stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Cink in banane proti virusom

16. 10. 2016; 07.00
Avtor: mk/revija Zarja
Jejte banane, da bo sin!

Bananin lektin naredi biološko pregrado pred virusi. foto: Arhiv Svet24

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki redno jemljejo dodaten cink, manj obolevajo za prehladom in gripo. Če zbolijo oziroma so prehlajeni, imajo težave približno dva dni manj kot tisti, ki cinka ne jemljejo. Raziskovalci pravijo, da je ta učinkovito zdravilo za prehlad, vendar so potrebne dodatne analize, da bi to lahko z gotovostjo potrdili.

Opozoriti je treba tudi, da cinka ne smemo jemati preveč, ker ima lahko stranske učinke, kot sta na primer slabost in neprijeten okus v ustih. Dnevno ga ne bi smeli zaužiti več kot 25 miligramov. Pretiravanje lahko povzroči tudi slabokrvnost in oslabi kosti, ker cink skupaj z magnezijem vpliva na absorpcijo kalcija.

Morda veliko bolj presenetljiva pa je novica, da bi lahko proti virusom v prihodnosti uporabili banane. Ena od raziskav je namreč pokazala, da bananina beljakovina, imenovana bananin lektin (BanLec), naredi biološko pregrado pred virusi, ki tako postanejo neškodljivi. Dr. David Markovitz z univerze v Michiganu (Michigan Medical School) pravi, da je BanLec protivirusni dejavnik širokega spektra. Prilepi se na verige sladkornih molekul, ki jih ima na svojem površju večina virusov. Točno taki sladkorji pa najbolj prijajo bananini beljakovini. Ko so virusi prekriti z bananinim lektinom, postanejo neškodljivi, pravi dr. Jonahtan Bal, profesor molekularne virologije z univerze v Nottinghamu v Veliki Britaniji.

Vsak nov izbruh virusov nas opominja, da nimamo zdravil, ki bi jih ustavila. Lektini pa imajo posebne sposobnosti, zaradi katerih bomo morda v prihodnosti dobili protivirusno zdravilo širokega spektra. Ker se vežejo na sladkorne molekule, kakršne imajo, na primer, tudi virusi HIV, gripe in celo ebole, lahko preprečijo smrtonosno delovanje vseh naštetih. Kot je znano, so ti trije (poleg vseh drugih) odgovorni za najhujše bolezni, pa tudi epidemije in pandemije na svetu.

Že prej se je BanLec izkazal za močnega zaviralca virusov, vendar pa je hkrati povzročal vnetja. Zdaj so strokovnjaki z inženiringom dosegli, da ga lahko ustvarijo v obliki, ki zgolj preprečuje delovanje virusov, ob tem pa ne povzroča kakšnih novih težav. Zdravilo, ki veliko obeta, sicer še ni dokončno razvito, vendar pa ga lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti. Znanstveniki napovedujejo, da bo po učinkovitosti preseglo vse dosedanje. Upajmo samo, da se ne motijo. 

prejšnji članek
Koristno: limonada za začetek dneva
Zdravje
Koristno: limonada za začetek dneva
naslednji članek
Zdravila iz narave, ki preverjeno pomagajo
Zdravje
Zdravila iz narave, ki preverjeno pomagajo