Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Domači lepotni zvarki, ki jih lahko preizkusite

27. 7. 2016; 05.30
Avtor: M. K.
uvodna

foto: Thinkstock

Pomagajte lasem in jih obnovite, da bodo ves čas lepi. Z naslednjimi doma pripravljenimi recepti boste lahko popolnoma naravno negovale svoje telo, poleg tega pa še privarčevale pri nakupu kozmetike.

Za lase:

Do bleščečih las si lahko pomagate z mešanico pol litra vode, soka ene limone in žlico oljčnega olja. Mešanico segrejte na 35 °C in ohlajeno, a še toplo polijte po laseh. Pustite na laseh vsaj pol ure, nato jih še enkrat operite samo z vodo.

Si barvate lase ali imate pramena, zaradi česar so vaši lasje brez leska? Zmešajte liter vode s sokom limone, tekočino prelijte čez sveže oprane lase in las ne izpirajte.

Če imate hitro lomljive lase, jih po pranju prelijte z ohlajenim kamiličnim čajem in jih ne izpirajte.

Če imate suhe in razcepljene lase, vam bo pomagala maska iz banane, ki lasem vrača vlago in vitamine A, B in C. Banano zmečkajte in ji dodajte polovico skodelice sladke smetane. Masko nanesite na vlažne lase, pustite učinkovati pol ure, nato pa dobro izperite.

Polovico skodelice naravnega medu nanesite na lase, jih zavijte v plastično folijo in pustite delovati dvajset minut. Med je edini popolnoma nepredelan izdelek narave, zato se bodo vaši lasje okrepili in zableščali.

Za pripravo koktajla za poživitev las potrebujete eno tanko narezano pomarančno lupino, pol zmečkanega avokada, čajno žličko oljčnega olja in žličko vodke. Zavrite skodelico vode, ji dodajte pomarančno lupinico in zmes odstavite z ognja. Prevretek naj počiva pol ure, nato pa ga skupaj z drugimi sestavinami zlijte v mešalnik. Mešajte, dokler zmes ne postane gladka. Masko nanesite na umite lase in jih zavijte v brisačo. Pustite učinkovati pol ure in izperite s toplo vodo.

Za masko, ki lasem vrne vlažnost, zmešajte dva rumenjaka, dve žlički oljčnega olja in dve žlički medu. Pustite na umitih laseh pol ure, nato lase še enkrat splaknite z mlačno vodo.

Do lepih in sijočih las si lahko pomagate z nasvetom igralke Kate Hudson. Zdrobite pet aspirinov in jih zmešajte z malo vode, tako da dobite gosto pasto. Dobljeno zmes enakomerno nanesite na razčesane mokre lase in pustite delovati nekaj minut. Lase nato dobro umijte.

Veliko žlico jogurta ali kisle smetane, pol zmečkane banane in nekaj sveže iztisnjenih kapljic limone vtrite v suhe in poškodovane lase. Lase pokrijte s kapo za kopanje in masko pustite delovati petnajst minut.

Za telo:

Koža bo bolj mehka, če jo boste občasno negovali z mlekom. V manjšo steklenico nalijte sveže, po možnosti domače mleko, in ga uporabljajte kot tonik.

Privoščite si rožmarinovo kopel: 50 gramov rožmarinovih listov vsujte v vrelo vodo, pokrijte in pustite stati 30 minut. Nato vodo precedite in dodajte topli kopeli.

Tudi vaša stopala si zaslužijo lepotno masko, ki omehča kožo in pomiri otiščance. Zmečkajte dve papaji in jima dodajte pol skodelice mleka. Masko za nekaj minut nanesite na stopala, nato pa sperite z mrzlo vodo.

