stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako se staramo?

27. 9. 2016; 02.46
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_37856307

foto: Dreamstime

Razkrivamo, kako se starajo naši organi, pa tudi kako nam z leti peša vid, sluh, slabijo lasje. Seveda pa ponujamo tudi »recept«, kako staranje upočasniti!

Večna mladost je sen, ki je star prav toliko kot človeštvo. Zato Japonci uživajo hrustanec morskih psov, Kitajci jedo tigrova moda, Američani plačujejo po 40.000 dolarjev na leto za hormonske kure, v Nemčiji pa prebivalci odnesejo vsaj 20 milijonov evrov k lepotnim kirurgom. Zadnje študije kažejo, da bi vsakdo, ki se rodi danes, lahko dočakal 120 let tudi brez tega, če bi telesu privoščili dovolj gibanja, obilo vitaminov in mineralov iz čim manj predelane hrane, če bi nenehno spodbujali svoje možgane in poskrbeli za vsakdanji obrok veselja do življenja.

Na hitrico o staranju

Staranje je biološki proces, ki ga lahko primerjamo z baterijo, ki se vedno bolj prazni, in luč življenja sveti vedno bolj medlo. Telo nenehno gara, da se obnavlja, toda v starosti izgublja svojo moč. Iz gradiva, ki si ga vzame iz hrane, vsako sekundo zgradi 10 milijonov novih celic, vsakih pet dni se želodčna sluznica popolnoma obnovi, maščobno tkivo se zamenja vsake tri tedne, vsake štiri tedne vohamo skozi nov vohalni epitel, rdeča krvna telesca se obdržijo tri mesece, kožne celice živijo največ 14 dni. Toda prav to obnavljanje celic z leti ne poteka več brezhibno. Človek postaja manjši, bolj krhek, organi vedno manj učinkoviti, koža se počasneje obnavlja, mišice kopnijo, kosti postajajo lomljive, duh lenoben, imunski sistem pa šibkejši. Kako lahko podaljšamo baterijo vsakega organa posebej?

Možgani

Sposobnost koncentracije in govor se ohranita v pozna leta. Spomin in pomnjenje pa začneta po 25. letu počasi popuščati, če zoper to nič ne naredimo. Vsak dan sicer odmre 50 000 možganskih celic, toda povezave med možganskimi celicami ohranjajo duha mladosti, tako da vsak dan zgradimo nove povezave, tudi pri 120 letih. To pa storimo z reševanjem vedno novih miselnih nalog, z vpisom na tečaj še enega tujega jezika, z učenjem plesa, reševanjem križank in z bogatenjem družabnega življenja.

Lasje

Število lasnih koreninic se manjša, pri moških pogosto že od dvajsetega leta, drugi lasje pa rastejo počasneje. Tudi proizvodnja pigmenta zaostaja in lasje čedalje bolj sivijo. Seveda vsakodnevno intenzivno krtačenje, sušenje z vročim zrakom ali barvanje škodujejo kakovosti las. Toda v večini primerov, pri okoli 80 odstotkih žensk, je izpadanje las posledica hormonskega ali dednega vzroka. V starosti 30 let in več takšno izpadanje niti ni redko. Predvsem v menopavzi pa se pri številnih ženskah pojavi tudi androgena alopecija, to je plešanje, ki je sicer značilno za moški svet. Za bujne lase uživajte uravnoteženo prehrano in si občasno privoščite vitaminsko mineralno kuro, ki bo spodbudila tudi tvorjenje naravnega kolagena, pomembnega za zdravo lasišče. Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in gradnik sklepnega hrustanca, kože, nohtov in las. Po 20. letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, kar vpliva na krhkost nohtov, stanjšanje las in njihovo počasnejše obnavljanje. Če želite okrepiti lase, jim vrniti bujnost in sijaj, je rešitev za ta problem kolagen v prahu, ki se dobro absorbira in poskrbi za bujnejše lase in močne nohte.

Lasje pogosto izpadajo oziroma izgubljajo kakovost tudi zaradi pomanjkanja železa, vendar vam mora njegovo pomanjkanje potrditi zdravnik. Veliko železa je v jajcih, rdečem mesu, polnozrnatih izdelkih, v oreščkih in suhem sadju, v vsem naštetem pa je tudi obilo cinka, ki ravno tako pomaga lasem, da si opomorejo. Vsekakor je za lase izjemnega pomena, da ne uživate predelanih ogljikovih hidratov in da zaužijete zadosti beljakovin. Tudi gibanje na svežem zraku pripomore k sveži pričeski. Ne nosite tesnih čepic in rut ter pričeske ne zategujte s konjskim repom.

