stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pijte vodo z limono

25. 9. 2016; 02.00
Avtor: Lea Pufek/revija Fatalna
limona
Pitje vode z limono je že star trik, ki pa spet postaja 'in'. Zato ker ima neverjetne učinke za zdravje, počutje in lepoto. Skratka, pijte vodo z limono.

Gre za staro modrost, ki jo poznajo tako vzhodnjaški modreci kot naše stare mame, priporočil pa vam jo bo tudi marsikateri zdravnik. Pitje kozarca vode z limoninim sokom na tešče je že od nekdaj ena najučinkovitejših in priporočljivih preventiv. Nikakor pa ne škodi, če v poletnih dneh navadno vodo zamenjate kar z vodo z limono. V vrč vode namočite krhlje limone in nato vodo samo dolivajte, ko boste vrč izpraznili.

1. Uravnava pH-ravnovesje vašega telesa

Čeprav je voda z limono po okusu kisla, alkalizira vaše telo, alkalizirano okolje pa zavira razvoj patogenih bakterij v našem sistemu.

2. Izravnava madeže polti

Ker voda z limono izboljša delovanje vaših jeter, ledvic in drugih organov, ki čistijo telo, se to takoj odrazi na koži. Koža je namreč eden prvih kazalcev nepravilnega delovanja našega sistema, zlasti na obrazu, kjer se pojavijo mozolji, podočnjaki ipd. Vitamin C je prav tako ključen pri izravnavanju vaše polti.

3. Izboljša imunski sistem

Kar 70 odstotkov naših imunskih celic tvori vitamin C. Vsi vemo, kako pomemben je torej za močan imunski sistem, v vodi z limono pa ga je ogromno.

4. Zdravi mačka

Ker voda z limono izboljša prebavo, čisti telo strupov in ima veliko vitamina C, je primerna tudi za odpravljanje posledic čezmernega pitja alkohola. Pospeši namreč presnovo alkohola, telo ga hitreje izloči, posledično pa ne kaže tolikšnih znakov tako imenovanega mačka.

5. Pomaga pri izgubi teže

Voda z limono pospeši presnovo, kar je eden ključnih procesov pri uspešnem izgubljanju teže. Za nameček pa hkrati tudi zmanjša naš apetit, zaradi česar ne segamo toliko po nezdravih prigrizkih zaradi dolgčasa ali razdraženosti.

6. Izboljša delovanje možganov

Pomanjkanje kalija v našem sistemu se med drugim kaže tudi kot tesnobnost, depresija in zmedenost. Zadostno uživanje kalija je torej pomembno za naše možgansko zdravje, voda z limono pa je bogat vir tega pomembnega minerala.

7. Uravnava krvni pritisk

Izhajajoč iz raziskav naj bi redno dnevno uživanje vode z limono naš krvni pritisk znižalo tudi do 15 odstotkov.

8. Varuje dihalni sistem

Voda z limono vsebuje določene protivnetne učinkovine, ki so ključne pri varovanju naših dihal.

9. Pomaga pri razgradnji sečne kisline

Če naše telo ne deluje pravilno, se začne v njem zadrževati sečna kislina, ki povzroča boleče in otekle sklepe ter bolezni, kot je putika. Voda z limono pomaga pri razgradnji in izločanju sečne kisline in tako preprečuje omenjene bolezni in nevšečnosti.

10. Preprečuje raka

Kot že omenjeno, voda z limono alkalizira naše telo, torej vzpostavlja nevtralen pH. Po mnenju mnogih zdravstvenih strokovnjakov je ravno alkalno okolje tisto, ki je najbolj neugodno za nastanek in razvoj rakavih celic.

prejšnji članek
10 modnih napak
Moda&Lepota
10 modnih napak
naslednji članek
Poznate sladkorno manikuro?
Moda&Lepota
Poznate sladkorno manikuro?
#obraziavenija
obraziavenija