stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

9 trikov, s katerimi boste prenehali kaditi

31. 1. 2017; 04.15
Avtor: D. B.
peta cigaret

foto: Profimedia

Čeprav je za to, da prenehamo kaditi, pomembna predvsem volja, obstajajo določeni triki, ki vam lahko pomagajo opustiti to grdo razvado.

Zadnji dan v januarju je svetovni dan brez cigaret, ko naj bi se kadilci odrekli cigaretam ali pa vsaj zmanjšali število pokajenih cigaret. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, kar je več kot zaradi vseh nezgod. 

Čeprav je za prenehanje kajenja pomembna predvsem volja, obstajajo določeni triki, ki vam lahko pomagajo opustiti to grdo in drago razvado, s katero škodujete sebi in drugim.

1. Ko občutite močno željo po kajenju, si zabeležite, koliko časa bo trajala. Nikotinske krize namreč prihajajo v valovih in trajajo približno tri minute. Veliko lažje vam bo, če boste vedeli, da bo želja minila. 

2. Ližite trde sladkarije. Sladkor ublaži željo po cigareti, a nikar z njimi ne pretiravajte, ampak si na primer poleg sladkih omislite tudi bonbone brez sladkorja. Tudi kozarec hladne vode lahko zmanjša željo po cigareti. 

3. Sprehodi in telovadba sta najboljša zaveznika v boju proti kajenju. Telo bo na ta način hitreje prebrodilo nikotinsko krizo, ki je normalna, ko prenehate kaditi. 

4. Če občutite močno željo po cigareti, si pripravite kopel z eteričnimi olji sivke ali jasmina oziroma topel tuš. To vas bo pomirilo in sprostilo.

5. Nikotinski žvečilni gumi prav tako pomaga prebroditi nikotinsko krizo, posebej v prvih desetih dnevih.

6. V trenutku, ko občutite krizo, si očistite zobe. Mentol bo v trenutku zmanjšal željo po cigareti.

7. Zamenjajte kavo s čajem, saj ima tein podoben učinek kot kofein. Na ta način se boste znebili navade pitja kave, ob kateri pokadite tudi cigareto.

8. Žvečite žvečilne gumije z okusom mete ali cimetove palčke. To prav tako pomaga pri zbijanju želje po kajenju, in ne pozabite, nikotinska kriza traja le 3 minute.

9. Pripravite telo na konec kajenja in pijte multivitaminske napitke ter jejte veliko sadja. Željo po kajenju boste ublažili tudi, če si boste pripravili napitek iz pol decilitra jabolčnega kisa, ki ga boste zmešali z 2 decilitroma vode. 

prejšnji članek
Prepovedano: Pogovori, ki niso primerni za sms-sporočila!
Zdravje
Prepovedano: Pogovori, ki niso primerni za sms-sporočila!
naslednji članek
Nasilen, zadrogiran in pijan slavni pevec v bitki za skrbništvo
Moda&Lepota
Nasilen, zadrogiran in pijan slavni pevec v bitki za skrbništvo