stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Prenovljeni ekodom

5. 4. 2016; 11.00
Avtor: Maša Rener/revija Fatalna
Prenovljeni ekodom
Če razmišljate o prenovi doma na do narave prijazen način, ste na pravi strani. Za vas smo zbrali nekaj enostavnih idej, zaradi katerih ne boste zapravili preveč denarja, vode, energije in drugih naravnih virov.

Reciklirajte staro kramo

Namesto nakupa nove opreme se odločite za obnovitev ali iskanje drugih možnosti recikliranja starega pohištva. Stare steklene kozarce za marmelado lahko recimo spremenite v svečnik, visečo laterno, okrasno vazo s pisanimi kamenčki ali srčkan rastlinjak z začimbami. Premajhne majice lahko spremenite v preprogo, pasjo igračko ali udobne blazine, medtem ko lahko stare rjuhe z nekaj domišljije postanejo enkratne zavese ali zaščitno pokrivalo za avto oziroma kolo. Oguljen lesen gugalnik lahko z malce truda in nove barve postane središče vaše terase, kavču pa je mogoče podariti novo življenje s ponovnim tapeciranjem. Babičina starinska skrinja lahko s pomočjo stekla postane odlagalna mizica, omara, ki je ne želite več gledati v dnevni sobi, pa lahko svoj nov prostor morda najde v garaži, kjer bo služila za shranjevanje potrošnega materiala ali kot shramba. 

Izbirajte trajnostne materiale

Izbirajte trajnostne materiale, kot so bambus, pluta ali linolej, če se odločate za prenovo tal. Tudi pohištvo iz ratana, bambusa in trajnostnega lesa je odlična odločitev. Lahko se odločite tudi za posteljnino iz konoplje ali ekološkega bombaža, krožnike iz recikliranega stekla, posodo za solato in rezalno desko iz lesa oljke ter zavese iz recikliranega poliestra. Tudi naravni materiali, kot so školjke ali nenavadno oblikovani kamni, so odlični okrasni kosi in dajejo zemeljski dotik vsakemu prostoru.

Podpirajte bližnje obrtnike

S podpiranjem bližnjih obrtnikov oziroma umetnikov ne podpirate samo domačega gospodarstva, ampak s tem prispevate tudi k zmanjšanju ogljičnega odtisa, saj se vaši izbrani izdelki ne bodo veliko vozili.

Kupujte pohištvo in okrasne predmete iz druge roke

Kupovanje takšnih stvari vam ne bo prihranilo samo denarja, ampak vam bo tudi pomagalo sprejemati okolju prijazne odločitve. Ostanke barv lahko brezplačno oddate v vseh zbirnih centrih ali jih uporabite za prenovo stolov, pa tudi kakšen lokalni umetnik jih bo morda z veseljem vzel. Oblačila lahko podarite Humani, Karitasu ali Rdečemu križu. Morda lahko za prijateljice organizirate zabavo z medsebojno izmenjavo oblačil ali pa poskusite kaj prodati v bližnji trgovini z rabljenimi oblačili. Izmenjavo oblačil enkrat mesečno organizirajo tudi Ekologi brez meja.

Izbira barv

Izberite barve na vodni osnovi, ki vsebujejo nizke ali ničelne vrednosti hlapnih organskih spojin.

Pred nakupom dvakrat premislite

Morda se vam zdi jedilna miza za 30 evrov trenutno res super kupčija, a premislite, koliko let jo boste lahko imeli, saj lahko tako na koncu zapravite več denarja in virov, kot če že na začetku kupite dobro kakovost.


Omislite si sobne rastline

Najenostavnejši in najlažji način, da okrasite svoj dom, je nekaj rastlin. Poleg izboljšanja kakovosti zraka v vašem domu so sobne rastline tudi odličen način, da razvedrite sicer dolgočasen kot ali okenske police.

prejšnji članek
Pri čiščenju obraza bodite dosledni
Moda&Lepota
Pri čiščenju obraza bodite dosledni
naslednji članek
Nuša Lesar o sporu s Travnom, Potrčem in ...
Svet slavnih
Nuša Lesar o sporu s Travnom, Potrčem in ...
#nasazenazenska
nasazenazenska