stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vzemite si dopust od vadbe

28. 1. 2017; 05.55
Avtor: M. B./Revija Maja
dreamstime_xxl_18492869

foto: Dreamstime

Obstaja nekaj še pomembnejšega od aktivnosti: počitek. Tistim, ki dan za dnem garate za lepo postavo in kondicijo, polagamo na srce - vzemite si dopust!

Počitek je ravno tako pomemben kot vadba, pravijo osebni trenerji. Zakaj? Ker se telo ne krepi med akcijo, ampak šele po njej. Pretirano ukvarjanje s športom celo oslabi mišice, preprečuje, da bi se regenerirale, poslabša rezultate in poveča tveganje za poškodbe. Še več! Ljudje, ki dolgo pretiravajo s telovadbo, so manj zdravi v primerjavi s tistimi, ki sploh nič ne telovadijo, je ugotovila študija, objavljena v britanskem zborniku Heart (Srce). Med pretirano vadbo namreč telo izloča več prostih radikalov, kot jih antioksidanti lahko uničijo, s tem pa se povečajo poškodbe notranjih organov in tkiv.

Seveda pa počitek ne pomeni, da nepremično obležite na kavču. Počitek mora biti samo del vadbe in ne zamenjava zanjo. Razen če nimate bolezni, ki vam preprečuje gibanje, je fizična aktivnost vedno nujni del zdravega življenjskega sloga. Ali povedano drugače: Če si od nje odpočijete za en teden, je blagodejno, več kot dva tedna neaktivnosti pa vodi v izgubo mišične mase in zmanjšanje telesne vzdržljivosti.

Kdaj je čas za odmor?

Da boste vedeli, kdaj je pravi čas za teden dni počitka, smo zbrali nekaj znakov prenasičenosti s športom:

Trud ne odobri sadov

Če vztrajno vadite že več mesecev zapored, je velika verjetnost, da telo potrebuje odmor, da se osveži, okreva. To je tudi odlična priložnost, da analizirate svoj telovadni načrt, preverite, kaj vam koristi in katere vaje ne prinašajo rezultatov. Naredite potrebne spremembe in čez teden dni začnite vadbo po novem programu.

Preveva vas nemir

Resnica je, da mnogi od nas delamo po cele dneve in se vseeno posvečamo športu. Rezultat je, da smo preobremenjeni, zaradi tega stalno nemirni in premalo naspani. Če spite samo po pet ur na noč, ste razdražljivi, otrpli in greste cele dneve sami sebi na živce, je čas, da preskočite obisk telovadnice za en teden. V tem času se poskusite predvsem naspati.

Zanemarjate družino in prijatelje

Življenje je iskanje ravnotežja in kompromisov. Včasih nas vadba tako posrka vase, da pozabljamo na druge pomembne vidike življenja. Če svojega partnerja, otrok, prijateljev ... že dolgo niste videli, si vzemite odmor od telovadbe in ure, ki bi jih sicer preživeli ob dvigovanju uteži, raje namenite svojim bližnjim. Pokažite jim, da so za vas vsaj tako pomembni kot vadba.

Zbolite

Pogosto se zgodi, da se v telovadnico odpravijo tudi tisti, ki kašljajo, imajo vročino in tresavico. Z znojenjem želijo pregnati bolezen iz telesa, a počnejo vse prej kot to. Ne samo, da je nevljudno do drugih v telovadnici, da naokoli trosite svoje bacile, ampak vam tudi bolj škodi kot koristi. Tudi v tem primeru si vzemite dopust, počivajte in se pozdravite!

V pasu vas tiščijo hlače 

Sliši se trapasto, a je resnično. Preveč telovadbe z malo ali nič počitka več mesecev zapored vas lahko odebeli, oslabi in zmanjša količino mišic v vašem telesu. Pretiravanje namreč v telesu sprošča hormon kortizol, ki je glavni krivec za pridobivanje telesne teže, zlasti okoli trebuha. Če torej kljub telovadbi hlače postajajo vedno ožje in se vsak dan težje stlačite vanje, si vzemite teden dni dopusta.

Postajate obsedeni

Je edina stvar, o kateri se še znate pogovarjati, dvigovanje uteži, analiziranje teka, ocenjevanje športne opreme? Več kot očitno ste obsedeni in potrebujete odmor. Sprostite se. Vadba naj bo samo del vašega življenja in ne vaše celotno življenje!

Ko vam preseda

Kolikokrat se vam je v zadnjem času uprlo, da bi šli na rekreacijo? Čutili ste utrujenost, kepo v grlu? Vadba vam je enostavno smrdela? Pa ste vseeno premagali odpor in šli, v upanju, da bo minilo, da bo naslednjič bolje. Takšni dnevi se seveda sem ter tja pojavijo, vendar če se tako počutite vsak dan, je to resen znak, da potrebujete počitek. Verjemite, že po enem tednu se vam bo znova mudilo nazaj na rekreacijo!

prejšnji članek
Marko Vozelj iskreno o hčerkah, grdih tračih in Jožetu Potrebuješu
Svet slavnih
Marko Vozelj iskreno o hčerkah, grdih tračih in Jožetu Potrebuješu
naslednji članek
Malica naj bo takšna
Kulinarika
Malica naj bo takšna
#nasazenazenska
nasazenazenska