Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj sporoča želja po nezdravi hrani?

22. 10. 2016; 11.00
Avtor: C. R. /Bodi zdrava
čips kolo dekle

foto: Profimedia

Izsledki nekaterih raziskav so pokazali, da želja po nezdravi hrani nakazuje na pomanjkanje nekaterih mikrohranil. Preverite, kaj vam sporoča telo, kadar …

… se ne morete upreti siru?

Sir si lahko zaželimo, kadar nam primanjkuje kalcija ali fosforja. Medtem ko ni nič narobe, če si ga privoščite samega, pa boste telesu naredili veliko škode, če ga boste zaužili v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, denimo na pici. Prav kombinacija maščob in sladkorjev je najbolj pogubna tudi v smislu odvisnosti od hrane.

… si zaželite čips?

Za potrebo po tem, da bi zaužili nekaj močno slanega in mastnega, se lahko skriva pomanjkanje natrija. Namesto z nezdravimi prigrizki, kot so čips, ocvrti krompirček ali sirov burek, lahko potrebo po teh živilih potešimo z uživanjem hrane, bogate z natrijem, denimo s peso, (polnozrnatim) kruhom, školjkami, artičokami ali olivami.

… sanjate o sladkarijah?

Bržkone vsi poznamo občutek, ko se nam zdi, da moramo pri priči zaužiti kakšno sladkarijo. To hudo potrebo po sladkem lahko povzroča hormonski koktajl v telesu, ki ga lahko ublažimo z večjim vnosom selena. Namesto piškotov, peciva, čokolade in drugih pregrešnih dobrot si raje privoščimo suho sadje – poleg tega, da je sladkega okusa, je tudi dober vir selena. S selenom so bogati tudi sveža tunina, sončnična semena, brazilski oreščki in orehi.

… ne morete reči ne hamburgerju?

Če je glavni vzrok vašega sanjarjenja o zvezdniku hitre prehrane meso, vas telo morda opozarja, da vam primanjkuje železa, ki je nekakšno transportno sredstvo, s pomočjo katerega kisik pripotuje do celic, nujen pa je tudi za tvorbo krvi. Namesto s hamburgerjem oziroma s pleskavico lahko pomanjkanje železa popravite z uživanjem puste govedine, rumenjaka, sezama, sardin ali marelic. Telo bo železo bolje vsrkalo, če boste poleg tega uživali še hrano, bogato z vitaminom C.

… razmišljate o testeninah?

Kratkoročno porcija testenin telo na hitro oskrbi z veliko energije – na žalost tako pridobljena energija hitro upade, zato smo kmalu po obroku spet lačni. A v začarani krog hrepenenja po nezdravih predelanih ogljikovih hidratih nas v resnici potegne njihova čudežna lastnost: ker spodbudijo izločanje hormona serotonina, se po zaužitju počutimo srečni. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da uživanje ogljikovih hidratov spominja na uživanje mamil – bolj ko jih jemo, več in bolj jih potrebujemo. Rešitev je preprosta: kadar hrepenimo po ogljikovih hidratih, izberimo kompleksno, tj. polnozrnato različico.

… jeste že šesto tablico čokolade?

Razmislite, ali na vašem jedilniku nemara primanjkuje magnezija. V tem primeru lahko željo po čokoladi potešite z uživanjem fig, sončničnih ali bučnih semen, otrobov, oreščkov in mandljev. Poleg želje po čokoladi pomanjkanje magnezija naznanjajo tudi slabotnost, slab apetit, utrujenost, mišični krči, tresavica in nereden srčni utrip.

prejšnji članek
Hrana za lepo kožo
Moda&Lepota
Hrana za lepo kožo
naslednji članek
Čas za nove vadbe
Zdravje
Čas za nove vadbe