stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Hujšanje se začne zjutraj

5. 3. 2017; 06.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
dieta
Rana ura – zlata ura. Tako kot drugod v življenju ta pregovor drži tudi pri hujšanju. Če želimo dobre rezultate, moramo hujšati začeti že zjutraj.

Zakaj so jutranje ure tako ključnega pomena pri klestenju kilogramov? Raziskave kažejo, da smo ljudje preprosto tako ustrojeni – da je naše telo zjutraj bolj v pogonu, jutranje sonce nas bolj poživi, nas napolni z energijo in nas naredi bolj pozorne, odločne in osredotočene. Zato se z nekaterimi stvarmi – kot je v našem primeru hujšanje – boljše spopadamo v dopoldanskih urah, bolj smo zagnani in predani. Razlogi so tudi psihološki. Če že zjutraj opravimo nekatere stvari s svojega dnevnega shujševalnega seznama, obstaja manjša možnost, da bomo pozneje v dnevu obupali ali izgubili zbranost. Če torej želimo učinkovito hujšati, moramo začeti že zjutraj. Kako? Tako, da v svoj dan vnesemo nekaj navad, ki dokazano pripomorejo k učinkovitejšemu hujšanju.

Malo poležavajte

Pa ne toliko, da boste zamudili v službo, ampak ravno toliko, da se boste dobro spočili. Ko vas torej prebudi budilka, ne vstanite takoj, ampak si dovolite še kakšnih deset minut, da se dodobra prebudite. Zaradi tega se boste dejansko počutili bolj spočiti, raziskave pa kažejo, da spočiti ljudje čez dan veliko lažje nadzirajo svoj apetit in pojedo veliko manj. Vse seveda zaradi hormonov, ki uravnavajo apetit in so močno povezani s spanjem.

Predajte se soncu

Nič vas bolj ne prebudi in uravna vaše hormone kot dobro staro sonce. Zato zjutraj odgrnite zavese, dvignite rolete in se predajte soncu oziroma dnevni svetlobi. UV-svetloba bo vaše telo v trenutku poživila in vas navdala z energijo, nedavne raziskave pa tudi kažejo, da imajo ljudje, ki so dnevno izpostavljeni sončni svetlobi, v povprečju nižji indeks telesne mase od tistih, ki se pred soncem skrivajo v zaprtih in temnih prostorih. Zakaj je tako? Znanstveniki predvidevajo, da jutranji sončni žarki pomagajo uravnavati naš bioritem in posledično tudi presnovo, ki je vezana nanj.

Zajtrkujte beljakovine

Vemo, da je zajtrk pomemben obrok dneva, zlasti pri hujšanju, saj nam pomaga, da tudi čez dan lažje uravnavamo željo po hrani in pojemo manj. Splošno je znano, da nam največ dnevne energije v zajtrku zagotovijo kompleksni ogljikovi hidrati, a bo za naše telo in nadzorovanje telesne teže veliko bolje, če bomo kompleksnim ogljikovim hidratom dodali še beljakovine in nekaj maščob. Ta kombinacija vas bo namreč najbolj nasitila in raven sladkorja v krvi ves dan ohranila na najbolj stabilni ravni. Kar posledično pomeni, da se boste veliko lažje držali zdravega začrtanega prehranjevalnega režima.

Za zajtrk pijte

Poleg tega, da zjutraj napolnite telo z energijo, ga je za uspešno hujšanje treba tudi hidrirati. Pomembno je, da zjutraj spijete kozarec vode in tako preprečite nepotrebno otekanje telesa, ki nastopi zaradi zastoja vode, ki je posledica dehidracije. Znano je namreč, da velik del odvečne teže v telesu povzroča zastala odvečna voda, ki se v telesu zadržuje zato, ker to preprosto ne dobiva dovolj vode od zunaj. Voda je ključna za hujšanje, še toliko bolj pa, če jo pijemo zjutraj, takoj po tem, ko telo več ur ni bilo oskrbovano z njo.

Spotite se

Če ste tiste vrste človek, ki raje telovadi zjutraj, potem se držite te navade. Jutranje gibanje namreč najbolje pospeši presnovo in poskrbi, da nimamo pretiranih želja po pregrešni hrani. Še več! Po jutranji telovadbi boste veliko bolj pozitivno naravnani in nasploh imeli več moči in volje, da pri zdravem načinu življenja vztrajate ves dan. Tudi če niste človek, ki se zjutraj z veseljem predaja znojenju, lahko brez težav posvojite nekoliko blažjo, a še vedno učinkovito različico te navade. Že samo deset minut raztezalnih vaj ali teka na mestu bo pospešilo vaš krvni obtok in presnovo.

Pripravite prigrizke

Idealno bi seveda bilo, da bi zjutraj imeli dovolj časa, da bi si lahko za v službo pripravili zdravo, hranilno in nizkokalorično malico v skladu s svojo dieto. A ker za to pogosto nimamo časa, bo dovolj že, če bomo poskrbeli vsaj za zdrave prigrizke. Sadje, oreščke ali jogurt, denimo. Ravno nezdravi prigrizki, ki se jim navadno vdajamo skozi dan, ker nimamo dovolj časa za konkretno zdravo malico, so navadno krivec za odvečne kilograme. Sladki prigrizki, ki jih najdemo v raznih avtomatih ali trgovinah, navadno poskrbijo za drastičen dvig sladkorja v krvi, ki mu sledi tudi drastičen padec, zaradi česar spet začnemo hrepeneti po nečem sladkem, mastnem in nezdravem.

Prehodite del poti v službo

Tudi to je neke vrste jutranja vadba, če si že drugače ne morete vzeti tistih desetih minut za pospešitev krvnega obtoka in prebave. Parkirajte nekaj ulic stran od službe, vozite se s kolesom ali na avtobus vstopite postajo ali dve pozneje. Vse to bo pripomoglo, da boste že zjutraj pokurili nekaj kalorij. Raziskave namreč kažejo, da imajo ljudje, ki se v službo ne vozijo z avtomobilom, splošno nižji indeks telesne mase.

prejšnji članek
Pozor, jeste ga tudi vi, pa tako je škodljiv!
Zdravje
Pozor, jeste ga tudi vi, pa tako je škodljiv!
naslednji članek
To so skriti krivci za vaše prebavne težave
Zdravje
To so skriti krivci za vaše prebavne težave