stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravno zdravilo proti nespečnosti

17. 7. 2016; 11.00
Avtor: Milka Krapež
z_nespecnost1
Skrivnost tradicionalne korejske medicine

Globoko, sproščujoče in krepčilno spanje je za veliko ljudi zgolj sen. Zvečer morda še lahko zaspijo, toda že po uri ali dveh se zbudijo, potem pa se premetavajo v postelji, vse jih moti, spijo na obroke in zjutraj vstanejo bolj utrujeni, kot so šli spat. Medicina nespečnežem pomaga z zdravili. Toda ta so dvorezen meč: nanje se je mogoče navaditi. Ima morda narava odgovor tudi za to?



Seveda ga ima. Stoletja varovana skrivnost prihaja iz tako imenovanega puščavniškega kraljestva na ozemlju današnje Severne Koreje. Puščavniki so ljudje, ki živijo v popolni osami. Tamkajšnja plemena so se izolirala pred zunanjim svetom, da bi se tako zavarovala pred zahodnjaškimi kolonialističnimi napadi. To so bili vojščaki, vajeni nenehnih napadov od vsepovsod. Nekaj desetletij jih je okupirala Japonska, kar se je ponovilo tudi v novejši zgodovini. Puščavniki so potrebovali krepčilen počitek, da so bili v času nevarnosti takoj pripravljeni na boj. Niso se ukvarjali z nespečnostjo, saj je sploh niso poznali. Verjetno niso niti vedeli, da so naravno zavarovani, saj jim je narava pomagala k dobremu spanju ponoči in večji budnosti podnevi.

Tako takrat kot danes to skrivnost pozna tradicionalna korejska medicina, imenovana hanuihak. V svetu je zelo malo znana, Korejci pa se redno zatekajo k svojim zdravilcem. Na kratko povedano, ta stara medicina se bolj od drugih vzhodnjaških zdravilstev posveča človekovim čustvom kot najpomembnejšemu členu za pretok energije. Za to metodo so čustva enako pomembna kot telo; dejstvo pa je, da človek, obremenjen s čustvi (pa naj bodo kakršna koli že), težko spi. Kakor številne druge alternativne veje medicine tudi korejska meni, da je treba zdraviti človeka v celoti, ne pa le znakov neke bolezni. Ljudje, ki lahko umirijo svojega duha in se zlahka pomirijo, s spanjem nimajo težav.


prejšnji članek
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
Svet
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
naslednji članek
Novinarka Pop TV ostala brez vsega
Svet slavnih
Novinarka Pop TV ostala brez vsega