901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Prsni vsadki – da ali ne?

27. 7. 2016; 01.30
Avtor: Ajda Janovsky/Bodi zdrava
uvodna

foto: Thinkstock

Vstavljanje silikonskih ali fizioloških vsadkov v dojke je danes tako razširjeno, da je odločitev zanje za mnoge tako preprosta, kot bi se odločali o tem, ali bomo skočili h kozmetičarki na brazilsko depilacijo. Vse prepogosto pozabljamo, da gre za invaziven poseg v telo, ki ima neizogibno tudi posledice.

Potek operacije

Kirurg prsne vsadke vstavi v splošni anesteziji. Operacija navadno traja od ene do treh ur, koliko časa bo resnično trajala in kako bo izvedena, pa je odvisno od mesta kirurškega reza ter mesta namestitve prsnega vsadka. Prsni vsadek vam lahko namestijo pod mlečno žlezo. Pri takšni namestitvi je čas okrevanja krajši. Če se boste odločili za podmišično namestitev vsadka in bo vsadek za prsno mišico ali v njej, bo okrevanje sicer daljše, a boste lažje pregledovali dojke oziroma opravljali mamografske preglede. Pri podmišični namestitvi so bolečine prvih nekaj dni običajno zelo hude, v tednu dni pa postanejo komaj zaznavne.

Različne velikosti in oblike

Izbirate lahko med vsadki različnih velikosti in oblik. Na voljo so anatomski in okrogli vsadki. Prednost prvih je naravni videz, prednost drugih pa, da vsadek, tudi če se v telesu obrne, ne pohabi videza dojke. Vsadki so polnjeni s fiziološko tekočino ali silikonom. Kirurg vam vsadke namesti skozi rez ob bradavičnem kolobarju, pod dojko ali s pazdušnim rezom. Najmanj je viden poseg ob prsnem kolobarju, a pomeni največje tveganje za poškodbo mlečnih žlez, kar lahko prepreči sposobnost dojenja. Po operaciji boste nekaj časa, lahko tudi do nekaj tednov, čutili bolečine, ne boste se smeli naprezati, še nekaj tednov boste morali nositi medicinski nedrček. Za delo boste sposobni od sedem do štirinajst dni po operaciji. Resnični videz dojk z vsadki boste lahko ocenili šele pol leta po operaciji.

Možni zapleti

Poleg neestetske razlike v velikosti ali obliki so po operaciji dojk lahko še številni drugi zapleti, denimo boleče dojke ali bradavičke, stanjšanje in skrčenje kože, zatrdline ali nabiranje tekočine okoli vsadka, krčenje tkiva okoli vsadka ali poškodba prsne stene. Takoj po operaciji se tkivo lahko vname. Na območju okoli dojk se lahko pojavijo hematomi. Vsadki v telesu lahko začnejo puščati, so vidni skozi kožo, se zmečkajo ali stojijo v nenaravnem položaju.

1. Krčenje kapsule
Najpogostejši zaplet je krčenje kapsule, ko tkivo okoli vsadka otrdi, območje pa pogosto postane boleče. Zaplet v prvem letu po operaciji doleti od dva do štiri odstotke žensk, deset let po operaciji pa kar 20 odstotkov žensk. Vzrok za nastanek pojava ni znan: ovojnica, ki nastane okoli vsadka, se pri nekaj odstotkih žensk skrči in vsadek stisne. Pri hujših oblikah, ko je dojka vidno deformirana ali ko postane boleča, trda in občutljiva, je lahko potrebna ponovna operacija, a se pozneje težava lahko ponovi. Da bi se izognili krčenju kapsule, se je bolje odločiti za vsadke s hrapavo površino in jih vstaviti pod prsno mišico.

2. Obraba vsadka

Prsni vsadki niso pripomočki, ki imajo neomejen rok uporabe. Dlje ko jih imate, bolj verjetno je, da se bodo pojavile težave. Te so pri nekaterih tako hude, da je potrebna ponovna operacija. Po drugi strani pa številne ženske, ki so se dale operirati pred več desetletji, z vsadki nimajo težav, čeprav je bila kakovost pred leti slabša. Vsadki novejših generacij imajo precej okrepljen ovoj, zato so luknje in razpoke manj verjetne. Da bi se izognili tveganju, da bomo ostali brez vsadkov, se odločimo za znamke, ki pri poškodbi vsadka zaradi obrabe zagotavljajo brezplačni nov vsadek. 

Kar 20 odstotkov vseh žensk, ki so si dale operirati dojke, si vsadek odstrani od osem do deset let po operaciji.

