Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

15 pravil za ureditev spalnice

13. 8. 2017; 01.00
Avtor: Revija Maja
15 pravil za ureditev spalnice
Spalnica je najintimnejši prostor stanovanja in se mora bolj kot katerikoli drug prostor ujemati z našim okusom in značajem.

Počitek in dobro spanje 

Spalnica je najintimnejši prostor stanovanja in se mora bolj kot katerikoli drug prostor ujemati z našim okusom in značajem. Če se hočemo v svoji spalnici res sprostiti in spočiti, kot je treba, nam mora biti pisana na kožo, da se bomo v njej počutili zares dobro. 

1 Kje naj stoji postelja? Nekateri ljudje se v postelji počutijo varnejše, če lahko z nje vidijo vrata, druge pa pogled na vrata moti. Če spalnica ponuja več možnosti za postavitev postelje, izberite najprimernejšo zase tako, da na vsak možen prostor položite odejo in z ležanjem na njej ugotovite, ali se boste bolje počutili, če boste spali poleg okna ali blizu vrat, ali naj bo vzglavje v mansardni sobi pod poševnim stropom ali v sredini prostora.

2 Harmonija pomirja. Ves prostor naj bo opremljen v skladnih odtenkih iste barve. Tako bo tudi oprema, znesena z vseh vetrov, videti skladna. V kontrastni, a skladni  barvi si lahko privoščimo le nekaj drobnih okrasnih dodatkov.

3 Popravimo neprijetna razmerja prostora. V pretirano ozki in dolgi spalnici ali v spalnici z zelo visokim ali zelo nizkim stropom se ponavadi ne počutimo dobro. Z do stropa segajočimi omarami bo prostor videti višji, nižje omare, v dveh barvah pobarvane stene ali vodoravne bordure na stenah pa bodo prostor na videz znižale.

4 Poskrbite za pravo zatemnitev. Nekateri ljudje lahko dobro spijo le v temnem prostoru, druge pa svetloba pri spanju prav nič ne moti. Od tega, kakšne razmere potrebujete za spanje, je odvisno, ali boste na okno obesili le prosojne zavese, polprosojne roloje ali pa boste prosojne zavese dopolnili s težkimi gostimi zavesami, ki bodo spalnico popolnoma zatemnile.

5 Skrijte delovni prostor. Pogled na delovni prostor slabo vpliva na našo sprostitev. Če že mora biti v spalnici, ker drugje zanj nimamo prostora, ga je treba čim bolj skriti - za vrata omare, za lahek pomičen zaslon ali v lepo stensko omarico.

6 Garderoba naj bo skrita za vrati ali zaveso. Pogled na garderobo na odprtih policah in obešalnikih vnaša v spalnico nemir, zato naj bo raje skrita za vrati. Če je spalnica zelo majhna, si omislite drsna vrata z ogledali, ki bodo prostor optično povečala.

7 Obdajte se z lepimi predmeti. Tudi v spalnici naj vlada prijetno bivalno vzdušje, svojo osebno noto pa ustvarite s predmeti, ki so vam pri srcu: s slikami, vazami, zelenjem in drobnimi spominki. Uredite jih v skupine, s skupnim imenovalcem, ki je lahko vsebina, material, barva ali kaj drugega. V skupini naj bodo vsaj trije predmeti.

8 Skladne barve za mirno vzdušje. Izbira barve je stvar osebnega okusa in odnosa do barv. Temni barvni odtenki dajejo občutek varnosti, svetli pa širijo obzorja in osvobajajo. Vedno pa moramo izbirati med barvami enake intenzivnosti. Nasičene barve kombiniramo samo z nasičenimi, pastelne pa le s pastelnimi.

9 Spalnica mora imeti več virov svetlobe. Stropno svetilko kombiniramo s posredno svetlobo na stenah ter s svetilkami, ki osvetljujejo le majhen del prostora: posteljno vzglavje, vsebino  garderobnih omar, zanimivo sliko itd.

10 Ob vzglavju potrebujete odlagalni prostor. Lahko je klasična nočna omarica, pletena košara, polica nad posteljnim zglavjem ali pisane kartonske škatle, ki jih postavimo drugo na drugo - pomembno je, da imamo kam odložiti knjigo, spraviti očala, kapljice za nos, robčke ali zamaške za ušesa, če vaš najdražji preglasno smrči.

11 Kotiček za dnevno sprostitev. Udoben stol z dobro razsvetljavo bo spalnici dodal še eno vrednost - postala bo tudi prostor za počitek in sprostitev, kjer si bomo lahko v miru nekoliko odpočili, preden se bomo spet zagnali v delo.

12 Posteljo čez dan prekrijmo z dnevnim pregrinjalom. To nam bo prihranilo zamudno jutranje postiljanje postelje in bo skrilo tudi nekoliko bolj površno poravnano posteljnino.

13 Privoščite si mehko preprogo. Če imate v spalnici na tleh parket ali laminat, vas ob vstajanju ponavadi neljubo spreleti. Naj vam ne bo žal denarja za debelo preprogo, v katero se bodo ob vstajanju pogreznila vaša stopala, na njej pa boste lahko tudi ležali, brali ali telovadili.

14 Čim manj električnih aparatov. Električne napeljave, ki so pod napetostjo, ustvarjajo škodljiva električna polja, tudi če aparati niso priključeni, poleg tega pa po gledanju televizije ali brskanju po spletu precej težje zaspimo. Zato naj gresta televizor in računalnik raje iz sobe, pred spanjem pa raje vzemimo v roke dobro knjigo ali časopis.

15 Zelenje za boljši zrak. Trditve, da rastline v spalnici slabo vplivajo na naše spanje, ne držijo. Ravno nasprotno - rastline v spalnici skrbijo za boljši zrak, saj s fotosintezo spreminjajo ogljikov dioksid v kisik. Izjema so morda rastline, ki imajo močan vonj, ki pri občutljivih ljudeh lahko povzroča glavobol.

prejšnji članek
Zmagoslavna kombinacija ogljikovih hidratov
Zdravje
Zmagoslavna kombinacija ogljikovih hidratov
naslednji članek
Kaj razkrivajo vaši zobje?
Zdravje
Kaj razkrivajo vaši zobje?
#nasazenazenska
nasazenazenska