pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Barvanje las v domači kopalnici

25. 9. 2016; 05.00
Avtor: jz
uvodna
Za barvanje las ni nujno treba obiskati frizerja. Opogumite se lahko za podvig v domači kopalnici.

Pri tem boste uspešni, če se boste dobro pripravili. Če pa boste še natančno upoštevali vsa navodila, boste z dosežkom zelo zadovoljni.

Preizkus barve

Najlažje delo boste imele tiste, ki si želite lase potemniti ali jim dati rdečkast odtenek. Težja naloga vas čaka, ki si želite lase posvetliti. Trdno pravilo, ki ga je treba upoštevati ne glede na modne trende, je, da las ne smemo barvati v več kot dva tona svetlejšo nianso od naravne. Barvna lestvica ima 10 stopenj, za primer pa povejmo: rjavolaska, katere naravna barva las na tej lestvici znaša 5, se lahko posvetli do temno blond odtenka 7.

Izbira izdelka

Dobro premislite in se najprej odločite, ali si želite trajno spremeniti barvo ali začasno. V prvem primeru izberite trajno obstojno barvo, če niste povsem prepričane, pa je morda boljša izbira barvni preliv. Trajno barvanje razgradi pigment v lasni strukturi in zamenja ga nov pigment iz barve. Pri nanosu barvnega preliva pa se las spremeni le na povrhnjici. 

Sivi lasje

Običajne barve za lase se pri barvanju sivih las ne izkažejo najbolje. A barvanje sivih las ni nič kaj bolj zapleteno, le barva mora biti prava. Na tržišču so na voljo posebne kreme za barvanje las, ki so narejene tako, da so učinkovite prav pri prekrivanju sivih las. Nanašati jih začnite na najbolj posivelih predelih, denimo na temenu ali čelu. Izkušnje kažejo, da so najučinkovitejši zlati in rdečkasti odtenki. Pri laseh, ki segajo do ramen, uporabite dve škatli barve za lase.   

Dobra priprava je pol uspeha

Vsekakor najprej preizkusite, ali ste morda alergični na barvo. Dva dni pred barvanjem si nanesite kanec barve na notranjo stran komolca. Pred postopkom pa je treba lase temeljito umiti, sploh če uporabljamo  za oblikovanje pričeske gel, peno, vosek, lak ali kaj drugega. Vse to je treba sprati z las in s lasišča s šamponom za globinsko umivanje in/ali s pilingom za lasišče. Na povsem umitem lasu se bo barva bolje prijela. Tik pred nanosom barve lase le rahlo navlažite, rob lasišča pa zaščitite z vazelinom, da barva ne bo obarvala kože. 

Nanos barve

Lase po celotnem lasišču razdelite na posamične pramene in barvo nanašajte sistematično. Za barvanje las uporabile ustrezen čopič in jo nanašajte vse do lasišča. Šele ko nanesete barvo na vse lase, začnite meriti čas. Pomembno je, da se natančno držite navodil proizvajalca. Pred spiranjem z vlažnimi prsti zmehčajte barvo, da se bo laže sprala. Za spiranje uporabite toplo vodo. 

Barvanje narastka

Za barvanje narastka je najboljša barvna pena. Nanaša se najprej na lase tik ob lasišču, s konicami prstov pa jo z masažnimi gibi vtiramo čim globlje oziroma čim bliže lasišču.

Najdite najustreznejšo barvo zase

Na izbiro barve las vpliva več dejavnikov: ten, barva oči, barva obrvi. Ne izbirajte odtenkov, ki vam ne ustrezajo. Tu je nekaj neizpodbitnih pravil, ki naj vam bodo v pomoč:

Svetla polt, svetle oči: barva ne sme biti temnejša od srednje rjave. Temno rjava ali celo črna bo delovala kot čelada. Lep videz pa bodo ustvarili prameni v svetlo rdečkastem oziroma bakrenem odtenku.

Rožnata polt, modro-zelene oči: najboljši so pepelnati odtenki, a tudi temno rjavi lasje bodo delovali lepo, če v njih ne bo rdečkastega ali zlatega odtenka. Prameni naj bodo v hladnih blond tonih.

Olivnati ten, temne oči: blond toni bodo na takem tipu ženske delovali izumetničeno. Lep videz pa bodo naredili blond prameni. Najustreznejše so tople rjave barve, od srnje rjave, kostanjeve  do mahagonijeve.

Krhki in redki lasje: najustreznejši izbor barvnega odtenka se giblje med svetlo rjavo in temno blond. Rdeča ali črna barva bosta krhkost in redkost las le še poudarili.

Posebna previdnost pri: rdeči barvi, saj se hitro opazi, da barva ni naravna, poleg tega se rdečkasti sij z las širi na obraz in poudarja bledico ali rdečico na koži, terčrni barvi, ker temni toni delujejo ostro in poudarjajo gubice. 

prejšnji članek
Ljubezen kot zdravilo
Zdravje
Ljubezen kot zdravilo
naslednji članek
Zakaj se je tako težko zaljubiti?
Zdravje
Zakaj se je tako težko zaljubiti?