Recept za učvrstitev prsi, ki so nagnjene k povešanju. Zmešajte beljak, žlico soka korenja in žlico soka limone. Zmes nanesite na prsi in dekolte ter pustite učinkovati deset minut. Za nego majhnih prsi pa skuhajte žajbelj v litru vode. Z ohlajeno vodo se umivajte po prsih ali v vodo namočite dva kosa gaze, ki ju nato kot obkladka položite na prsi.

Za obraz:

Banana vsebuje vitamin A in kalij, ki mehča kožo. Pol zmečkane banane nanesite na vlažen obraz. Pustite delovati petnajst minut, nato masko izperite z mlačno vodo.

Oves vsebuje veliko proteinov, železa in kalcija, zato ga priporočamo kot dodatek vaši prehrani, kuhanega in ohlajenega pa lahko uporabite tudi za hranljivo masko. Dodajte mu le smetano in med ter nanesite na obraz.

Ste vedeli, da lahko normalno in mastno kožo očistite z navadnim jogurtom? Mlečna maščoba namreč odstranjuje nečistoče s kože.

S sveže iztisnjenim sokom pomaranče lahko izpirate obraz, saj je sok čudovito čistilo, ki na kožo deluje antiseptično, poleg tega pa vsebuje veliko antioksidantov. Preprečuje nastajanje gub in popravlja škodo, ki je nastala zaradi pretiranega sončenja.

Med deluje kot antiseptik in ga lahko uporabljate kot pomemben del nege vaših razpokanih in vnetih ustnic. Preprosto namažite ustnice z medom, po petnajstih minutah pa poližite.

Paradižnik deluje kot lifting, saj vsebuje likopen, ki deluje proti staranju. Kožo tudi očisti in izboljšuje njeno napetost. Olupite in pretlačite dva zrela paradižnika, maso zmešajte s sokom polovice limone in dodajte žlico oljčnega olja. Masko nanesite na obraz in pustite delovati petnajst minut.

Zaradi velike količine kalija, ki ga vsebuje, jabolko pomaga koži zadrževati vlago in nadoknaditi izgubljeno. Jabolko olupite, narežite na kocke in kuhajte v dveh decilitrih mleka. Pri tem ga pretlačite ter zmesi dodajte žlico moke in žlico oljčnega olja. Ohlajeno masko nanesite na obraz in pustite delovati, dokler ne začutite učinka.

Vaša koža se bo razveselila hranljivih snovi maske, ki jo napravite iz nekaj žlic skute, malce sladke smetane in medu. Masko pustite delovati deset minut.

Za sijočo in napeto polt. Kumare vsebujejo 96 odstotkov tekočine, zato izrazito osvežijo kožo, številni minerali, med katerimi je najbolj zanimiv cink, pa delujejo kot čistilci por. Oprano kumaro narežite na kar se da tanke kolobarje in jih položite na obraz in dekolte – najbolje, kadar ležite v kadi. Po dvajsetih minutah obraz sperite z mineralno vodo.

Jagode so bogate z žveplom in zato primerne za čiščenje mastne kože. Nekaj jagod pretlačite in jim dodajte žlico kreme ter malo limonovega soka. Masko pustite delovati deset minut.

Papaja vsebuje encim papin in antioksidante. Te snovi odpravljajo posledice prostih radikalov, ki povzročajo staranje kože, odstranjujejo odmrle celice in gladijo drobne gubice. Enkrat tedensko na obraz nanesite dve žlici zmečkane papaje, masko vtrite v kožo, počakajte deset minut, nato pa obraz sperite z mrzlo vodo.

Avokado vsebuje veliko maščobnih kislin, ki pomagajo koži zadržati vlago. Pol avokada olupite in dobro zmečkajte ter nanesite na obraz za petnajst minut. V tem času pojejte drugo polovico avokada.

prejšnji članek
Svojemu moškemu povejte, da…
Odnosi
Svojemu moškemu povejte, da…
naslednji članek
Posladkajte se z domačim jagodnim sladoledom
Kulinarika
Posladkajte se z domačim jagodnim sladoledom