stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pasti prehranjevanja je ogromno

26. 7. 2016; 03.30
Avtor: Tjaša Kokalj/revija Fatalna
Smoothie 1
Predstavljamo vam nekaj živil in pijač, ki na prvi pogled delujejo 'zdravo', a v resnici skrivajo veliko sladkorja in nasičenih maščobnih kislin.

Smutiji in sveže iztisnjeni sokovi

To, da ste zjutraj spili smuti, še ne pomeni, da ste v telo vnesli samo zdravje. Njegova sestava je zelo pomembna, saj lahko vsebuje preveč sadja in premalo zelenjave, kar za telo pomeni preveč sladkorja oziroma fruktoze, ta pa se skladišči v maščobne zaloge. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča 25 gramov sladkorja dnevno, toda že eno običajno jabolko vsebuje približno 10 gramov sadnega sladkorja.

Lahki izdelki

Če tudi vas prepričajo napisi 'light' ali 'manj maščob', se ne dajte tako hitro pretentati. Tako imenovani lahki izdelki niso nič drugega kot imitacije živil, pri katerih naravni sladkor ali maščobo zamenjajo s sintetičnimi snovmi – in te imajo pogosto še več kalorij. Največje pasti so lahki mlečni in sirni namazi, lahki siri, ki po navadi vsebujejo veliko nasičenih maščobnih kislin in soli.

Jogurti z okusom brez maščob

Ne padite na past 'brez maščob'. Samo zato, ker je nekaj brez maščob, še ne pomeni, da je tudi zdravo. Še posebno to velja pri raznih sadnih jogurtih, ki imajo 15 gramov sladkorja v eni majhni porciji, občutek sitosti pa traja slabe pol ure. Jogurt je sicer odličen vir kalcija, ki ohranja trdnost kosti, a če dodate samo eno jagodo, kos hruške ali drugega sadja, dodate toliko sladkorja, da povsem izničite pozitivne učinke vitaminov in mineralov. Kupite navaden jogurt in mu sami dodajte okus z žličko medu.

Pijače z aloe vero

Poleti se radi odžejamo z osvežilno pijačo, in pijača z delci aloe vere je ena od zelo priljubljenih. Ampak ali ste vedeli, da je v eni plastenki osvežilne pijače z delci aloe vere skoraj toliko sladkorja kot v plastenki Sprita?

Riževi ali sojini napitki z okusom

Veliko ljudi se v zadnjem času namesto za kravje mleko odloča za rastlinsko, bodisi sojino bodisi riževo. Ampak napitki, ki imajo okus vanilje, kokosa ali pa se celo izdajajo kot 'natur' riževi napitki, vsebujejo veliko sladkorja, ki škodi našemu telesu.

prejšnji članek
Prostor za romantiko in počitek
Zdravje
Prostor za romantiko in počitek
naslednji članek
To bi morala znati in vedeti vsaka ženska!
Zdravje
To bi morala znati in vedeti vsaka ženska!
#obraziavenija
obraziavenija