3. Poškodba vsadka 

Luknja ali razpoka v vsadku je še posebno problematična pri takšnih s slano vodo, saj se tekočina hitro razlije po telesu (kar je dobro, saj potem ko dojka izgubi obliko, takoj veste, da je vsadek počil), gostejši silikon pa navadno ostane na mestu. Ne glede na razlivanje pa FDA svetuje, da ženska poškodovane vsadke nemudoma odstrani. Razpokanje vsadkov se lahko zgodi zaradi kapsularne otrditve, staranja vsadka ali fizičnih poškodb. Za razliti silikonski vsadek so poleg neenakomerne oblike prsi značilne boleče ali občutljive dojke, srbenje, zatekanje ali pekoče bolečine. Včasih puščanje vsadka ni vidno na zunaj, opaziti ga je mogoče šele z magnetno resonanco.

Odstranjevanje vsadka

Kar 20 odstotkov vseh žensk, ki so si dale operirati dojke, si vsadek odstrani od osem do deset let po operaciji. Posledice odstranitve so lahko estetsko zelo deformirane prsi, še zlasti če je bil vsadek vstavljen pod ali v prsno mišico. Mastopeksija, lepotna operacija, ki popravi tovrstne posledice, je skorajda nujna, saj je viseč videz dojk lahko precej moteč. Kako izrazita je težava, je odvisno od velikosti vsadkov in videza dojk pred operacijo.

Vsadki in rak na dojkah

Številne raziskave so pokazale, da vsadki ne povzročajo raka na dojkah. Po rezultatih nekaterih raziskav ženske z vsadki za rakom na dojkah zbolijo celo 30 odstotkov redkeje kot tiste, ki vsadkov nimajo. Redno samopregledovanje je priporočljivo tudi za ženske z vsadki – ti pregleda ne motijo, če so vstavljeni pod mišico. Če imate vsadke, je nujno, da pred opravljanjem mamografije na to opozorite zdravnika, saj bo moral uporabiti nekoliko drugačno tehniko slikanja.

Dojenje z vsadki

Težave z dojenjem se lahko pojavijo kot posledica tako imenovane periareolarne operacije. Gre za operacijo, pri kateri vam vsadek vstavijo skozi rez na zunanjem robu bradavice. Če kirurg v postopku poškoduje mlečne vode, se utegne zgoditi, da ženska ne bo mogla dojiti. Pri nekaterih ženskah z vsadki se, ne glede na način vstavljanja, pojavi zmanjšana sposobnost tvorbe mleka. V zvezi z dojenjem mater s silikonskimi vsadki je bilo opravljenih nekaj raziskav, v katerih so ugotovili, da v materinem mleku ni sledi silikona. Na splošno se bodo prsi pri ženskah z vsadki, tako kot pri drugih, med dojenjem povečale, zaradi česar bodo po koncu dojenja nekoliko bolj povešene.

ZA

»Moja izkušnja z operacijo dojk je bila zelo dobra, morda tudi zato, ker sem se odločila vsadek vstaviti pod mišico. Na bolečino se je seveda treba pripraviti, vendar se danes – od operacije je minilo že več let – niti ne spomnim, ali me je prvo noč res tako zelo bolelo. Zoprno je bilo le to, da štirinajst dni nisem smela dvigovati stvari. Poznam pa veliko žensk, ki so imele z operacijo slabe izkušnje, od tega, da se je vsadek zasukal, do drugih težav. Mislim pa, da je to odvisno tudi od cene, najbrž ne moreš pričakovati, da boš za 2600 evrov dobil enako kakovost kot za skoraj 6000 evrov – toliko sem plačala jaz,« razkriva bralka N. M., ki so ji operacijo prsi opravili v Avstriji.

PROTI

»Sama operacija se mi ni zdela pretirano grozna in tudi bolelo me po njej ni preveč, z rezultatom pa nisem zadovoljna. Moje prsi so na daleč videti umetne, prsni bradavici pa štrlita čudno navzgor – zato moram na plaži nositi kopalke za stare mame. Po operaciji sem se nad videzom pritožila kirurgu, a me je zavrnil, češ da bo pravi videz dojk viden šele po pol leta. Vendar je bilo le še slabše. Ker so mi poseg opravili s popustom, po precej ugodni ceni, se pozneje nisem več pritoževala. Če bi se odločala danes, se gotovo sploh ne bi operirala,« meni O. M. Operacijo so ji opravili pred tremi leti.



prejšnji članek
Flavio Briatore: Za mojega otroka je boljše, da je odraščal s Sealom
Svet slavnih
Flavio Briatore: Za mojega otroka je boljše, da je odraščal s Sealom
naslednji članek
Kako zmanjšati brazgotinice od mozoljev in aken?
Moda&Lepota
Kako zmanjšati brazgotinice od mozoljev in aken?