Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Serena Williams - superženska?

20. 5. 2017; 07.00
Avtor: Mateja A. Hrastar/Zarja
Serena Williams.

foto: Profimedia

Njeno poslanstvo je biti vzornica.

Najboljša teniška igralka sveta Serena Williams ima vse lastnosti, zaradi katerih je lahko vzornica: je vztrajna, močna, pozitivna ter se nenehno bojuje s predsodki in stereotipi, pa naj bo to o njenem telesu ali barvi kože njenega še nerojenega otroka. Na vse pa odgovarja s stavkom: »Nič me ne bo ustavilo, da bi po svetu nehala širiti ljubezen, svetlobo in pozitivnost ter da bi se nehala zavzemati za to, kar mislim, da je dobro in prav.«

Prav to so besede, s katerimi je odgovorila na rasistično pripombo nekdanjega teniškega velikana Ilieja Nastaseja, ki je dejal, da bo njen otrok kot čokolada z mlekom. Zaradi česar so proti njemu uvedli preiskavo in ga vrgli iz Svetovne teniške zveze. Serena pa je poleg odgovora zadrtemu gospodu na svojem Instagramu isti dan objavila pismo svojemu nerojenemu otroku: »Moje najljubše dete, prineslo si mi moč, za katero nisem vedela, da obstaja. Naučilo si me pravega pomena miru in umirjenosti. Komaj čakam, da te spoznam.«


Za Sereno Williams se zdi, da vse naredi prav, tudi to, kako je objavila svojo nosečnost. Ni bila glamurozna kot Beyonce ali skrivnostna kot Amal Clooney. Serena Williams je svojo nosečnost brez pompa razkrila s prav amatersko fotografijo sebe v rumenih kopalkah, na njej se vidijo razmetana miza v dnevni sobi, njen trebušček in pripis »20 tednov«. Pozneje je dejala, da je fotografijo objavila pomotoma, saj se vsak teden fotografira in shranjuje slike svojega nosečniškega trebuha. Tudi to sliko je hotela shraniti, a je pritisnila na napačen gumb in jo objavila.

Športni novinarji so potrebovali skoraj pol dneva, da so ugotovili, da je od prejšnjega tedna spet prva igralka sveta finale teniškega turnirja Avstralije, na katerem je z zmago potolkla rekord v osvojenih turnirjih za veliko nagrado, igrala noseča. Dva meseca noseča. Natančneje: za svojo nosečnost je izvedela dva dni pred začetkom prvenstva, po avstralski zmagi pa je skrivnostno odgovarjala, da bo o tem, kaj bo počela v življenju, razmišljala februarja, se pravi po koncu turnirja.

Alexis Ohanian in Serena Williams foto: Profimedia

Neizmerno prijazni zaročenec. Gotovo pa njena nosečnost ni bila pomota. Z zaročencem Alexisom Ohanianom, ustanoviteljem strani Reddit, ki velja za sedmo najmočnejšo spletno stran v Ameriki, sta se zaročila decembra lani. Tudi to sta objavila na spletu in tudi to je bilo veliko presenečenje, saj sta svoje razmerje skrivala kar 15 mesecev, nato pa se na najbolj romantični način zaročila tam, kjer sta se spoznala – v Rimu, prav za isto mizo, za katero sta prvič večerjala skupaj. V tem času so teniški igralki pripisovali razmerje z vsemi mogočimi moškimi in ni dvoma, da se je par ob tem neizmerno zabaval. V resnici Serena Williams svojih zvez nikoli ni postavljala v ospredje. Pa jih je imela kar nekaj, zelo kratkotrajnih, razpon njenih fantov pa je bil od teniških igralcev do košarkarjev in igralcev.
Zato je Alexis Ohanian res nenavadna izbira. Ameriški Armenec z nemško materjo, ki je svojega deda, ki je v ZDA prišel kot begunec, ponosno odpeljal na premiero filma o armenskem genocidu. In se je prvi v družini vrnil v Armenijo, in to za štiri mesece kot prostovoljec nevladne organizacije. »Rodil sem se v Brooklynu, a kaj lahko bi se rodil tudi v Erevanu,« je dejal ob obisku dežele svojega deda. Armenska skupnost v ZDA je nanj morebiti še bolj ponosna kot na klan Kardashianov, tudi zaradi izjav, da je armensko preživetje triumf, kar Armenci dokazujejo z tem, da uspevajo po vsem svetu.

