Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pa, če nam manjka sonca?

4. 3. 2017; 12.00
Avtor: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane, certificirana bioresonančna terapevtka/Zarja
Ženska, sonce, plaža, poletje, morje

foto: Profimedia

Sami smo odgovorni za svoj vitamin D

Razlogov za pomanjkanje vitamina D je na pretek. Zdravstvene posledice so žal zelo hude in največkrat nihče, vključno z zdravniki, ne pomisli na vitamin D. Pa bi vsi morali, še posebno v primeru hudih presnovnih in avtoimunskih boleznih. Vitamin D je pravzaprav hormon – torej je ključen pri hormonskem ravnovesju in številnih presnovnih procesih v telesu.

Razlogi, ki kažejo, da vam lahko primanjkuje vitamina D:

Pomanjkljiva izpostavljenost UVB-sončnim žarkom: Večji del (kar 90 %) vitamina D dobimo pod vplivom UVB-žarkov. Tako je najboljši vir vitamina D sončenje. V naših krajih je to učinkovito le, če se nastavljamo soncu med 11. in 16. uro od aprila do oktobra za 10–20 min, seveda odvisno od tipa kože, razkriti pa moramo čim več površine kože, ki je ne zaščitimo z zaščitnimi faktorji. Tipično nastane pri takem izpostavljanju od 10.000 do 20.000 IE vitamina D. Kot lahko vidimo, kar nekaj mesecev v letu naravna sinteza vitamina D v telesu ni mogoča, prav tako pa nas večina zaradi narave službe zamudi najprimernejše ure za sončenje.
Uporaba sončnih krem: SPF-faktorji v zaščitnih kremah blokirajo UVB-žarke, kar nam onemogoča sintezo vitamina D tudi v poletnih mesecih, ki so naš najboljši naravni vir vitamina D.
Temna polt: Tisti s temnejšo poltjo potrebujejo veliko večjo izpostavljenost soncu za doseganje iste ravni vitamina D v telesu kot posamezniki s svetlejšo poltjo.
Neuživanje dopolnil z vitaminom D: Zaradi pomanjkljivih prehranskih virov (severne morske ribe) in pomanjkljivega sončenja je nemogoče dobiti dovolj vitamina D in je priporočljivo dodajanje vitamina D3, ki ga izolirajo iz živalskih virov, na primer iz jeter severnih rib ali ovčjega lanolina. Večina odraslih potrebuje od 2000 do 2500 IE vitamina D3, nekateri pa celo več.
Povečane potrebe v posebnih stanjih, kot so debelost, presnovne bolezni, nevrološke težave, nagnjenost k avtoimunskim reakcijam, težave z mišično-skeletnim sistemom, splošna oslabelost, pogoste infekcije, nosečnost, razvoj otroka in druga stanja.

Znaki pomanjkanja

Splošni simptomi in znaki pomanjkanja so skupni marsikateri bolezni oziroma le splošni utrujenosti ter pomanjkanju motivacije. Prav to je razlog, zakaj redko kdo pomisli na pomanjkanje vitamina D. Predvsem bodimo pozorni na naslednje znake: mišična oslabelost, občutek teže v nogah, kronična bolečina v mišično-skeletnem sistemu, utrujenost, depresija, pogoste infekcije, povišan krvni tlak in krvni sladkor ter hitra utrujenost. Bolezni, povezane s pomanjkanjem vitamina D, so osteoporoza, rahitis, osteomalacija, rakave, avtoimunske, srčno-žilne in nevrodegenerativne bolezni (npr. alzheimerjeva in parkinsonova bolezen, demenca), diabetes tipa 2, debelost, črevesne vnetne bolezni, atopični dermatitis in pogoste akutne respiratorne bolezni.

Kaj lahko naredimo sami?

Najbolje je preveriti svoje stanje vitamina D z merjenjem vrednosti kalcidiola (prehormona) v serumu. Če so vrednosti nižje od 30 ng/ml, to že kaže na pomanjkanje in veliko večjo dovzetnost, da zbolimo za omenjenimi boleznimi. Optimalne vrednosti pa so od 40 do 70 ng/ml. V prehrano poskusimo vključiti kakovostne divje severnomorske ribe in dodajajmo vsaj 2000 IE vitamina D3 na dan v obliki dopolnil. In še zelo pomemben nasvet: vsi obožujemo sonce in pozitivno energijo, zato ne pozabimo na vsaj 15-minutno dnevno sončenje, seveda brez sončnih krem.

prejšnji članek
Moški si želijo, da bi jih reševala iz vode
Svet slavnih
Moški si želijo, da bi jih reševala iz vode
naslednji članek
FOTO: Slavna pevka nosi le takšne
Svet slavnih
FOTO: Slavna pevka nosi le takšne