profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bližnjica do vitkosti z Bachovo cvetno terapijo

30. 1. 2017; 09.30
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
dreamstime_xxl_34169583

foto: Dreamstime

Bachove cvetne esence zdravijo vzroke bolezni, tudi debelosti, tako da vplivajo na naše čustveno stanje in ga pomagajo uravnovesiti.

Zelo primerne so za pomoč pri hujšanju tistim, ki jedo zaradi čustvenih težav, takšni pa smo, kakor poudarjajo zagovorniki Bachovih pripravkov, skoraj vsi, ki se ne znamo upreti celi vrečki piškotov. Vedimo, da so cvetne esence čudovita pomoč, podpora in spodbuda pri duhovnem in telesnem razvoju v vsakem življenjskem obdobju in da so tako blage, da so primerne tudi za otroke in nosečnice.

Na kratko o Edwardu Bachu

Priznani angleški zdravnik in bakteriolog (1886-1936) je zadnjih sedem let svojega življenja posvetil iskanju zdravila, ki bi pomagalo odpraviti temeljni vzrok bolezni, ne pa samo lajšalo simptome. Preselil se je iz Londona v osrčje narave in pridobival izkušnje s pacienti, na podlagi katerih je spoznal, da so pravi vzrok bolezni negativna čustvena stanja, kot so sovraštvo, jeza, ljubosumnost, strah, obup, malodušje. Intuitivno je našel rastline, ki ta negativna duhovna in čustvena stanja pomagajo odpraviti in jih spremeniti v pozitivna, na primer v samozaupanje, ljubezen, sočutje, veselje, mir. Bil je tako občutljiv oziroma dovzeten za naravo in zdravje, da je samo položil na jezik cvetni listič kake rastline in že je občutil njen učinek na telo, dušo in duha.

Kako je prišel do zdravila?

Cvetove, v katerih je bila skoncentrirana zdravilna esenca rastline, je utrgal v brezoblačnem, sončnem vremenu, v stanju njihove polne zrelosti, tik preden bi se usuli. Položil jih je v studenčnico, da je duša rastline lahko prešla vanjo, podobno kot so to počeli Indijanci. Sončno metodo je uporabljal za cvetove, ki cvetijo pozno spomladi in poleti, ko sonce doseže svojo polno moč, kuhalno metodo pa je uporabljal za cvetove dreves, grmov in grmičevja, ki cvetijo zelo zgodaj, ko sonce še ne doseže svojo moč.

Kaj imamo danes na voljo?

Tako je danes na voljo 37 zdravilnih cvetov, 38. zdravilo je studenčnica, dodal pa je še ključno 39. zdravilo, mešanico petih drugih, rešilno zdravilo, ki v kritičnih trenutkih pomaga pri tako rekoč vseh nenadnih tegobah. Vsaka esenca deluje na posamezen neljub vzorec obnašanja, ki ga pomaga ozavestiti in potem odpraviti oziroma spremeniti v bolj konstruktivnega. Bachovi cvetovi delujejo s svojo energijo oziroma informacijo, podobno kot homeopatija, zdravnikov moto pa je bil in je še vedno: »Zdraviti je treba osebnosti in ne bolezni.« Glede znanstvenih raziskav svoje metode pa je rad poudaril: »Za uporabo cvetnih esenc niso nujna nikakršna znanstvena spoznanja. Kdor hoče uporabiti ta božji dar, ga mora ohraniti čistega v njegovi prvobitnosti, brez teorije in znanstvene presoje, saj je tudi v naravi vse zelo preprosto.«

Bachove kapljice in čezmerna telesna teža

S spodnjim vprašalnikom lahko preverite, ali se morda ne borite z odvečnimi kilogrami zaradi čustvenih težav. Ni ga »čustvenega jedca«, ki mu Bachove esence ne bi mogle pomagati do zdrave telesne teže, vendar je za vsak spodaj odgovorjeni »da« na voljo drugačna esenca, o kateri vam bo najbolje svetoval terapevt, ki zdravi po Bachovi metodi »zdravi se sam«. Seznam terapevtov je na spletu.

Preprosto torej odgovorite z da ali ne in se zaupajte naravi.

