stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katera vadba je prava za vas?

11. 12. 2016; 12.00
Avtor: Tina Guček/revija Bodi zdrava
Raztegnite svoje telo in zadihajte

foto: pixabay

Ljudje se športa lotevamo iz različnih razlogov in prav je, da, glede na to, kakšen je naš cilj, izberemo tudi vrsto vadbe, ki se ji bomo posvetili.

Če želite shujšati

Če želite izgubiti odvečne kilograme, je ključno dvoje: vztrajnost pri telesni aktivnosti in sprememba prehrane. Samo miganje, pa naj bo kakršno koli že, ne bo prineslo pravih rezultatov, če ga ne boste skombinirali z zdravo prehrano, manj sladkarijami in več manjšimi obroki dnevno. Kar zadeva vrsto telovadbe, strokovnjaki menijo, da je najbolj učinkovita aerobna vadba, ki močno pospeši vaš srčni utrip – na primer zelo intenzivna aerobika, ki vključuje veliko skakanja, ali tek, zlasti v intervalih (recimo 30 sekund izjemno hitrega sprinta, ki mu sledi 30 sekund počitka, to pa ponovimo osem- do desetkrat).

Če želite povečati fleksibilnost

Pravi vadbi za vse, ki želijo povečati svojo fleksibilnost, sta joga in pilates. Po možnosti ne le ena od omenjenih, ampak kombinacija obeh. Zakaj? Joga vpliva predvsem na fleksibilnost sklepov, pilates pa poveča vašo gibljivost in krepi vaše 'jedro' oziroma vaše telo na splošno. Dobra novica za vse, ki ne obožujete ravno preveč organizirane oblike vadbe – strokovnjaki ugotavljajo, da lahko postanete bolj fleksibilni tudi tako, da sami doma redno izvajate vaje za raztezanje, pri čemer opozarjajo, da nikakor ne smete pozabiti na ogrevanje. Najprej lahke aerobne vaje za ogrevanje, nato raztezanje, pri čemer naj bi se držali načela, da mišico raztegnemo do položaja, ko nam ni več udobno, a je še znosno, zadržimo pet do deset sekund, sprostimo in nato ponovimo.

Če želite zmanjšati stres

Eden od najboljših načinov odpravljanja stresa je seveda joga, saj redno izvajanje takšnih in drugačnih asan zmanjšuje napetost in izboljšuje zbranost. Kaj pa, če niste ravno rojeni za jogo? Dobra novica! Raziskave kažejo, da na zmanjšanje stresa pravzaprav odlično vpliva prav vsaka vrsta telesne aktivnosti, v kateri uživate in se ji predate z veseljem. Stres vam povzroča vaša služba ali dogodki v vsakdanjem življenju, če pa se posvetite neki telesni aktivnosti, v tisti urici na vse, kar vas muči, pozabite in se preprosto predate fizičnim aktivnostim. To za vaše možgane pomeni sprostitev in dober način za to, da na stres preprosto pozabite.

Če želite pokuriti čim več maščob

Če je kurjenje maščob vaš glavni cilj, potem pozabite na enakomeren in razmeroma zmeren trening, ampak se osredotočite na čim bolj intenzivne intervale. Nekaj rund oddelajte na polno, po vsaki si privoščite kratek odmor in vse skupaj nekajkrat ponovite. Raziskave kažejo, da športniki, ki trenirajo intervalno, kurijo maščobe še nekaj ur po tistem, ko so že končali trening. Čeprav intervalno treniranje pogosto povezujemo na primer s tekom ali spiningom, poznavalci pravijo, da pravzaprav ni pomembna vrsta vadbe, ampak le način, torej dejstvo, da vadbo izvajate izjemno intenzivno v več kratkih intervalih z zelo kratkimi vmesnimi premori.

Če želite pridobiti mišično maso

Pri tem seveda ne mislimo, da boste videti kot Popaj, saj ženske lahko ojačamo in oblikujemo svoje mišice in smo pri tem še vedno videti zelo ženstveno. Klasična fitnes vadba je dober primer tega, kako ojačati svoje mišice, pri tem pa je dobro, da vsaj na začetku sodelujete z osebnim trenerjem, ki vam svetuje, natančno katere vaje so primerne za mišice, ki jih želite ojačati. Še nasvet: fantje, ki želijo resnično velike mišice, se trudijo, da dvigujejo zelo težke uteži in običajno naredijo manj kot osem ponovitev. Ženske, ki si želimo le lepo oblikovane mišice, pa naj bi dvigovale manj težke uteži – na primer težo, s katero brez večjih težav naredimo okoli petnajst ponovitev.

prejšnji članek
Domače naravne maske
Moda&Lepota
Domače naravne maske
naslednji članek
Seksualne skrivnosti slavnih
Svet slavnih
Seksualne skrivnosti slavnih