinek ga pijte počasi, po požirkih in nesladkanega. Pred odhodom pa obvezno prezračite avtomobil, saj se boste tako izognili slabemu zraku in vročini, ki bi lahko povzročila slabost. Sicer pa je tudi v lekarnah moč dobiti nekaj zdravil brez recepta, ki preprečujejo slabost.

Obliži in zdravila 

Poleg zdravil, ki jih običajno jemljete, naj vas na potovanju spremljajo še obliži. Na dopustu smo navadno nekoliko pogumnejši in bolj razigrani, zato se nam lahko hitreje pripeti kakšna ureznina ali ranica. Če imamo s sabo otroke, pa so obliži sploh obvezna oprema.

prejšnji članek
Kava, pravi eliksir vitkosti!
Moda&Lepota
Kava, pravi eliksir vitkosti!
naslednji članek
Ne boste verjeli, koliko zahteva za ločitev!
Svet slavnih
Ne boste verjeli, koliko zahteva za ločitev!