Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozabite na Dukan, Atkins in Paleo dieto: Ta dieta je uspešnica

22. 2. 2017; 03.44
Avtor: D. B.
dieta noge trak

foto: Profimedia

Če želite uspešno zdravo in dolgoročno izgubiti kilograme, preizkusite dieto, ki so jo strokovnjaki razglasili za najbolj zdravo dieto.

Vsako leto U.S. News & World Report izbere skupino strokovnjakov, ki jih sestavljajo zdravniki, prehranski strokovnjaki, strokovnjaki za diabetes, srčno-žilne bolezni in hujšanje. Vsak strokovnjak podrobno analizira 38 diet in načrtov prehrane ter na koncu izbere tisto, ki je po njuhovem mnenju najboljša za naše zdravje, s tem pa seveda tudi za hujšanje, piše Zadovoljna.hr.

Že sedmo leto zapored je naslov najboljše diete pripadel dieti DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Pravzaprav je to vrsta prehrane, ki znižuje visok krvni pritisk ter pomaga v borbi proti srčno-žilnim boleznih.

Dieta DASH temelji na vnosu sadja, zelenjave, žitaric in nemastnega mesa, najpomembnejše zapovedi diete pa so: manjši vnos soli, sladkorja, maščobe in rdečega mesa.

Zaradi vsega navedenega strokovnjaki omenjeno vrsto prehrane priporočajo tudi tistim, ki nimajo zdravstvenih težav, ampak želijo na zdrav način trajno izgubiti odvečne kilograme.

Zakaj je dieta DASH dobra za hujšanje?

Strokovnjaki omenjeno dieto radi poimenujejo kar kot dolgoročni načrt prehrane, ki ga zlahka upoštevamo, saj ni restriktiven. Dieta priporoča zamenjavo določenih živil z bolj zdravimi izbirami, posebej pa je pomembno, da vsak dan jemo sadje in zelenjavo.

Po drugi strani dieta vključuje tudi precej proteinov ter zdravih ogljikovih hidratov. Pri treh glavnih obrokih in dveh malicah, ki jih prehranski strokovnjaki priporočajo, tudi zagotovo ne boste stradali.

Osnovne smernice so:

- dnevni vnos soli je omejen na 2300 mg (1 čajno žličko), 
- jejte več zelenjave in sadja, 
- izbirajte polnozrnate žitarice, 
- izbirajte nemastne izvore proteinov, kot so ribe, perutnina, fižol in stročnice, 
- izogibajte se industrijsko pridelani hrani. 

Fizična aktivnost izboljšajo učinek

Kot pri vsaki drugi dieti in zdravem prehranjevanju je tudi pri tej pomembna vsakodnevna fizična aktivnost, ki pripomore k hitrejši izgubi kilogramov. Strokovnjaki priporočajo 30 minut gibanja na dan ter svetujejo, da izberete tisto, v čemer najbolj uživate, saj boste tako v aktivnosti lažje vztrajali.

Lahko kombinirate tudi različne aktivnosti, odvisno od tega, kaj vam je najbolj všeč: 

- hoja (15 min), 
- tek (10 min), 
- vožnja s kolesom (15 min), 
- plavanje (20 min), 
- hišna opravila (60 min). 

prejšnji članek
FOTO: Ivanka Trump razgalila dolge noge
Svet slavnih
FOTO: Ivanka Trump razgalila dolge noge
naslednji članek
FOTO: Kate spet brez modrčka
Svet slavnih
FOTO: Kate spet brez modrčka