Vprašalnik

  1. Jeste hitro in pogosto to počnete na skrivaj? Čemu ne želite prisluhniti, katere napetosti zatirate s pomočjo hrane?
  2. Jeste zaradi strahu pred prihodnostjo? Imate pogosto nočne more? Jeste, da bi zatrli strah, ker se ne morete soočiti s kako situacijo?
  3. Jeste, ker ne prenašate določene osebe, situacije, stvari? Ne prenašate tašče, kolega v službi, nadrejenega, jeste, da bi ublažili ta stres?
  4. Jeste, ker ste šibki oziroma je vaša volja šibka? Ker čutite, da imajo drugi močnejšo voljo? Se ne morete upreti hrani, ste postali njen suženj?
  5. Jeste zaradi pomanjkanja ljubezni?
  6. Jeste, ker čutite, da ne boste kos kaki situaciji?
  7. Jeste, ker upate, da vas bodo na tak način drugi slišali?
  8. Jeste zaradi jeze in sovraštva?
  9. Jeste, ker ste brezvoljni in utrujeni?
  10. Jeste, ker se počutite neprimerni, manjvredni, nesposobni?
  11. Jeste, ker ste žalostni brez konkretnega vzroka?
  12. Jeste, ker imate na svojih ramenih pretirano veliko dolžnosti, ste si naložili veliko projektov, opravil, sestankov? Jeste, da bi se sprostili in nikomur pokazali, da ste šibki?
  13. Jeste zaradi občutka krivde? Občutek imate, da tega, kar imate, niste vredni?
  14. Jeste, ker ste nenehno v strahu in skrbeh za druge?
  15. Jeste, ker potrebujete uteho, saj se v življenju veliko žrtvujete in se nenehno čemu odpovedujete?
  16. Jeste, ker ste v šoku in ne morete premostiti kake travmatične izkušnje?
  17. Jeste, ker v sebi nosite zelo globoko, grozno in mučno bolečino?
  18. Jeste, ker v sebi občutite veliko notranjih napetosti?
  19. Jeste, ker ste jezni, da vas nekdo ni poslušal, ubogal, ker ni naredil tako, kot ste hoteli?
  20. Jeste, ker ste radi sami in debelost predstavlja še eno oviro med vami in svetom?
  21. Jeste, ker ne veste, kaj bi počeli, ker v življenju nimate ciljev, če pa jih imate, so kratkoročni?
  22. Jeste zaradi samopomilovanja in gojite zamere?

Kako lahko po Bachovi metodi še pomagamo sami sebi, da bi opravili z debelostjo?

Najboljša metoda, da najdemo mir v sebi oziroma jasnost, ki preprečuje čustveno prenajedanje, je, poleg jemanja esenc, mirno premišljevanje in meditacija. Vsak dan si moramo vzeti samo malo časa zase, ko smo čisto sami in kar se da v tihem, mirnem okolju, kjer nas nihče ne moti. Tam preprosto sedimo ali ležimo in izpraznimo svojega duha ali pa mirno mislimo na svoje naloge v življenju. Ne pozabimo, da smo se rodili s točno določenim poslanstvom, da pomagamo človeštvu, nikakor ne smemo »reševati« le sebe. Pravzaprav smo dolžni osvoboditi svojo dušo zato, da bi potem lažje služili človeštvu.

Kmalu bomo ugotovili, da dobimo v takih trenutkih veliko pomoči in zaznamo bliskovita spoznanja in notranja navodila o svojih čustvih oziroma o problemih, tako da zlahka uberemo pravo pot brez odvečne hrane.

Ključno spoznanje o debelosti

Po Bachu nikoli ne bomo ozdraveli, če se borimo proti napaki, v tem primeru proti debelosti, s tem dajemo hrani le še več moči, pač pa nas angleški zdravnik uči, da moramo razvijati debelosti oziroma prenajedanju nasprotno vrlino, ki avtomatično odstrani željo po hrani. Ta metoda je neprimerno preprostejša in učinkovitejša, kot če se posvečamo debelosti sami po sebi. Denimo, namesto da si rečemo: »Ne smem več jesti! Ne bom več jedla zvečer! Čips in čokolada sta odslej prepovedana,« raje razvijajmo sočutje do sebe in resnično simpatijo ter blagost do ljudi, ki nas obkrožajo, ter se skušajmo iskreno veseliti življenja. Od tod do vitkosti je pot zelo kratka. Z Bachovimi esencami pa je še krajša!

prejšnji članek
FOTO: Slavna igralka na pragu 60 osuplja z vitkimi nogami
Svet slavnih
FOTO: Slavna igralka na pragu 60 osuplja z vitkimi nogami
naslednji članek
Neda Ukraden izgubila vse, danes izjemno uspešna
Svet slavnih
Neda Ukraden izgubila vse, danes izjemno uspešna