Vid

Po petdesetem letu težko berete časopis, ponoči in od blizu slabše vidite. V Nemčiji zaradi sive mrene vsako leto operirajo 230 000 ljudi, starejših od 65 let. Za dober vid sicer pomaga zdrava in uravnotežena prehrana, vendar številne bolezni oči ali pešanje vida nimajo nič opraviti z vašim vložkom v zdravje. Zelo pomembno je, da greste po 40. letu na okulisitični pregled. Strokovnjak bo odločil, ali potrebujete očala, ki bodo preprečila nadaljnje pešanje vida.

Sluh

Zožene slušne poti po 50. letu omejujejo zmožnost, da bi slišali višje tone. Pri tridesetih človek še sliši murna ali let jate ptic, pri sedemdesetih pa le še pasje lajanje. Sluh zaščitite tako, da ne poslušate preglasne glasbe in se zaščitite z ušesnimi čepi na hrupnem delovnem mestu.

Koža

Telo se počasi suši. Lojnice proizvajajo vse manj maščobe, vezivno tkivo ne more več kopičiti vode, koža postaja ohlapna in nagubana, pojavijo se starostne pege. Investirajte v en sam obisk dermatologa, ki vam bo preventivno pregledal vsa znamenja, da ne boste razmišljali še o melanomu, svetoval pa vam bo tudi, katero kozmetiko v prosti prodaji uporabljati glede na vaš tip kože. Kozmetičnim, dermatološkim in kirurškim posegom lahko rečete da in se pomladite za tja do 10 let, vendar je izjemnega pomena, da se zaupate izkušenemu strokovnjaku.

Srce

Kajenje, visoka raven holesterola, visok krvni tlak, pa tudi pomanjkanje vitaminov in gibanja mašijo žile, posledica tega pa so srčni infarkt, možganska kap in vse možne bolezni srca in ožilja. Je treba posebej pisati, kako našteto preprečiti?

Pljuča

Vitalna kapaciteta, to je volumen zraka, ki ga človek lahko vdihne, do 5,5 litra, po štiridesetem letu pojema. Pljuča izgubljajo prožnost, slabša oskrba s kisikom pa zmanjšuje zmogljivost telesa in duha. Kdor ne trenira, zmore pri sedemdesetih samo še polovico tistega, kar zmore dvajsetletnik. Ne kadite, s čimer boste pljučem naredili največjo uslugo in preprečili kronično obstruktivno pljučno bolezen in vključite v vsakdan veliko gibanja.

Imunski sistem

Proizvodnja nekaterih imunskih celic s staranjem vse bolj upada, fagociti oziroma celice požiralke pa so vse manj učinkovite. Pogosteje prihaja do nalezljivih bolezni in do raka. Imunski sistem se gradi z zdravo prehrano, obilo gibanja ter z izogibanjem hudemu stresu ali tako, da se naučite z njim živeti, ne da bi se počutili odgovorne za vse.

Hormoni

Menopavza in andropavza lahko naredita pri obeh spolih obilo zmešnjave, od navalov vročine do upada libida in nihanja razpoloženja, vendar se lahko staranju uprete z domačo lekarno in, kajpak, spet z zdravim življenjem. Hormoni vplivajo tudi na naravni upad potence, glede tega je treba zapisati, da rešitev ni le v viagri, ampak tudi v sprejetju dejstva, da spadajo k spolnosti še topel objem in ljubeča beseda.

Kosti, mišice, sklepi in maščobno tkivo

Prav tako lahko z obilo gibanja stopite na prste osteoporozi oziroma poroznim kostem, šibkim sklepom in mišicam ter seveda odvečnim kilogramom. Delež tolšče v teži se z leti podvoji, posledica tega pa so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, neplodnost, ortopedske težave, artroza, protin, žolčni kamni in srčni infarkt.

Danes pokurimo 700 kalorij manj kot včasih, torej cel obrok, ki bi ga morali izpustiti, pa ga seveda ne. Veliko ljudi bi rado postalo vitkih tako, da bi ležali na kavču z bomboni v rokah, sem in tja pa bi pogoltnili shujševalno tabletko, kar seveda ni mogoče. Mišice pokurijo največ kalorij in znašajo približno 45 odstotkov telesne teže, zato je gibanje tako zelo pomembno. Kdor ne trenira, jih zmanjša za 25 odstotkov. Neverjetno je dejstvo, da že po tridesetem letu izgubimo vsako leto približno 3 kg mišične mase. Ali pa skoraj nič, če pridno tečemo in zraven dvigujemo še uteži.

prejšnji članek
Vojvodinja Kate se požvižga na tradicijo!
Svet slavnih
Vojvodinja Kate se požvižga na tradicijo!
naslednji članek
Angelina Jolie še ne ločena, a že z drugim?
Svet slavnih
Angelina Jolie še ne ločena, a že z drugim?