Prav travmatična zgodovina prednikov je ena od lastnosti, ki druži par Williams-Ohanian. Druga lastnost je preprosta prijaznost. Ohanian je že po enem letu prodal svojo uspešno spletno stran in se posvetil dobrodelnosti, pa čeprav je to dobrodelnost v smislu financiranja zagonskih podjetij. Imenujejo ga »župan interneta«, ker nenehno nadzira sprejemanje zakonodaje o spletu, da ta ne bi preveč posegala v svobodo govora in v človekove pravice. Serena Williams je v eni redkih izjav, v katerih je govorila o svojem zaročencu, dejala, da je »neizmerno prijazen« in da jo še bolj veseli to, da je do vseh ljudi enako prijazen.


In za oba se zdi, da se bojujeta za pravične stvari.

Rada imam svoje telo! Serena Willimas se je lani neizmerno razjezila, ko so jo razglasili za najboljšo žensko športnico vseh časov. Dejala je, da če bi bila moški, bi bila najboljši športnik vseh časov, kar bi pomenilo najboljši moški ali ženska. Ker je ženska, ji nikoli ne bodo priznali tega, da je boljša in uspešnejša od marsikaterega moškega. Ergo, kje je enakost? Prav zdaj je ena najglasnejših aktivistk akcije »20 odstotkov manj«, s katero ameriške ženske opozarjajo, da so plačane 20 odstotkov manj kot moški.
Še prej, leta 2015, ko je bila kot prva temnopolta ženska razglašena za ameriško športno osebnost leta, je odkrito spregovorila o rasizmu v ameriški družbi: »Na svoji poti sem srečala ljudi, ki so me gledali s prezirom, ker nisem bila na pogled taka kot oni. In ob tem sem še ženska. Vsak tak pogled me je naredil še močnejšo.« Ob tem je zrecitirala pesem aktivistke za človekove pravice in pesnice Maye Angelou. Tudi marca letos, ko je potekal največji ženski protest v zgodovini ZDA, ni stala ob strani. Posnela je podporni video, v katerem je recitirala pesem Rudyarda Kiplinga, ki jo je končala z besedami: »Ženska, sestra boš!«
Še bolj glasna in brezkompromisna je, kadar se kdor koli obregne ob njeno telo. Ko je lani posnela serijo fotografij v kopalkah za revijo Sports Illustrated, so se na spletu pojavili prav nič prijetni komentarji v zvezi z njenim telesom. Da je premalo ženska, so ji očitali. »Končno imam rada svoje telo. Ne prosim vas, da imate tudi vi radi moje telo, prosim vas le, da mi dovolite biti to, kar sem. In to zato, ker bom s tem vplivala na deklice, ki so videti podobno kot jaz, in želim, da se tudi one v svojem telesu počutijo odlično,« je odgovorila na kritike in dodala, da res nima časa, da bi se ukvarjala s tem, kako komu ni všeč njeno močno telo, saj mora biti zgled drugim in je to njeno poslanstvo.

foto: Profimedia

Materinstvo: mala malica. Kot superženska se je lotila tudi projekta nosečnosti. Teden dni pred objavo novice je pri svojem kondicijskem trenerju opravila popoln trening. Trener ni vedel, da je noseča, to mu je povedala šele po koncu treninga. Nato je odšla na počitnice in v svet odvrgla svojo nosečniško bombo. Najbolj so se je razveselile njene teniške tekmice, ki bodo zdaj lahko nemoteno vladale turnirjem. Seveda se je takoj pojavilo vprašanje, ali se bo Serena Williams sploh vrnila v šport. Športnice navadno končajo svojo kariero, ko imajo otroke, kar pa seveda ni pravilo. Med tenisačicami se je tako vrnila Kim Clijsters, ki je rodila leta 2008, nekaj mesecev pozneje pa osvojila turnir US Open. Pravzaprav je bila po vrnitvi uspešnejša igralka kot prej, čeprav je priznala, da je svoje telo občutila drugače, kot da bi bila slon.

Serena Williams se je nekoč že vrnila po hudi poškodbi, ko skoraj leto dni ni igrala tenisa. Toda zdaj je stara 35 let, kar je starost, ko večina teniških igralk razmišlja o koncu kariere. Ona pač ne – svojemu nerojenemu otroku je napisala, da komaj čaka, da jo bo prihodnje leto gledal iz VIP-lože teniškega igrišča. »Dokazati si moraš, da zmoreš. In to le sebi, drugi niso pomembni,« je prepričana.
Za superžensko Sereno je pač vse preprosto.

prejšnji članek
FOTO: Penelope Cruz takšne niste vajeni
Kultura
FOTO: Penelope Cruz takšne niste vajeni
naslednji članek
Test: Koliko obrazov opazite na sliki?
Zdravje
Test: Koliko obrazov opazite na sliki?