stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Črtajte z jedilnika to in z lahkoto shujšajte!

26. 9. 2016; 07.30
Avtor: Mateja Bevk/Maja
bread-and-butter-1331447_1920

foto: Pixabay

Če želite shujšati, je recept samo eden: zaužiti morate manj kalorij, kot jih potrebujete.

Da s sebe oklestite na primer 1 kg odvečne teže v 14 dneh, je dnevno treba z vašega jedilnika črtati 500 kalorij. Sliši se veliko, vendar ni. Že majhne prilagoditve prehranjevalnih navad prinesejo odličen rezultat!

Odrecite se oreščkom

Zlasti če vam jih ponujajo iz velike posode. Večja ko je servirna posoda, več jih namreč pojeste, kaže raziskava univerze Cornell. Oreščki sicer vsebujejo zdrave maščobne kisline, vendar so tudi bogati s kalorijami. Ena pest na olju pražene mešanice oreščkov ima 175 kalorij, tri pesti pa 525. Odrecite se torej oreščkom in mimogrede boste odrešeni 500 kalorij. Se jim ne morete upreti? Potem pa jejte pistacije: ena pest vsebuje samo 159 kalorij, pa še odpiranje lupine vam bo preprečilo, da bi jih pojedli preveč.

Ne jejte pred televizorjem

Če jeste na kavču in gledate film, pojeste do 288 kalorij več, kažejo raziskave na univerzi Massachusetts. Raje jejte za mizo in zamenjajte gledanje televizije za eno uro hoje. Skupno boste tako pokurili 527 kalorij.

Omejite solatne prelive

Velika skleda solate se zdi zdrav obrok, toda z vsem tistim kupčkom preliva in dodatkov na vrhu (sir, slanina, avokado ipd.) je lahko bolj kalorična kot lazanja. Prihranite 500 ali več kalorij tako, da solato zmešate samo s klasičnim kisom, oljem in ščepcem soli.

Uporabljajte manjše krožnike

Svoj 28-centimetrski krožnik nadomestite z manjšim in pojedli boste od 20 do 25 odstotkov obroka manj, ne da bi se zato počutili manj siti. Pa še 500 kalorij boste privarčevali, kar je glavno.

Preskočite smetano

Ali vsaj zmanjšajte njeno količino. Pijače, kot je kava s smetano, lahko vsebujejo tudi 600 kalorij. Odpovejte se smetani, polnomastnemu mleku in podobnim nepotrebnim dodatkom - tako boste zaužili 640 kalorij manj. Navadni ekspreso vsebuje denimo samo 30 kalorij.

Preštejte zaužite čipse in krekerje

Nikar ne jejte čipsa iz vrečke, saj je preveč mamljivo, da ga boste jedli, dokler vrečka ne bo prazna - to pomeni 1260 kalorij. Držite se ene porcije, to pomeni 15 čipsov (140 kalorij). Prihranek v kalorijah bo ogromen, kar 1120 manj jih boste pojedli.

Jejte manj testenin

Ena skodelica testenin ima samo 220 kalorij. Vendar so tipične porcije v restavracijah (in tudi doma) tudi do 480 odstotkov večje, kar pomeni 1056 kalorij. Čeprav pojeste dve skodelice testenin, še vedno prihranite 616 kalorij.

Ne vabite gostov na večerjo

Večerjanje s sedmimi ali več gosti pomeni, da pojeste 96 odstotkov več hrane, kot bi je sicer, ugotavlja zdravnik Brian Wansink, avtor knjige Mindless Eating. To je toliko, kot bi pojedli dve večerji. Jejte z manj gosti in zlahka boste z jedilnika oklestili 500 kalorij.

Razkrinkajte skrito maščobo

Za vsako žlico olja, ki je ne uporabite v prehrani, privarčujete 124 kalorij. Zato zmanjšajte porabo maščob v svojem gospodinjstvu. Samo štirim žlicam se odpoveste in že ste črtali tudi 500 kalorij.

Dovolj spite

Pomanjkanje počitka vas naredi pretirano lačne, kažejo raziskave in univerze v Chicagu. Ljudje, ki spijo samo po pet ur dnevno, tudi pojejo več. Zato: več spite in prihranite do 500 kalorij na dan.

Bodite zgledna gostiteljica

Pojdite za eno uro po nakupih hrane, zložite nakupljeno v hladilnik in omare, porabite dve uri za pripravo čudovitega prazničnega kosila, pogrnite mizo, postrezite. Vsa ta opravila vam bodo iz telesnih zalog pobrala najmanj 640 kalorij. Zato se hitro nagradite. Popijte kozarček šampanjca (106 kalorij), pa boste še vedno ob več kot 500 kalorij.

Odpovejte se mehurčkom

Pločevinka mehurčkaste pijače vsebuje okoli 150 do 180 kalorij. Če popijete dve ali tri na dan, je to že ogromno nepotrebnih kalorij. Žejo si raje gasite z vodo in privarčujte več kot 540 kalorij.

Preprosti triki, ki nasitijo

Za zajtrk pojejte dve v trdo kuhani jajci, saj je dokazano, da kdor zajtrkuje jajca, čez dan poje približno 416 kalorij manj. Pred kosilom in večerjo pa popijte skodelico nemastne juhe (tako boste za obed zaužili 134 kalorij manj). Skupno boste tako prihranili ne samo 500, ampak celo 684 kalorij.

Odpovejte se pokovki v kinu

Ja, velika porcija maslene pokovke vsebuje neverjetnih 1005 kalorij. Lahko jo brez škode povsem črtate z jedilnika ali pa si doma pripravite svojo nemasleno in tako prihranite vsaj 500 kalorij

Bodite skromni

Kadar grešite v vaši najljubši slaščičarni, bodite skromni. Zlahka privarčujete 500 kalorij, če si namesto treh kepic sladoleda privoščite le eno.

prejšnji članek
Znana slovenska voditeljica ni mogla skriti solz
Svet slavnih
Znana slovenska voditeljica ni mogla skriti solz
naslednji članek
Male skrivnosti za zdrave zobe
Zdravje
Male skrivnosti za zdrave zobe